IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как възстановяващата се еврозона се стреми да се справи с дълговете?

Официалната позиция на ЕС е, че всяка една спасявана страна трябва сама да реши проглемите си и да си проправи път отново към растеж без облекчаване на дълга

08:15 | 07.11.13 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как възстановяващата се еврозона се стреми да се справи с дълговете?

Докато най-слабите страни членки на еврозоната изпълзяват от най-дългия си период в състояние на рецесия, познат в най-модерната история, техните възможности за възстановяване се стопяват заради растящите планини от дълг, чиито нива са по-големи дори преди четири години, когато се разрази финансовата криза.

Италия, Гърция, Ирландия и Портуталия имат публични задължения, значително надвишаващи размера на брутния им вътрешен продукт за годината и рискуват едно „изгубено десетилетие“ в японски стил заради ниския темп на икономически растеж и високата безработица, тъй като те проправят бавно своя път към изхода от неприятностите, пише Ротйерс.

Средното съотношение между дълга като част от БВП на 17-те страни, приели еврото, е около 95% - по-ниско в сравнение с това на САЩ и далеч под това на Япония, но изключително опасно за застаряващите нации, които не могат да печатат пари самостоятелно и да девалвират своята валута.

Официалната позиция на Европейския съюз (ЕС) е, че всяка една спасявана страна трябва да разчисти собствената си бъркотия и да си проправи път отново към растежа без облекчаване на дълга, с изключение може би на Гърция, която се счита за по-специален случай.

Икономисти и малцинството от управляващите в ЕС казват, че тези намерения са политически и социално несъстоятелни и Европа ще трябва да помисли за някаква по-широка форма на облекчаване на дълговете, може би чрез Европейската централна банка (ЕЦБ).

За такъв тип политика страните с ниски бюджетни дефицити като Германия, с възможности за маневриране, могат да прибегнат до провеждането на по-експанзионистична бюджетна политика, за да балансират разходите в държавите от периферията, докато ЕЦБ ще закупи и ще изтегли по-слабите държавни ценни книжа.

Нито единият вариант не е възможен при положение, че страхът на Германия от инфлацията и яростната съпротива сред страните от северна Европа за евентуално споделяне на товара на дълговете на другите европейски държави.

Според белгийския икономист проф. Пол де Граув от London School of Economics страни като Гърция и Португалия ще изпаднат в неплатежоспособност рано или късно, тъй като политиците им няма да приемат да бъдат притискани да прехвърлят ресурси с години на богатите северни кредитори.

В еврозоната дефолтът остава табу дори и след причинените загуби на частните облигационери на Гърция през 2012 г.

Дълговата криза в еврозоната се влошава въпреки твърденията за обратното. Но как можем да излезем от нея? Този въпрос поставиха авторите на изследване, публикувано на сайта Voxeu, Пиер Пари, главен изпълнителен директор и основател на Banque Pâris Bertrand Sturdza и Чарлз Виплож, професор по международна икономика в Graduate Institut в Женева.

Те предлагат пет възможни решения, с които страните да редуцират опасните нива на своя дълг. Ако се вгледаме по-задълбочено в детайлите, изглежда, че единствената възможност, която едновременно е реалистична и ефективна, е страните да обявят фалит като продадат дълга си на Европейската централна банка. Като оставим моралния риск настрана, опрощаването на дълга веднъж завинаги ще сложи край на дълговата криза.

Решението, според тях, е генериране на бюджетни излишъци, продажба на държавни активи, преструктуриране, опрощаване или монетизация на дълга.

Дори и изпълнени заедно тези решения ще бъдат недостатъчни, политически неприемливи или просто ще прехвърлят товара към по-слабите банки и опрощаващите нации като Германия, чийто дълг ще набъбне до може би 110% от БВП.

