IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказът на Фед от печатането на долари подкрепи зелените пари

Общата европейска валута се върна под нивата от 1,27 долара за евро

10:40 | 21.06.12 г.
Отказът на Фед от печатането на долари подкрепи зелените пари

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът остана гъвкав в основните си кръстосани курсове след вчерашното решение  на Федералния резерв да остави на заден план проекта за нов пакет от монетарни стимули (QE3). Новината свали напрежението от щатската валута, която бе подложена на масирани разпродажби през последните дни заради прогнозите, че централната банка на САЩ ще се опита да гарантира растежа на най-голямата световна икономика с допълнителни покупки на активи и ново печатане на пари.

EUR/USD, най-търгуваната  валутна двойка, се върна обратно в стойностите под 1,2700 долара за евро. По време на днешната азиатска сесия общата европейска валута загуби 0,3% и се отдалечи от едномесечния връх при 1,2748, който изкачи в началото на седмицата след новината, че Гърция е близо до сформиране на реформаторско правителство.

Най-големият проблем за възстановяването на американската  икономика според председателя на Фед  Бен Бернанке е ситуацията в Европа, където инвеститорите не са готови да гласуват достатъчно доверие на периферните за еврозоната икономики, въпреки че освен Гърция никой не смята, че и Испания или Италия може да застраши по някакъв начин целостта на еврозоната.

Проблемите на Стария континент застрашават щатската стабилност чрез външната търговия и забавянето на износа, но от Федералния резерв вярват, че европейските политически лидери ще успеят да намерят точната рецепта за справяне с дълговата криза. Другите фактори, които спъват икономическия растеж според Бернанке, са трудностите на пазара на недвижими имоти в САЩ и усложненото получаване на кредити в страната.

Най-големият проблем остава високата безработица. Ако подобрението в трудовия сектор на САЩ се забави, то това ще е сигурният сигнал за допълнителни стъпки от страна на Фед. Текущите прогнози сочат, че до края на годината общата безработица ще остане в границите между 8% и 8,2%, което е оптимистичен сценарий предвид последните разочароващи данни за новооткритите работни места.

Друг  акцент от заседанието на Федералния резерв бе решението за увеличаване на програмата за понижаване на дългосрочните лихви с 267 млрд. долара. "Операция Туист", която трябваше да приключи в края на месеца, бе удължена до края на годината. С допълнителните средства Фед ще продължи да продава краткосрочни облигации и едновременно с това да купува дългосрочен дълг.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне  – 1,2684; Връх – 1,2741; Дъно – 1,2636; Затваряне – 1,2704

Еврото потвърди вчерашната ни прогноза за връщане на възходящото движение по посока на пиковите стойности от понеделник при 1,2748.

Единната европейска валута получи солидна техническа подкрепа от възходящата тренд линия, начертана по дъната от началото на месеца. Тази линия продължава да дава предимство на еврото и запазва вероятността от нови ръстове при двойката.

GBP/USD

Отваряне – 1,5722; Връх – 1,5776; Дъно – 1,5650; Затваряне – 1,5715

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още