IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настъпи часът централните банки да поемат отговорност

Данните от следващите дни ще покажат как се е движила световната икономика в началото на 2022 г. преди избухването на войната в Украйна

10:21 | 07.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ейбрахам Линкълн, познат като един от най-великите президенти в американската история, има следното изказване: „Не може да избегнете отговорността на утрешния ден, като я избягвате днес“. Хубаво е от време на време човек да чете или да си припомня подобни коментари на хората от миналото, които са преминали през също толкова бурни времена, каквито са и днешните. Това важи и за централните банкери, които през последните седмици сякаш всячески избягват да погледнат "звяра" в очите, а именно факта, че устойчивата и ускоряваща се инфлация ги свари неподготвени.

Данните от миналата седмица показаха какво се е случило с икономиката преди избухването на войната в Украйна, предизвикано от руската инвазия в страната. Докладите от различните точки на света очертаха картина на ускоряваща се инфлация, свито потребление, негативни очаквания за икономическите перспективи.

Инфлацията в еврозоната продължи да се ускорява и през февруари 2022 г., достигайки рекорден връх за четвърти пореден месец до ниво от 5,8%. За сравнение – през януари нейното ниво е било 5,1 на сто. Инфлацията в няколко европейски страни, сред които Испания, също достигна рекордни равнища.

Германската централна банка (Бундесбанк) пък направи поредната си мрачна прогноза, след като в края на миналия месец заяви, че германската икономика може да е изпаднала във втора рецесия в началото на 2022 г. В сряда гуверньорът Йоахим Нагел посочи, че инфлацията в Германия може да достигне средно равнище от 5% през тази година, тъй като войната на Русия с Украйна допълнително ще оскъпи енергийните стоки.

„Очакванията са еврозоната също да запише рекордно високо равнище на инфлацията“, каза тогава Нагел. „Трябва да държим погледите си насочени към нормализирането на паричната политика“, апелира централният банкер.

Сред по-хубавите новини от седмицата бяха данните на агенция ADP за пазара на труда в САЩ, които показаха, че частният сектор на страната е разкрил повече работни места от очакваното през февруари. Тогава компаниите в САЩ са открили 475 хил. нови работни позиции. За сравнение, очакванията на анализаторите, анкетирани от Dow Jones, бяха за резултат от около 400 хил.

Въпреки статистиките не изглежда, че централните банки, в частност Европейската централна банка (ЕЦБ), смятат да действат скоро, още по-малко агресивно, а часът за вземане на решение настъпва. В четвъртък предстои заседание на ЕЦБ, на което тя ще вземе решение за размера на лихвения процент. И докато очакванията към Фед - чието заседание предстои следващата седмица - са банката да завиши лихвите с 25 базисни пункта и впоследствие да започне постепенно свиване на рекордно високия си баланс, то ситуацията за ЕЦБ е далеч по-различна. центр центр

Първоначално очакванията бяха тазседмичното заседание да е ключов момент за премахването на по-старата програма за покупка на облигации APP, след като през декември миналата година финансовата институция прие пандемичната схема за покупка на нетни активи PEPP да изтече през март.

Войната в Украйна обаче  допринесе за нова вълна от несигурност, която доведе до отлагане на прогнозите на пазарите относно промяната на паричната политика. Затова и сега залозите са, че ЕЦБ може да отложи прекратяването на APP, както и приемането на лихвени повишения.

Очакванията са през септември европейският регулатор да повиши лихвите с 10 базисни пункта, докато първоначалните прогнози бяха това да се случи през юни.

"Войната в Украйна се случва бързо - твърде бързо, за да може ЕЦБ да има ясна представа как трябва да бъде променена паричната политики в отговор на войната. Поне към момента от Bloomberg Economics очакваме Управителният съвет да се придържа към досега заложения план", казват Дейвид Пауъл и Маева Къзин, цитирани от Bloomberg.

