IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъпление за еврото преди изявлението на Марио Драги

Анализаторите очакват президента на ЕЦБ да запази тона и позицията си

12:48 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отстъпление за еврото преди изявлението на Марио Драги

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото започна днешния ден със загуби спрямо долара въпреки добрите икономически новини от Германия, които бяха публикувани по-рано днес. Това е първи ден на понижения за единната валута спрямо долара за тази седмица. Очакваното изявление на Марио Драги, което ще се проведе днес по обед, също оказва сериозен натиск върху еврото.

През днешния ден има няколко по-важни икономически събития, към които инвеститорите са насочили погледите си. Това са предстоящото изявление на Марио Драги, както и срещата на ОПЕК. При последното си изказване Драги заяви, че Европейската централна банка (ЕЦБ) има пълна готовност да разшири още повече стимулите, ако това се наложи, за да избегне рецесия е еврозоната. Той коментира, че ЕЦБ ще направи „каквото трябва“, за да покачи заплашително ниската инфлация.

Анализаторите очакват Марио Драги да запази тона и позицията си и на днешното изявление като по този начин окаже натиск върху еврото. По традиция единната валута губи позиции, когато централната банка обяви намерението си да смекчи паричната си политика, благодарение на това, че влива директно пари в икономиката.

Срещата на ОПЕК, която се провежда днес, може да окаже сериозно влияние върху бъдещото представяне на икономиките на редица страни, тъй като ще бъде взето решение за добивите на петрол през следващата година. В случай, че от организацията решат да ограничат добивите, за да повишат цената на петрола, това ще окаже негативен ефект върху икономическото представяне на страни, които са силно зависими от вноса на суровини, каквито са например Япония и Европейският съюз.

Публикуваните тази сутрин данни показаха, че равнището на безработица в Германия се е понижило до 6,6%, което е най-ниското ниво след края на финансовата криза. Положителните данни не успяха да подкрепят еврото, тъй като пазарните участници очакват изявлението на Марио Драги, което би могло да има по-силно и по-пряко влияние върху стойността на единната валута.

В същото време по-слабите икономически новини от вчера, понижиха щатския долар. Изненадващото повишение в подадените молби за помощи за безработица разколеба инвеститорите. Тези по-слаби новини отново разпалиха спекулациите, че Фед ще се забави с повишението на лихвените равнища, като с всеки изминал месец очакванията за точния момент на повишение на лихвите се отдалечават.

Въпреки че в средата на тази година се очакваше Фед да повиши лихвените проценти преди юни 2015 г., сега прогнозата е за края на 2015 г. Разочароващите новини отвъд Океана подхранват подобни спекулации, докато изненадващо добрите данни действат върху очакванията на инвеститорите в обратна посока.

Едно евро се разменя срещу 1,2470 долара в близост до най-ниските нива за днес. GBP/USD се намира около 1,5750, също в близост до днешните дъна. В същото време един долар се разменя за около 117,45 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

След като записа 3 поредни сесии на печалба, днес еврото отстъпва позиции спрямо долара. Силното понижение от миналия петък беше заличено в рамките на този период, след като вчера цената срещна съпротивата при 1,2527.

Цената не успя да пробие съпротивата на низходящата тренд линия, което значително увеличи предпоставките за продължаване на низходящия тренд и достигането до нови дъна за щатския долар. В дългосрочен период цената вероятно ще достигне до психологическото дъно при 1,2000.

GBP/USD

Печалбите на британската лира през последните дни увеличиха увеличават възможността да формира на корекция на низходящия тренд. В случай, че двойката успее да пробие съпротивата на низходящата тренд линия, построена по върховете от началото на юли, ще създаде предпоставка за поскъпване на паунда и достигане на психологическата граница при 1,6000.

В случай, че цената не успее да премине тренд линията, това ще затвърди валидността на дългосрочния низходящ тренд и поскъпването на долар ще продължи.

USD/JPY

Движението в изключително тесен рейндж при двойката продължава. Йената печели позиции през последните три поредни сесии, а от средата на октомври цената не е коригирала възходящото си движение и очакванията за предстоящи печалби са високи.

В случай, че цената се понижи под формиралата се през последните дни подкрепа при 117,50, можем да очакваме по-дълбоко понижение до около 115,00. В същото време поскъпването на долара в дългосрочен план изглежда сигурно и след приключването на вероятната корекция, зелените пари ще имат възможност да достигнат нови върхове по-високи върхове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още