IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как възстановяващата се еврозона се стреми да се справи с дълговете?

Официалната позиция на ЕС е, че всяка една спасявана страна трябва сама да реши проглемите си и да си проправи път отново към растеж без облекчаване на дълга

08:15 | 07.11.13 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как възстановяващата се еврозона се стреми да се справи с дълговете?

Докато най-слабите страни членки на еврозоната изпълзяват от най-дългия си период в състояние на рецесия, познат в най-модерната история, техните възможности за възстановяване се стопяват заради растящите планини от дълг, чиито нива са по-големи дори преди четири години, когато се разрази финансовата криза.

Италия, Гърция, Ирландия и Портуталия имат публични задължения, значително надвишаващи размера на брутния им вътрешен продукт за годината и рискуват едно „изгубено десетилетие“ в японски стил заради ниския темп на икономически растеж и високата безработица, тъй като те проправят бавно своя път към изхода от неприятностите, пише Ротйерс.

Средното съотношение между дълга като част от БВП на 17-те страни, приели еврото, е около 95% - по-ниско в сравнение с това на САЩ и далеч под това на Япония, но изключително опасно за застаряващите нации, които не могат да печатат пари самостоятелно и да девалвират своята валута.

Официалната позиция на Европейския съюз (ЕС) е, че всяка една спасявана страна трябва да разчисти собствената си бъркотия и да си проправи път отново към растежа без облекчаване на дълга, с изключение може би на Гърция, която се счита за по-специален случай.

Икономисти и малцинството от управляващите в ЕС казват, че тези намерения са политически и социално несъстоятелни и Европа ще трябва да помисли за някаква по-широка форма на облекчаване на дълговете, може би чрез Европейската централна банка (ЕЦБ).

За такъв тип политика страните с ниски бюджетни дефицити като Германия, с възможности за маневриране, могат да прибегнат до провеждането на по-експанзионистична бюджетна политика, за да балансират разходите в държавите от периферията, докато ЕЦБ ще закупи и ще изтегли по-слабите държавни ценни книжа.

Нито единият вариант не е възможен при положение, че страхът на Германия от инфлацията и яростната съпротива сред страните от северна Европа за евентуално споделяне на товара на дълговете на другите европейски държави.

Според белгийския икономист проф. Пол де Граув от London School of Economics страни като Гърция и Португалия ще изпаднат в неплатежоспособност рано или късно, тъй като политиците им няма да приемат да бъдат притискани да прехвърлят ресурси с години на богатите северни кредитори.

В еврозоната дефолтът остава табу дори и след причинените загуби на частните облигационери на Гърция през 2012 г.

Дълговата криза в еврозоната се влошава въпреки твърденията за обратното. Но как можем да излезем от нея? Този въпрос поставиха авторите на изследване, публикувано на сайта Voxeu, Пиер Пари, главен изпълнителен директор и основател на Banque Pâris Bertrand Sturdza и Чарлз Виплож, професор по международна икономика в Graduate Institut в Женева.

Те предлагат пет възможни решения, с които страните да редуцират опасните нива на своя дълг. Ако се вгледаме по-задълбочено в детайлите, изглежда, че единствената възможност, която едновременно е реалистична и ефективна, е страните да обявят фалит като продадат дълга си на Европейската централна банка. Като оставим моралния риск настрана, опрощаването на дълга веднъж завинаги ще сложи край на дълговата криза.

Решението, според тях, е генериране на бюджетни излишъци, продажба на държавни активи, преструктуриране, опрощаване или монетизация на дълга.

Дори и изпълнени заедно тези решения ще бъдат недостатъчни, политически неприемливи или просто ще прехвърлят товара към по-слабите банки и опрощаващите нации като Германия, чийто дълг ще набъбне до може би 110% от БВП.

Последна актуализация: 23:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Майтап, майтап , обаче жените изглежда са носители на такъв потенциал, който е в състояние да разкъса "порочния кръг" и да изведат човечеството от този перверзен цикъл, в който се намира. Такава вътрешна убеденост имам, въпреки, че ей го на, моята жена например, много умело си прекрива потенциала. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Наздраве! :)))...И повечко Надежди с надежди... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Предлагам тост за надеждата ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Така е. Сега остава обаче някой да ти припомни, че това е сайт за хора, стремящи се да се запишат в редиците на тези, които ние така разпалено разобличаваме! Или поне да се запишат при обслужващият ги персонал... хахахаха...!Надеждата умира последна! хахахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Докато хората не разберат, че ВСИЧКО което желаят, е най-изкусно извършена подмяна, на истинските ценности, на истинското съдържание на човешкия живот, ще си останата обречена плячка за манипулацията, а тя (манипулацията => контрола), се осъществява с интернализирането на ценностите, желанията и нормите на консуматорското общество. Контрола е АВТОМАТИЧЕН, ОТВЪТРЕ! ПРОСТО, ЕФИКАСНО, НАДЕЖДНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Те управляват желанията на маймуните! Когато маймуните овладеят желанията си, ще се освободят от робството.---------------------А, ей го де ключа от палатката! Не може съзнанието ти да е впримчено в мрежа от изкуствени ценности и стремления, умишлено създадени за контрол и да очакваш да бъдеш свободен (шапка свалям, за начина по който успяха да оформят целеполагането, реперите за реалността , цялата система от ценности на човека истински шедьовър на манипулацията!!!).Материалния израз (крайната цел и обект) на тези ценности и желания е под достатъчно здрав контрол на манипулаторите, оставало е само, хората, да бъдат поставени под зависимост от това, което манипулаторите контролират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ооо, много по-зле !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
ще ме принудиш да напиша грешните аксионометрични допускания в пост "6Mavi Goz " - и да извадя конкретните цитати от протоколите които ги обясняват конкретно! - въпреки нарцисизма :)))))))))))))))))))))))))))))))аз не съм казал че там е всичко, но има достатъчно за да поправиш грешките до тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Ами защото "източникът" е само фрагмент и не дава пълно обяснение на въпросите, които възникват, докато фундаментът на моите убеждения дава всички отговори... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Еврика! Иванофф е машина! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още