Ходовете на Фед през следващата седмица също може да са по-умерени заради несигурността, която войната между Русия и Украйна предизвиква. Само допреди няколко седмици пазарите залагаха на 50 базисни пункта увеличение на лихвата, докато сега тази прогноза се сви наполовина.

Този четвъртък предстои да бъдат публикувани поредните данни в САЩ, които ще покажат какво е било покачването на цените през февруари, след като предходния месец инфлацията в страната се ускори до 7,5% на годишна база (най-високото ниво от 1982 г. насам).

Очакванията за февруари са потребителските цени да са се покачили със 7,9% на годишна база, според медианните прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg. Това би било пореден рекорден връх за индекса на потребителските цени.

Фед Фед

Данните от следващите дни отново ще покажат как се е движила световната икономика в началото на 2022 г. преди избухването на войната в Украйна - предстои да стане ясно какви са били продажбите на дребно, с колко се е ускорила инфлацията в редица страни, свило ли се е промишленото производство, както и с колко е нараснал брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания.

Ето какво конкретно ще следим през настоящата седмица:

В понеделник ще бъдат публикувани данните за търговския баланс на Китай. В Австралия ще стане ясно колко са били обявите за работа, докато във Великобритания ипотечният кредитор Halifax ще публикува данните за измененията в цените на жилищата. Същия ден ще стане ясно дали са намалели продажбите на дребно в Германия през февруари, както и дали са се свили фабричните поръчки. Ще бъде публикуван докладът за безработицата в Швейцария през февруари. В района на Европа се очакват и данни за инвеститорското доверие.

Във вторник гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу ще направи изказване, а същия ден се очакват и данни за бизнес климата в страната. На Стария континент се очакват данни за промишленото производство на Германия и Испания през януари, докато в Италия ще стане ясно каква е била промяната в продажбите на дребно в първия месец на годината. През деня ще бъдат публикувани данни за брутния вътрешен продукт (БВП) и за заетостта на еврозоната през последното тримесечие на миналата година. От другата страна на океана и по-конкретно в САЩ се очакват данни за търговския баланс и за продажбите на дребно.

Средата на седмицата ще започне с данни за БВП на Япония и за частното потребление в страната през последното тримесечие на 2021 г. От Азиатско-Тихоокеанския регион се очакват още данни за потребителските и производствените цени в Китай през февруари. Същия ден ще има данни за промишленото производство в Италия през януари. В САЩ ще бъде публикуван традиционният доклад за запасите на суров петрол, както и за новооткритите работни места през януари.

В четвъртък ще стане ясно с колко са нараснали производствените цени в Япония през февруари, докато в Австралия ще бъдат публикувани данните за инфлационните очаквания и за разрешителните за строеж. През деня ще бъде публикувани и промени в производствени цени в Италия през януари. Може би най-важното събитие за деня ще е краят на заседанието на ЕЦБ, на което банката ще вземе решение за размера на лихвения процент. Заседанието ще бъде последвано от пресконференция на банката. В САЩ се очакват обичайните данни за пазара на труда, както и за инфлацията през февруари.

В последния ден от седмицата ще стане ясно какви са били разходите на домакинствата в Япония през януари. В Европа най-много данни се очакват от Великобритания – за БВП, за промишленото производство, за строителството, за търговския баланс на страната, както и какви са инфлационните очаквания. Ще стане ясно с колко се е ускорила инфлацията в Германия и Испания през февруари. В Италия ще бъде публикуван докладът за нивото на безработица през януари, докато в Канада – през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
pass
преди 2 години
С оглед на положението ЕЦБ би трябвало да започне вдигането на лихвите още този четвъртък, ако изобщо иска да спре лавинообразното скачане на цените. Колкото до ФЕД, и там положението не е розово, 0.5% ще е добре за вдигане. Но все пак ФЕД има предимството че долара не се сурка по нанадолнището както го прави еврото тези дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Настъпи часът централните банки да поемат отговорност == Ама верно!? Стига ве! И кога някога е било това? Никога. Да?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още