IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирите важни теми на днешното заседание на ЕЦБ

Ще се противопостави ли Лагард на засилващия се курс на еврото и какви ще са прогнозите на банката за ръста и инфлацията?

08:16 | 10.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще направи ли опит Лагард да се притивопостави на силното евро?<em> Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg </em></p>

Ще направи ли опит Лагард да се притивопостави на силното евро? Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

2. Как ЕЦБ ще реагира на промяната в стратегията на Фед?


Един от двигателите на силата на еврото и слабостта на долара беше наскоро обявената промяна в стратегията на Федералния резерв на САЩ. Фед възнамерява да толерира по-високата инфлация в бъдеще, ако преди това е била под два процента за по-дълъг период.

Инвеститорите виждат възможности Фед да постигне това. Поне инфлационните очаквания, произтичащи от пазарните цени, се увеличиха след обявяването на новата стратегия. Освен това играчите на пазарите очакват лихвените проценти в САЩ да останат ниски за по-дълго.

Това крие опасности за ЕЦБ: Ако пазарите приемат, че паричната политика в САЩ ще бъде в бъдеще по-облекчена, отколкото в еврозоната, съществува риск еврото да поскъпне допълнително, а доларът да обезцени. Следователно Лагард може да противодейства на това впечатление.

Самата ЕЦБ иска да завърши прегледа на стратегията си в средата на 2021 г. От миналата година обаче подчертава, че целта ѝ за инфлация от „под, но близо два процента“ е симетрична. Под това се разбира, че институцията ще се бори срещу твърде ниската инфлация по същия начин, както и срещу твърде високата инфлация.

Досега целта често се възприемаше по-скоро като един вид горна граница. По принцип ЕЦБ върви в подобна на Фед посока.

3. Ще разширява ли ЕЦБ своите покупки на облигации?


Най-важният инструмент на ЕЦБ в настоящата ситуация е покупката на облигации. Едва през юни тя увеличи кризисната си програма в рамките на пандемията, наречена PEPP, с 600 милиарда евро до 1,35 трилиона евро.

До момента са изчерпани само 500 млрд. евро от обема. Така че централната банка все още има много свобода на действие. През август тя придоби допълнителни облигации чрез програмата за едва 60 млрд. евро нето.

Покупките обаче обикновено са малко по-ниски през летните месеци - поради по-ниската ликвидност на пазарите. Съвсем наскоро членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел заяви в интервю, че понастоящем смята, че обемът на програмата PEPP е „подходящ“ и че ЕЦБ е намалила донякъде обема на седмичните покупки поради по-спокойната ситуация на финансовите пазари. Поради това повечето икономисти не очакват централната банка да разшири своите покупки сега. Елга Барч от Blackrock и член на Съвета на ЕЦБ в сянка, екип от експерти, модериран от Handelsblatt, въпреки това пледира за увеличение на покупките с 500 милиарда евро на настоящото заседание. Тя твърди, че ЕЦБ трябва да изпрати ясно послание още сега.

В допълнение към силния обменен курс на еврото и данните за инфлацията в еврозоната също са изключително ниски. През август потребителските цени паднаха с 0,2%, а базисната инфлация падна до рекордно ниското ниво от 0,2%.


Анализаторът на швейцарския мениджър на активи Pictet Фредерик Дукрозе, който също е член на Съвета в сянка, очаква поне ясен знак от Лагард, че в зависимост от данните е възможно допълнително облекчаване на паричната политика. Той очаква покупките на облигации да бъдат разширени с 500 млрд. евро през декември.


4. Какво развитие очаква ЕЦБ за растежа и инфлацията?


На пресконференцията си Кристин Лагард ще представи и последните прогнози на ЕЦБ за растежа и инфлацията в еврозоната. Особено внимание ще бъде отделено на инфлацията.
ЕЦБ се стреми към стойност от малко под два процента, която счита за оптимална за икономиката. Отдавна обаче пропуска тази цел. През юни ЕЦБ прогнозира, че инфлацията ще нарасне до 1,3% до 2022 г. Това също съответства на прогнозата на Съвета в сянка.

По отношение на растежа ЕЦБ прие през юни, че икономиката в еврозоната ще се свие с 8,7% тази година. От следващата година се очаква да нарасне отново: през 2021 г. с 5,2 процента, през 2022 г. с 3,3 процента. Съветът в сянка прогнозира по-малък спад от 7,9% за тази година, ръст от 5,4% за 2021 г. и 2,0% за 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още