IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможна ли е реформа на валутните пазари?

Реализирането на радикални промени ще бъде от полза както за пазарните участници, така и за банките

13:00 | 07.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Възможна ли е реформа на валутните пазари?

Последните две седмици бяха изключително динамични за форекс пазара. Седем от топ банките в света потвърдиха, че участват в разследвания за валутни манипулации.

Много хора от форекс гилдията смятат, че това е поредната ситуацията, в която отмъстителните регулатори преследват сектора. За критиците на финансовата индустрия пък това е още едно доказателство, че банките продължават с нерегламентираните си ходове, пише Financial Times.

Доста от експертите се обединяват около тезата, че е необходима истинска реформа в сектора. Фокусът трябва да бъде насочен към коригирането на анахроничните пазарни механизми, създаването на прозрачни борси за валутните сделки и орязването на бонусите, които насърчават нерегламентираното поведение от страна на търговците. По този начин банките ще могат да възстановят доверието и да помогнат да се сложи край на скандалите.

Властите във Великобритания започнаха преди четири месеца да изследват по-детайлно форекс пазара, стимулирани от сигнали за манипулация на лихвените нива. На ход в момента са разследвания и в Швейцария и САЩ, които все още се намират в ранен етап. Съществуват обаче съмнения, че трейдърите на различни банки са постигали съглашателство помежду си с цел изкуствено повишаване или потискане на проценти по време на търговията.

Каквото и обаче регулаторите да намерят като доказателства за нарушения, истината е, че природата на валутния пазар подканва към злоупотреби. Това е традиционно за всеки пазар, независимо дали става дума за дългове, злато или енергийни суровини.

Има две прости решения. Първо, промяна на структурата. В ерата на технологиите немалка част от валутната търговия все още се извършва по телефона. Изцяло електронизираният пазар е от съществено значение, тъй като ще позволи обединяване на данни от конкурентни платформи.

Второ, премахване на бонуси. Услугата трябва да се сведе до скучно занимание за банковите служители, които просто изпълняват основните нужди на клиентите. През последните години валутните търговци са сред най-добре платените в бранша, като част от тях заработват седемцифрени годишни бонуси.

Ако приемем, че тези радикални реформи бъдат приети, това ще бъде от полза и за самите банки, част от които са изправени пред угрозата да заплащат огромни глоби и обезщетения. При добро стечение на обстоятелствата това ще спомогне на властите да успеят да се справят и с проблемите с волатилността на валутите и с големите спредове, достигащи 30 на сто.

Повече за скандалите на форекс пазара може да научите от материала на Bloomberg!

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Всички лектори, теми и партньори на конференцията са вече обявени! Само до 9 ноември за участие в конференцията можете да заплатите преференциална цена с остъпка!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 10 години
Какви са тези спредове от 30 на сто? 30 процента от какво? И кой е лудият, който сключва сделки при такова отклонение от пазарната цена?Какво по-добро от сегашното положение - всеки да може да търгува с валута след като се пребори с бюрократичните пречки свързани с получаване на лиценз? Сещам се само за един по-добър вариант на законите - всеки да има право да търгува без да се налага да има лиценз за това. Всякакви варианти включващи писането на още закони и още бюрократични пречки само ще изместят валутната търговия във финансови центрове, където няма такива законодателни безумия, а тези търговци, които няма как да се възползват от възможността да обменят валута в свободните от лоши закони зони, ще са принудени да сключват валутните сделки на загуба и в крайна сметка крайните потребители на стоки и услуги ще плащат сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още