IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откъде ще дойде тласъкът за глобален икономически растеж?

Или кой модел за свободна търговия би могъл да благоприятства ръста на работните места по света

17:56 | 13.10.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Откъде ще дойде тласъкът за глобален икономически растеж?

Поглеждайки към срещата на лидерите на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Индонезия, няма как пазарните наблюдатели да не си зададат този очевиден въпрос. Отговорът му обаче далеч не е ясен за повечето от тях.

Откъде ще дойде растежът? САЩ едва сега започват да се възстановяват, Европа се стабилизира бавно, а Китай забавя израстването си – да, светът очевидно се нуждае от по-голям растеж. На фона и на продължаващата висока безработица в САЩ и Европа по-свободната търговия и инвестиции биха могли да създадат стотици хиляди нови работни места.

Кой модел за свободна търговия би могъл обаче да благоприятства покачването на работните позиции?

САЩ се застъпват за Транс-тихоокеанското партньорство (ТТП), изключващо Китай. Китай от своя страна пък настоява за Всеобхватното регионално икономическо партньорство (ВРИП), което изключва САЩ.

Същевременно в играта все още е и Световната търговска организация (СТО), която се опитва да поддържа Кръга преговори Доха живи. И най-накрая, разбира се, е АТИС.

Истината е, че големият въпрос не е кой модел теоретично е най-добър, а по-скоро кое търговско споразумение може да се осъществи на практика. Всички търговски договори, включително и по-големите и амбициозни, се договарят между отделните правителства. А политиката е изкуството на постиженията.

ТТП изглежда най-близо до сключване на сделка с оглед на наложения срок за приключване на преговорите до края на годината. В последните три години преминаха цели 19 кръга от преговори. Търговският представител на САЩ Майк Фроман заяви по време на срещата на върха на АТИС, че министрите на търговията от 12-те страни, участващи в ТТП, ще проведат своята 20-та среща през декември с намерение за постигане на сделка. Независимо дали и как това ще се случи обаче едно е ясно – САЩ ще е основната движеща сила в един подобен съюз.

С оглед обаче на политическата битка във Вашингтон одобрението може и да не дойде в скоро време. На всичкото отгоре от историческа гледна точка републиканците са представителите на свободната търговия. Те са и тези, които прокарват подобни законови поправки. Би било твърде неочаквано подобен съюз да бъде подкрепен в мандата на Обама, особено на фона на продължаващите дебати за тавана на дълга и за корекцията на здравната реформа.

Междувременно 12-годишният Кръг преговори в рамките на СТО напоследък не дават резултати. Срещата, насрочена за декември в Бали, се надява да постигне частична сделка за това, което се нарича Doha Lite – стриктно съсредоточаване върху продоволствената сигурност и намаляване на бюрокрацията в рамките на съюза. По оценки на СТО това би могло да прибави около 1 трлн. долара свеж растеж. Последните сигнали за постигане на сделка обаче не са особено обнадеждаващи.

Ами АТИС? Организацията има за цел да се постигнат така наречените ''Цели от Богор'' – свободна търговия сред развитите членове към 2010 г. и сред развиващите се към 2020 г. Графикът им обаче изостава, като средните прогнози за икономическия растеж бяха занижени чувствително в последните месеци.

Остава ВРИП – предложението на Китай. Въпреки че в рамките на споразумението ще влязат страни с по-нисък стандарт, които ще заложат и на известено запазване на протекционизма, планът на Китай все още остава постижим.

Стартиралото в края на 2011 г. ВРИП е една година по-младо от ТТП, но вече включва някои от най-големите страни – 10-те страни членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), както и Япония, Индия, Южна Корея. Организацията обаче, разбира се, е доминирана от Китай.

С други думи, краткият отговор на първоначалния въпрос за очакванията откъде ще дойде глобалният растеж е пред очите ни. Той вече се случва. Процесът неминуемо ще окаже натиск върху САЩ, като първата по сила икономика в света в най-скоро време ще сложи ред в собствената си къща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Интересно, защо толкова държат на самия растеж в парично изражение, като парите се очертава още да се обезценяват? Вярно, лесно се измерва такъв растеж но, живее ли по-добре от това популацията на двуногите?Нещо не съм убеден. Тогава? не е ли по-лесно да се концентрират усилията върху нещо по-просто, в собствения обсег на правителствата, вместо вечно да опитват да гадаят ама ще има или няма да има и тази година проценти в плюс над БВП-то? Него, милото, никой досега не го е нито виждал, нито пипвал, не може да се нито яде, нито пие, нито да се облечеш с него...За нищо не служи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Дo (-) - ако не е чувал за ФЕД и дейноста му, да се информира какво започна да прави в САЩ от началото на миналата година И какъв е резултата на пазара на имоти към момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
манипулация центрофуга + леко намаляне на регулационния натиск в/у пазариТЕ и доверчивите маймуни са готови за нов ЪП :))) - това е на макро ниво, а иначе, на микро - някой "нобелов лауреат" ще ви обясни в някоя последваща статия как подробно ще стане... от самосебе си де, те понеже получават официални награди, подреждат света само по официално приетия начин... ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още