IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската банка ще продължи да работи за стабилна икономика и евтина йена

Напрежението върху еврото нарасна чувствително след понижаването на кредитния рейтинг на Испания от Standard & Poor's

13:15 | 27.04.12 г. 1
Японската банка ще продължи да работи за стабилна икономика и евтина йена

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Днес  пазарните участници предпочетоха да затворят част от позициите в  японски йени заради решението на централната банка на страната да продължи с покупките на актив, като част от мерките за смекчаване на негативното влияние на кризата върху местната икономика. В същото време напрежението върху еврото нарасна чувствително, след като кредитната агенция S&P алармира за нови рискове пред Испания.

Тази  сутрин Японската централна банка  разшири програмата си за закупуване на държавни ценни книжа с 10 трлн. йени (около 123 млрд. долара), като по този начин косвено затегна обръча около националната си валута. Новият пакет от финансови стимули ще облекчи възстановяването на икономиката, но и ще увеличи значително предлагането на японски йени и ще намали тяхната стойност в бъдеще.

Днешното решение е своеобразно продължение на дългосрочната рестриктивна политика на банката по отношение на скъпата национална валута. Оскъпеният експорт е причина за отрицателното търговско салдо на страната, а още през февруари монетарният орган заяви, че има готовност за директно обезценяване на японската йена.

Преди ден американският Федерален резерв също отчете необходимостта от нови антикризисни стимули. Централната банка на САЩ акцентира върху все още недостатъчния темп на подобрение на заетостта в страната и заяви, че има готовност да продължи да подпомага американската икономика.

Подобно на йената, доларът също се оказа  неатрактивен и загуби позиции спрямо еврото, британската лира, австралийския и канадския долар. Подкрепата в полза на високорисковите валути обаче не издържа дълго и заради серия от негативни новини за състоянието на еврозоната доларът лимитира загубите и дори успя да обърне посоката.

Кредитната  агенция Standard & Poor’s намали рейтинга на Испания от А до BBB+ и постави негативна перспектива пред него. От S&P аргументираха решението с опасността от свиване на икономическия растеж в страната и рисковете пред банковия сектор, който вероятно ще има нужда от допълнителна финансова помощ.

Акцентът  от деня ще попадне върху днешния  аукцион на италиански държавни облигации. Рим ще емитира дълг на стойност 6,25 млрд. евро.

След последните новини пазарът очаква, че рисковата премия по държавните ценни книжа на Италия ще нарасне. Дори и в момента еврото продължава да трупа загуби. До началото на днешната европейска сесия единната валута поевтиня спрямо долара с 0,5% на дневна база.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,3216; Връх – 1,3262; Дъно – 1,3197; Затваряне – 1,3218

Вчера цената достигна до 144-дневната периодна средна, която от началото на годината успява да запази валидността на доларовия тренд. Нивата около 1,3250 се оказаха удобна възможност за долара да ограничи евровия импулс.

Като  цяло двойката затвърждава усещането, че все още не е готова за силен  еднопосочен тренд. Резките смени на посоката през последните сесии показват, че подкрепата в полза на едната или другата валута е нестабилна и липсва единодушие. Двойката все още е подвластна на краткосрочни спекулативни движения, без да може да запази трайно определена тенденция.

В този смисъл очакваме, че EUR/USD ще продължи да гравитира в широки граници. Съпротивите около 1,3250 продължават да работят в полза на долара, а подкрепата при психологическото 1,30 – в полза на еврото.

GBP/USD

Отваряне  – 1,6160; Връх – 1,6205; Дъно – 1,6156; Затваряне – 1,6182

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:58 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Япония надува страшен балон. Лошо ми е като гледам нацията определяна за най-просперираща да имитира (както винаги след отварянето и падането на Шогуната) Запада и си прави харакири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още