IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как възстановяващата се еврозона се стреми да се справи с дълговете?

Официалната позиция на ЕС е, че всяка една спасявана страна трябва сама да реши проглемите си и да си проправи път отново към растеж без облекчаване на дълга

08:15 | 07.11.13 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как възстановяващата се еврозона се стреми да се справи с дълговете?

Докато най-слабите страни членки на еврозоната изпълзяват от най-дългия си период в състояние на рецесия, познат в най-модерната история, техните възможности за възстановяване се стопяват заради растящите планини от дълг, чиито нива са по-големи дори преди четири години, когато се разрази финансовата криза.

Италия, Гърция, Ирландия и Портуталия имат публични задължения, значително надвишаващи размера на брутния им вътрешен продукт за годината и рискуват едно „изгубено десетилетие“ в японски стил заради ниския темп на икономически растеж и високата безработица, тъй като те проправят бавно своя път към изхода от неприятностите, пише Ротйерс.

Средното съотношение между дълга като част от БВП на 17-те страни, приели еврото, е около 95% - по-ниско в сравнение с това на САЩ и далеч под това на Япония, но изключително опасно за застаряващите нации, които не могат да печатат пари самостоятелно и да девалвират своята валута.

Официалната позиция на Европейския съюз (ЕС) е, че всяка една спасявана страна трябва да разчисти собствената си бъркотия и да си проправи път отново към растежа без облекчаване на дълга, с изключение може би на Гърция, която се счита за по-специален случай.

Икономисти и малцинството от управляващите в ЕС казват, че тези намерения са политически и социално несъстоятелни и Европа ще трябва да помисли за някаква по-широка форма на облекчаване на дълговете, може би чрез Европейската централна банка (ЕЦБ).

За такъв тип политика страните с ниски бюджетни дефицити като Германия, с възможности за маневриране, могат да прибегнат до провеждането на по-експанзионистична бюджетна политика, за да балансират разходите в държавите от периферията, докато ЕЦБ ще закупи и ще изтегли по-слабите държавни ценни книжа.

Нито единият вариант не е възможен при положение, че страхът на Германия от инфлацията и яростната съпротива сред страните от северна Европа за евентуално споделяне на товара на дълговете на другите европейски държави.

Според белгийския икономист проф. Пол де Граув от London School of Economics страни като Гърция и Португалия ще изпаднат в неплатежоспособност рано или късно, тъй като политиците им няма да приемат да бъдат притискани да прехвърлят ресурси с години на богатите северни кредитори.

В еврозоната дефолтът остава табу дори и след причинените загуби на частните облигационери на Гърция през 2012 г.

Дълговата криза в еврозоната се влошава въпреки твърденията за обратното. Но как можем да излезем от нея? Този въпрос поставиха авторите на изследване, публикувано на сайта Voxeu, Пиер Пари, главен изпълнителен директор и основател на Banque Pâris Bertrand Sturdza и Чарлз Виплож, професор по международна икономика в Graduate Institut в Женева.

Те предлагат пет възможни решения, с които страните да редуцират опасните нива на своя дълг. Ако се вгледаме по-задълбочено в детайлите, изглежда, че единствената възможност, която едновременно е реалистична и ефективна, е страните да обявят фалит като продадат дълга си на Европейската централна банка. Като оставим моралния риск настрана, опрощаването на дълга веднъж завинаги ще сложи край на дълговата криза.

Решението, според тях, е генериране на бюджетни излишъци, продажба на държавни активи, преструктуриране, опрощаване или монетизация на дълга.

Дори и изпълнени заедно тези решения ще бъдат недостатъчни, политически неприемливи или просто ще прехвърлят товара към по-слабите банки и опрощаващите нации като Германия, чийто дълг ще набъбне до може би 110% от БВП.

Последна актуализация: 23:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орешарски, Калин Христов, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Анрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Не знам що ти слагат минуси. Ама може да и те да имат бежанците за "ново богатство", както Слон Паси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 6
lozkhris
преди 10 години
И кое точно и е възстановяващото се на Еврозоната?! Безработицата от 13%? Замръзналите от 5 години заплати? Тълпите *** и араби по европейските улици? И как ще се справиш с всичко това като задушаваш всякаква инициатива още в зародиш?Еворпа се превърна в придатъчна провинция на Германия. Ненапразно всички твърдят, че това, което Хитлер не успя да направи с военна сила го свърши Меркел с политически средства и подлизурстване на американските евреи.Още много има да живее Европа в тая агонияДо момента, в който Германия реши, че си е извлекла изгодите и ритне кофата на ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Как възстановяващата се еврозона се стреми да се справи с дълговете? - Ми лесно - като натрупат нови дългове? :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още