IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ и КТБ с най-ниско съотношение Р/В сред българските публични банки

Най-“надценена“ по този показател е Българо-американска кредитна банка с Р/В от 7,11

17:27 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател
ПИБ и КТБ с най-ниско съотношение Р/В сред българските публични банки

Сред българските банки, чиито акции се търгуват на БФБ-София, най-“подценени“ по показателя цена/счетоводна стойност на акция (Р/В) изглеждат новите попълнения от текущата година - Корпоративна търговска банка (с P/B от 3,74) и Първа инвестиционна банка (с P/B от 3,92), показва прочуване на Investor.bg.

Тук трябва да обърнем внимание и на пазарната оценка на двете банки - единствено ПИБ надхвърля капитализация от 1 млрд. лв., докато КТБ е най-малката сред публичните, с почти двойно по-ниска капитализация от ПИБ. Следващите банки в класацията са избраната за акция на седмицата Стопанска инвестиционна банка (P/B от 4,16) и Централна кооперативна банка (P/B от 5,47), а най-“надценена“ по този показател е Българо-американска кредитна банка (P/B от 7,11).

Коефициентът P/B (price/book value) се формира, като борсовата цена на акция се раздели на счетоводната стойност на една акция (собствения капитал на дружеството, разделен на броя на акциите). Това е най-широко използваният коефициент за оценка на банкови институции, основно поради две причини. Първо, счетоводната стойност е подходяща за оценка на фирми, които държат основно ликвидни активи. Такива са освен банките, и финансовите, инвестиционните и застрахователните компании. Втората причина е, че повечето активи и пасиви на банките се оценят по пазарна стойност, т.е. няма голяма разлика между пазарната и счетоводната стойност на акцията.

Също така е добре коефициентът P/B да не се гледа самостоятелно. Най-полезно би било да се обвърже с рентабилността на компанията, а именно с коефициенти като възвръщаемост на собствения капитал (ROE) и възвръщаемост на активите (ROA).

Ако обърнем внимание на ROA на българските банки, се вижда една ясна зависимост - банките с най-нисък коефициент P/B, са и с най-ниска рентабилност на активите. Сходно е положението и възвръщаемостта на собствения капитал (ROE), с една единствена разлика – Първа инвестиционна банка показва завидна рентабилност, като е на второ място след БАКБ, и въпреки това е най-подценената по показател P/B след КТБ. Ако следваме логиката, че именно компаниите с най-висока възръщаемост на капитала, би трябвало да имат и най-висок коефициент цена/счетоводна стойност на акция, цената на ПИБ би трябвало да бъде около 15,37 лв., за да заеме полагащото й се място в класацията.

Не може да не направи впечатление и много високата рентабилност на БАКБ, която се нарежда на челните места по показател възвръщаемост на капитала не само в България, но и в цяла Централна и Източна Европа. Това разбира се е оценено от инвеститорите на БФБ-София и неслучайно акцията е и в едно от челните места, що се отнася до показателя P/B.

Код

BV (на една акция)

P/B

ROE

ROA

CORP

25,3

3,74

13,71%

1,50%

FIB

2,81

3,92

17,39%

1,50%

BRIB

26,5

4,16

13,83%

1,55%

CCB

1,86

5,47

16,23%

1,55%

BACB

11,00

7,11

33,61%

7,16%

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още