IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слуховете за завръщане към драхмата звучат все по-убедително

Според все по-широк кръг икономисти това би бил най-правилният изход от ситуацията за Гърция въпреки неминуемите сътресения, пише New York Times

13:03 | 02.11.11 г. 26
Автор - снимка
Създател
Слуховете за завръщане към драхмата звучат все по-убедително

„Ако имахме собствена валута, най-малкото щяхме да можем да печатаме пари“, посочва той, подчертавайки възможността за девалвация на драхмата. „И какво е най-лошото нещо, което може да се случи ако постъпим така? Няма да получа подарък за Коледа от някой от банкерите си“.

Тези които мислят като Серафеймакис обаче все още са малцинство.

Според неотдавнашно проучване на гръцкия всекидневник Катимерини, 66% от гърците вярват, че завръщането към драхмата е нещо лошо. Но привържениците на идеята за напускане на еврото настояват, че дълбоко в себе си все повече гърци започват да се съмняват в единната валута.

„Виждането, че Гърция трябва да напусне еврото е много по-широко разпространено, отколкото си мислите“, казва Костас Лапавитсас, икономист от University of London, който отдавна настоява за завръщане към драхмата. „Единствената пречка е, че за момента противоположният възглед е доминиращ.“

До скоро болшинството от гърците приемаха идеята за европейската си идентичност безпрекословно – вяра, която беше подсилена от приемането на еврото и богатството, което единната европейска валута донесе на страната през изминалото десетилетие. Приказките за завръщане към драхмата бяха приемани по-скоро като апокалиптична прокоба, отколкото като реална политическа възможност, но за мнозина гърци колапсът на икономиката им изглежда не по-малко апокалиптичен.

В понеделник гръцкият премиер Георгиос Папандреу прехвърли топката на гръцките избиратели, когато изненадващо обяви, че ще проведе референдум за последния спасителен план за страната. Въпреки това именно гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос постави въпроса в истинската му светлина.

„За Европа, за еврозоната и за еврото ли сме или Гърция ще се върне към драхмата“, попита той?

Според последния спасителен план, договорен с лидерите на ЕС, частните инвеститори ще отпишат 50% от стойността на гръцките облигации, които притежават. В замяна, докато Гърция прилага болезнените бюджетни икономии, до 2015 г. Атина ще продължава да получава допълнителни средства за финансирането на остатъка от дълга си.

Поддръжниците на завръщането към драхмата отбелязват, че суровите бюджетни съкращения от последните две години почти са затворили дупката в бюджетния дефицит, при условие че в сметката не се включва обслужването на дълга.

Ако се изключат плащанията по лихвите, през следващата година Гърция се очаква да разполага с бюджетен излишък от 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. За сравнение бюджетният й дефицит би достигнал 8%, ако се прибави обслужването на дълга. Това на практика е аргумент в подкрепа на обявяването на фалит и едно ново начало с добрата стара драхма.

През последната година редица световни икономисти застъпиха тезата, че докато се придържа към еврото Гърция е невъзможно да възвърне конкурентоспособността си. Сред тях се нареждат Нуриел Рубини, Кенет Рогоф, Мартин Фелдстейн и Джордж Сорос. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 0
1914
преди 12 години
в крайна сметка всички гърци - и бедни, и богати са били облагодетелствани - дали чрез неплащане на данъци, дали чрез някакви социални трансфери или свръхзавишени заплати. така че сега всички трябва и да го отнесат - така както хората избягаха от България, така сега това може да стане и в Гърция - няма нищо лошо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Предимството да имат собствена валута би улеснило богатата прослойка на гръцкото общество да прехвърли почти изцяло дълга на гърба на бедната. Това няма да им помогне на протестиращите. Те са тия, дето ще плащат по един или друг начин и няма отърване! От сега да мислят към коя държава да се насочат и както пчеличките събират мед за да изхранят поколението си, така и те да се пръскат, кой където намери за да носи у дома парички с които да плаща държавния дълг и издръжката на "инициативните" от елита им! И както при пчеличките, човек се възползва от усилието им да изхранят поколение и им взема регулярно плода на техния труд , така и местния елит ще прави същото с тях за да не пострада стандарта му на живот! Нека си спомним за Жан-Виденово време:)))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Подкрепям! Досега ако го бяха направили, да са си спестили парите от първите траншове и да се е приключило по един или друг начин, т.е. Или да се е разпаднало еврото, или да се е стабилизирало. Тия гърци ми приличат на гадна К***ва, която само ходи по моловете, а вече дори и *** не прави! За какво да я държим? От любов ли? Съмнявам се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
slayer
преди 12 години
измислена или не, аз съм на мнение, че се потроши прекалено много време за изритването на Гърция от еврозоната. Това е правилният сценарий както за тях, така и за валутния съюз. Протакането продължава прекалено дълго, с което в крайна сметка последиците от решението ще са по-тежки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Това е една абсолютно смешна статия в която няма нищо вярно, при нея едва ли не ни разказват как кредито получателя разсъждава, кое е по-добре за него да си върне някога дълга или да не го връща, което естествено навежда на мисълта, че ще избере това да не го връща естествено, а това няма абсолютно нищо общо с действителността, ама нищо общо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
При положение , че доказалите се че разбират от финанси и икономика в Света личности казват , че без фалит не може да стане...Меркел и Саркози перпетомобиле ли са тръгнали да правят. Това с референдума е само първата част от гръцкия отговор , ако знаят в какъв капан ги вкарват в момента ще минат на успокоителни западните лидери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още