IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на еврото маскира политическите раздори в Европа

Дълговата криза в еврозоната не е приключила, а вдигането на лихвите от ЕЦБ може да донесе негативи на еврото, смятат анализатори

17:57 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Поскъпването на еврото маскира политическите раздори в Европа

Еврото се засили значително срещу щатския долар през последните няколко месеца и курсът му премина 1,40 долара в началото на тази седмица. Според анализатори обаче засилването на еврото маскира неразрешените проблеми с дълговата криза в еврозоната и политическите раздори между европейските лидери, пише Bloomberg.

Редица валутни анализатори и стратези очакват единната валута да отстъпи през тази година, като средната прогноза на 44 икономисти и стратези, интервюирани от Bloomberg, е че еврото ще поевтинее до 1,34 долара до края на годината.

Еврото се е повишило с близо 9% над най-ниския си курс срещу долара за тази година, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) загатна за възможността да увеличи лихвените си проценти още през април. Това стана на заседанието й на 3 март, а мотивите са ускоряващата се инфлация, която застрашава ценовата стабилност в еврозоната.

Европейската дългова криза отново на дневен ред

Залозите за допълнително поскъпване на еврото са най-мащабните от октомври 2010 г. насам, показва проучване на Bloomberg, но при подобно изостряне на пазарните настроения често са следвали обрати в миналото.

Твърденията на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, че няма да допуснат европейската валута да се разпадне, само замаскират противоречията между европейските лидери за това как да се разреши дълговата криза. За липсата на доверие на финансовите пазари говорят рисковите премии по държавните ценни книжа на Португалия, които са близо до нивата си от периода на спасяването на Ирландия и Гърция.

Докато двете страни опитват да смекчат условията по спасителните си планове, рейтинговата агенция Moody’s намали с три степени кредитния рейтинг на Гърция до „B1” от „Ba1” и му даде отрицателна перспектива днес.

„Европейската криза не е приключила”, коментира Андрю Болс, който е портфолио мениджър за европейските пазари на най-големия облигационен фонд в света PIMCO. По неговите думи курсът на еврото срещу долара се диктува предимно от очакванията за лихвените проценти в еврозоната и САЩ на този етап.

Скок в курса на еврото след последната среща на ЕЦБ

Еврото поскъпна с 1,7% през миналата седмица и се намира с близо 9% над най-ниското си ниво срещу долара от 1,2867 от 10 януари. Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише намекна на 3 март, че ЕЦБ може да увеличи основния си лихвен процент от рекордно ниското му ниво от 1 на сто на следващата си среща през април заради бързото увеличение на инфлацията.

В същото време Федералният резерв на САЩ не показва никакви намерения за увеличение на рекордно ниските си лихвени проценти от 0,25 на сто.

„Купувам агресивно американски долари заради дълговата криза в Европа”, казва в интервю пред Bloomberg TV Лорънс Финк, който е изпълнителен директор на инвестиционните фондове BlackRock, които управляват активи в размер на 3,56 трлн. долара.

Според валутния стратег на Bank of America Дейвид Ву еврото вероятно ще поевтинее с повече от 14% до 1,20 долара до края на второто тримесечие, докато фискалната ситуация в Европа продължава да се влошава.

Възможните негативи за еврото

Разликите между лихвените проценти по държавните облигации на Германия и периферните страни от еврозоната продължават да са големи, което илюстрира увеличаващите се различия между икономиките в еврозоната. Очакванията на анализатори са икономиката на Германия да нарасне с 2,6% през тази година в сравнение с 1,7% ръст във Франция, 0,6% в Испания и спад от близо 1% за Португалия, сочи проучване на Bloomberg.

Всяко увеличение на лихвените проценти в еврозоната може да разшири различията в Европа и да засили недоверието на инвеститорите към еврото, вместо да подчертае силните страни на региона, смята Дара Махер, валутен стратег в Credit Agricole.

"Обикновено когато лихвените проценти се покачват, валутата се засилва. Ако политиците не излязат с твърдо решение обаче периферията може да не бъде застрахована от увеличение на лихвените проценти и тогава вдигането на лихвата от ЕЦБ може да се превърне в негатив за еврото”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още