IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Много работни места в САЩ ще изчезнат завинаги

С над 38 милиона броя заявления за обезщетение при безработица за девет седмици, ситуацията в САЩ е по-мрачна, отколкото някой изобщо е могъл да предположи

23:30 | 21.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

„Съществуват ясни доказателства, че когато имате ситуация, при която хората са безработни за дълги периоди от време, това може трайно да навреди на кариерата им и да възпрепятства възможността да се върнат на работа“, предупреди той.

Спешното облекчение на извънредните мерки и разширения преглед за обезщетенията при безработица, които Конгресът одобри в края на март, помогнаха на домакинствата. Приблизително три четвърти от хората, които имат право на държавна помощ в размер на 1200 долара, са я получили, посочват от Министерството на финансите. 

Работниците, които успешно са кандидатствали за обезщетение при безработица, получават допълнителните 600 долара седмична добавка от федералното правителство, а повечето щати най-накрая започнаха да изпълняват програмата за помощ при безработица в условия на пандемия, която разширява обезщетенията за позиции, свързани със свободна практика, самонаети работници и други.

Грешките, изоставането в отчитането и обработката и премахването на дублиращи се заявления и отчети замъглиха картината на безработицата в САЩ за някои щати.

Доплащането от 600 долара доведе до спор, като привлече критиките от страна на републиканските политици, които възразяват срещу твърдението, че някои работници - особено тези с ниска заплата - получават повече пари за обезщетение при безработица, отколкото биха получавали, ако работеха.

Сами Адамсън, театрален артист на свободна практика, е получила писмо от щатските власти в Ню Джърси, в което става ясно, че е одобрена за обезщетения при безработица. Това се случва два месеца, след като е подала заявлението.

Тя споделя че партньорът ѝ, който практикува същата професия, е подал заявлението си в Ню Йорк, като при него не е имало забавяне при изплащането на обезщетение.

Няколко щати в същото време предупредиха освободените работници, че рискуват да загубят обезщетенията си, ако откажат предложение за работа. Федералните правила, приети по време на пандемията, посочват, че работниците не са принудени да се връщат към работа, предлагаща опасни условия на труд, но те не уточняват кои условия на труд могат да се считат за опасни.

Политиците могат да премахнат мерките за социално дистанциране и ограниченията за бизнеса, но тогава какво ще се случи?

„Съществуват опасения относно здравето, семействата, децата, които не учат в училище, роднините, които са болни и се нуждаят от грижи“, посочва Карл Таненбаум, главен икономист в Northern Trust, според който предстои много бавен процес на възстановяване на заетостта в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още