IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦКБ и ПИБ с най-ниско P/B сред публичните банки

БАКБ остава с най-високо съотношение цена/счетоводна стойност на акция

12:25 | 31.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЦКБ и ПИБ с най-ниско P/B сред публичните банки
След излизането на неконсолидираните отчети на банките Investor.bg направи традиционния сравнителен анализ по показателите цена/счетоводна стойност (P/B), възвръщаемост на капитала (ROE) и възвръщаемост на активите (ROA).

Анализът показва, че от българските банки, листнати на БФБ-София, най-подценени по показател цена/счетоводна стойност на акция изглеждат Централна кооперативна банка (P/B=2,76), както и новите попълнения от 2007 година, а именно Първа инвестиционна банка (P/B=3,22) и Корпоративна търговска банка (P/B=3,29).

Тук трябва да обърнем внимание и на капитализацията на трите банки, като от всички банки единствено ПИБ надхвърля капитализация от 1 млрд. лв., докато КТБ и ЦКБ са с почти двойно по-ниски пазарни оценки от ПИБ. Следващата банка в класацията е Стопанска инвестиционна банка (P/B=3,78), а най-надценена по този показател е Българо-Американска Кредитна Банка (P/B=5,07).

Ако обърнем внимание на възвръщаемостта на активите (ROA), се вижда една ясна зависимост, а именно, че банките с най-нисък коефициент P/B, са и с най-ниска рентабилност на активите. Сходно е положението и при коефициента възвръщаемост на собствения капитал (ROE), с една единствена разлика – Първа инвестиционна банка показва по-добра рентабилност от КТБ и въпреки това е след нея в класацията. Ако следваме логиката, че именно компаниите с най-висока възръщаемост на капитала би трябвало да имат и най-висок коефициент цена/счетоводна стойност, цената на акциите на ПИБ би трябвало да бъде поне 9,87 лв., за да заеме „полагащото“ й се място в класацията.

БАКБ остава банката с най-високата възвръщаемост на капитала (ROE), както и на активите (ROA). Тази рентабилност на банката „оправдава“ заеманото от нея първо място спрямо показателя P/B.

Код Счетоводна стойност на акция P/B ROE ROA
CCB 2,54 2,76 9,60% 1,30%
FIB 3 3,22 15,40% 1,30%
CORP 26 3,29 14,80% 1,30%
BRIB 29,2 3,78 20,30% 2,00%
BACB 12,13 5,07 33,40% 7,40%

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още