Последна актуализация: 23:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Проблемът е, че имунната система на капитализма се опитва да се самолекува чрез империализъм, демек - постоянни войни за разширяване на пазарите! Кризите се предизвикват, за да убедят маймуните в неизбежността и полезността на войните! Така изкуствено се спира еволюционния процес и временно се рестартира системата.Очакванията на Маркс са да се просветят маймуните и да помогнат на еволюцията чрез социалистическа революция.Единственият начин да се запази господството на досегашните елити е или голяма и победоносна война, или социалистическа революция, управлявана от тях... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ако приемем допускането ти че аз съм прав, но имаме различни подходи на изразяване, то защо отхвърли източника в името на изкуствена вяра а после дойде до същите изводи.... ами това е още по-лошо дори и да искаш да информираш маймуните на тяхното ниво - вярата не се доказва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
forum_rookie
преди 10 години
"че направо не мога да повярвам сред какви маймуни живея"iivanoff, чудя ти се що изобщо се занимаваш с нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
@ivanoff, знам, че процесите се управляват. Говорим обаче на различни езици, защото сондажите са ни на различна дълбочина, ако ме схващаш. Аз казвам, че всичко е енергия и най-висшият пилотаж в този живот е да разбереш този факт и да се научиш да усещаш и управляваш енергията. Това правят и онези тайнствени субекти от Протоколите. Те управляват желанията на маймуните! Когато маймуните овладеят желанията си, ще се освободят от робството. Естествено, че това нито е постижимо за всеки мозък, нито някой ще го допусне толкова лесно. Затова твоите писания ще ги разбират само единици, а повечето ще ти се смеят. Затова и дискусия с такъв обхват не може да се състои точно тук, а намеците ти ще си останат форумна екзотика за масата от участниците. Аз затова боравя с по-плитки понятия както чичко Маркс. Според него капитализмът има жизнена нужда от постоянно разрастване на пазара. Това обаче не е безкраен процес и когато пазарът няма накъде да се разраства, както по-умните вече забелязаха, че се случи, капитализмът преминава в следващия системен стадий централизирано управление на производството и потреблението. Това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Някой може ли да ми обясни за какво ми слага (-) освен ако не ми е любовница :)))) - какво съм казал - че момчето има грешки, които НЯМА да кажа къде са поради обвинения в нарцисизъм от други форумни коментатори.... НО съм дал насоки и източник как да ги коригира/намери и какво получавам аз като отговор: - източника съм го ЧЕЛ - ДА, там има насоки, НО АЗ ВЯРВАМ ... в ала -бала - дрън дрън - демек човешкия ограничителен субективизъм дръчни до спукване в иначе умната главица на "Mavi Goz" ..... а защо казвам хем "умната главица" ,хем грешни аксиоми - ами той сам стига до ТОЗИ извод в няколко лични коментара ТУК: като мисли за нещо /изхождайки от Собствените аксионометрични приемания/ стига до - "АЗ ЛИ СЪМ ***" - ето:http://***.investor.bg/news/comments/161038/332.html... а обяснение има за всичко... и то толкова простичко, че направо не мога да повярвам сред какви маймуни живея ;)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 10
iivanoff
преди 10 години
всеки има право да вярва в каквото си поиска - в предпредпоследния си пост имаш 4 грешни приемания които оправдаваш в личен план /желания спрямо реалност/ с вяра и неинформираност... скоро ще имаш възможност да разбереш кои са те ;))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Чел съм ги отдавна и доста внимателно! Това, което обаче отличава моите от твоите възгледи е, че аз вярвам, че дори и най-великите кукловоди са биологични организми, енергийни частици от същия свят и няма как дори те да избягат от по-могъщите закони на вселената. Аз повече вярвам на квантовата механика и Лао Дзъ... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 10
iivanoff
преди 10 години
Не искам да те коригирам човек - достатъчно умен си да го направиш сам... и обвиненията в нарцисизъм ми идват в повече ;))))))))))))))))))))))) - прочети спешно "Протоколите" и после драсни корекцията си сам ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Тази криза си смени имената 2 пъти - първо беше финансова, после стана икономическа и е време да я наречем с истинското й име - системна! Кризата е на системата! Тази система, наричайте я както си искате, изсмуква парите от широки кръгове и ги концентрира в тесни такива, или малко на брой субекти, което запушва основният двигател на системата - потреблението. Сбъркан е моделът на разпределение на благата, или ако не е сбъркан, просто вече не работи добре! Трябва нов модел, нова система! Това е естественият еволюционен ход на процеса! Трябва да се променят основните принципи на собственост на средствата за производство и разпределение на придобитите от нея блага!Тъй като тези, при които се концентрират благата едва ли ще са съгласни доброволно да участват в подобни промени, остава ни по-трудният и бавен път до нагнетяването на достатъчно критична маса от обществена енергия за това и неизбежното следствие - верижна реакция и взрив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Хахаха... скоро с един приятел, доста умен полицай от поколението на Д. Иванов, си говорехме на подобна тема и той изтърси потресаваща теза! Рече ми: Краят на цивилизации и империи винаги се предвещава от разцвет на хомосексуализма! Това е сигнал, че организмът е преминал своя апогей в развитието си, преминава в друга физиологична фаза и скоро ще стане храна за тези, които го следват. Просто кръговрат на веществата в природата!Докато на нас ни трябват все по-малко пръсти, за да управляваме колите, телефоните и компютрите си, огромни маси джагали се борят за троха хляб. Те ни налазват точно като във филм със зомбита, а ние им търсим подслон, храна... Храната сме ние! Хахаха... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още