IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавна подкрепа препоръчва СБ за стабилизиране на българската енергетика

В дългоочаквания си доклад за промяната на пазарния модел от институцията препоръчват нови заеми за покриване на разходите в системата

12:30 | 17.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

В своя доклад от Световната банка отчитат още, че електроенергията е основен източник на енергия за повечето домакинства в страната (например, голям процент от тях се отопляват с електроенергия - б.р).

Това тежи особено на бюджетите на уязвимите потребители. За определянето на финансовото състояние на домакинствата от институцията следват дефиниция на Eurostat, според която бедните лица са тези, чийто разполагаем доход е под 60% от средния еквивалентен разполагаем доход за страната след социални трансфери.

Уязвимите домакинства харчат над 17,4% от доходите си за електроенергия, докато намиращите се в най-горните слоеве по разпределение на доходи - около 12%.

Именно защитата на уязвимите потребители е много важна част от пълната либерализация на енергийния пазар. От институцията определят, че 440 хил. български домакинства ще са най-засегнати от отварянето на пазара, а действащите програми за социално подпомагане не са адекватни за тяхното обхващане.

Правителството предложи социална тарифа за бедните домакинства, но според Банката тази мярка няма да е достатъчна, заради "сравнително малкия й размер" и предложитените критерии за допустимост. Очаква се социалната тарифи да възлиза на около 187 лева годишно на домакинство.

Затова и препоръката е за автоматично включване и изключване на домакинствата от социалната тарифа и разширяването на критериите за допустимост, за да бъдат обхванати и домакинствата с доходи под линията на бедността.

Трябва да бъде извършено и поетапно отваряне на пазара и информационни кампании за правата на потребителите, както и предимствата, които носи това поетапно дерегулиране на цените.

Оценката на Световната банка е, че страната разполага с достатъчно мощности за посрещане на пиковото потребление в краткосрочен и средносрочен план и очакват страната да остане нетен износител в региона, благодарение на значителния дял на ядрените мощности и въглищните централи.

Цената на електроенергията у нас е средно около 72 лева за мегаватчас, което е по-ниско от средната цена на едро в региона. Мощностите, които могат да бъдат активирани при върхово потребление в страната, са около 10 хил. мегавата.

В своя доклад от Световната банка препоръчват още и повишаване на независимостта и капацитета на енергийния регулатор, както и на енергийната борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още