IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет продължава да бере плодовете на своите инвестиции

Инвестициите на легендарния инвеститор, направени по време на финансовата криза, продължават да му се изплащат

08:53 | 08.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Определено има защо милиардерът Уорън Бъфет да се радва на своите инвестиции. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Определено има защо милиардерът Уорън Бъфет да се радва на своите инвестиции. Снимка: Ройтерс

Милиардерът Уорън Бъфет хвърли спасителни въжета към шепа сини чипове по време на финансовата криза. Пет години по-късно инвестициите му продължават да се изплащат. Сумата от сделките му е ясна – 10 млрд. долара, които продължават да се увеличават.

Според анализ на Wall Street Journal Бъфет доближи тази цифра, след като миналата седмица той получи още едно огромно плащане, което му донесе ръст от 40% на печалбата преди данъци в сравнение с инвестициите му по време на финансовата криза.

Получената премия илюстрира ярко максимата, която Бъфет следва: „Страхувайте се, когато другите са алчни и бъдете алчни, когато другите ги е страх.“

Бъфет и неговата компания Berkshire Hathaway отново удари кьоравото, когато производителят на сладки изделия Mars върна заема от 2008 г. на стойност 4,4 млрд. долара на своето дъщерно дружество Wrigley. Очаква се самото плащане да донесе на Berkshire Hathaway печалба в размер на 680 млн. долара.

Berkshire помогна на Mars да финансира придобиването на Wrigley на стойност 23 млрд. долара. Mars обмисляше начини за рефинансиране на част от дълга си на по-нисък лихвен процент с цел да подобри кредитния си рейтинг.

За целта Berkshire предостави 6,5 млрд. долара на Mars и закупи привилегировани акции на Wrigley на стойност 2,1 млрд. долара, по които се изплаща годишен дивидент. По-късно Berkshire се сдоби и с още 1 млрд. долара от дълга на Wrigley. Очакванията са тази инвестиция да донесе на Berkshire близо 4 млрд. долара под формата на дивидентни плащания и допълнителна доходност след падежа на облигациите през 2018 г.

Малко са инвеститорите, които са извлекли подобни печалби по време на финансовата криза. За сравнение американското правителство инвестира около 420 млрд. долара посредством спасителната програма Troubled Asset Relief Program (TARP), която правителството прие, за да помогне на автомобилните компании и други корпорации да оцелеят след срива на продажбите.

Бъфет се надява да използва допълнителните приходи, за да ги вложи в други печеливши инвестиции, които да му осигурят атрактивна възвръщаемост. Berkshire ще продължава да изкупува акции и да увеличава над 100-милиардното си портфолио, защото според Бъфет „все още е по-добре да държим акции вместо пари“.

Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
oligarha
преди 10 години
Нечовешка успеваемост на инвестициите му !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още