IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: С това темпо Европа няма да се възстанови преди следващото десетилетиe

Нито една страна не е възстановила просперитета си чрез икономии, посочва Нобеловият лауреат за икономика

08:35 | 16.12.13 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стиглиц: С това темпо Европа няма да се възстанови преди следващото десетилетиe

Голяма част от визията на еврото отразява неолибералната икономическа доктрина, която доминираше, когато общата валута се зароди. Смяташе се: че задържането на инфлацията ниска е необходимо и почти достатъчно за растеж и стабилност; че превръщането на централните банки в независими институции е единственият начин да се осигури доверие в монетарната система; че ниските дълг и дефицити ще осигурят икономическа конвергенция между страните членки; и че единният пазар, със свободно движение на хора и капитали, ще осигури ефективност и стабилност.

Всяка от тези доктрини се оказа грешна. Независимите американска и европейска централни банки се представиха много по-зле от очакваното в навечерието на кризата, отколкото по-малко независимите централни банки на някои водещи развиващи се икономики, защото техният фокус върху инфлацията отклони вниманието им от далеч по-важния проблем за финансовата стабилност.

По подобен начин Испания и Ирландия имаха фискални излишъци и ниско съотношение дълг/БВП преди кризата, която донесе дефицити и висок дълг, а фискалните ограничения, които Европа прие, няма нито да подпомогнат бързото икономическо възстановяване от последната криза, нито да предотвратят следваща.

Накрая, свободното движение на хора, както и свободното движение на капитал, изглеждаха оправдани. Така производствените фактори ще се насочат там, където възвръщаемостта им е най-голяма. Миграцията от засегнатите от кризата държави подкопаваше по-слабите икономики. Това може също така да доведе до неправилно разпределение на трудовите ресурси.

Вътрешната девалвация – понижаването на местните заплати и цени – не е заместител на гъвкавите валутни курсове. В действителност, расте безпокойството относно дефлацията, която увеличава бремето на дълговете, които и без това са твърде големи. Ако вътрешната девалвация бе добър заместител, златният стандарт нямаше да е проблем по време на Голямата депресия, а Аржентина можеше да запази фиксирания курс на песото спрямо долара по време на дълговата й криза преди десетилетие.

Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 6 rate down comment 15
iivanoff
преди 10 години
"ИЛИ е просто провокатор" - провокатор на кое ?? провокатор на щастието, равноправието и красотата които ви заобикалят ли?? Хмм... нали беше бог, после луд, сега провокатор... това доказва (не)приложимостта на маймунската субективистична логика!"ЪЪЪЪ! Мноо минуси!Дерзай, регистрирай че нещо не стигат 10тте ръце " - ти с твоята презумпция по своята глава ли се биеш :)))))))))))))))))))"Ми не се сещаме на!Ще ни осветлиш ли о, Просветени?" - Ми няма да ти кажа - НА !! - Откога прасетата проядоха бисери ? :)))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Модерното има на всичко това е Глобализация. Не, че толкова масово я искат, но това е положението.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 25 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Точно ТАЗИ структура в момента, изобщо не е икономика. Освен това, според мен, възникнали фискални проблеми, не могат да се поправят с монетарни инструменти/трайно и при работещо производство и потребление/Принадената стойност във всеки продукт е вложения труд/па било и измервано в цифри/. Фискалните проблеми са СЛЕДСТВИЯТА от заболяване,явните симптоми и резултат от него. По-добре да се премахнат ПРИЧИНИТЕ а не РЕЗУЛТАТИТЕ. Без да се изпада в теория на конспирацията, очевиден е опита в глобален мащаб, да се унифицира и оптимизираелектората и да се виртуализират парите. Постоянния живот в ДЪЛГ, е удобен за тези процеси. Виртуализирането на валутите/появата бит, мит, тера мега и други койнт-и/ помага да се получават облаги от завъртането на нищо не значещи парични знаци и приватизирането на принадената стойност, т.е. ТРУДА на модифицирания електорат.Печалбите от ВИРТУАЛНИ пазари иразни финасови инструменти са изместили отдавна РЕАЛНИТЕ пазари, и стоки. Печалбите от нищоправене се рекламират и са модни.В опровержение на това, би трябвало да е на лице РЕАЛНО производство на стоки и услуги, съответното им качество, тяхното не авансово потребление. Продължаващо развитие и приложение на хай-и всякакви технологии, не в игрови и продукти и услуги а в реалния живот и дейност на човека, примерно вкл. ,космически технологии и развитие, изцяло еко-транспорт, медицина и прочие.Темповете на индустриално развитие, открития, технологии и приложението им, в историята на човечеството , допреди 40-50 години, се различават МНОГО от съвременните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
"толкова ли никоя *** не можа да се сети защо формата трябва да е различна от очакваната... "Ми не се сещаме на! Ще ни осветлиш ли о, Просветени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
ЪЪЪЪ! Мноо минуси!Дерзай, регистрирай че нещо не стигат 10тте ръце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Отдавна спрях да се притеснявам за здравето на другите, но напоследък ме занимава един феномен.. повечето хора така убедително лъжат за себе си, че самите те си вярват. Най-масово е, да казват че са толерантни към чуждото мнение И СИ МИСЛЯТ ЧЕ Е ТАКА наистина, а са абсолютно нетолерантниТа.. в случая с Иванов ми е интересно от чисто изследователска гледна точка, дали наистина вярва че е освободен от субективизъм и вижда всичко и предвижда всичко и т.н. ИЛИ е просто провокатор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 19
iivanoff
преди 10 години
много остроумно, но нали пиша от "в къщи"? противоречието ще го изгладиш ли, или субективно те успокоява и ти харесва :))))))))))))))))и изобщо, защо не търсите смисъла а свеждате всичко до формата? толкова ли никоя *** не можа да се сети защо формата трябва да е различна от очакваната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 3
trendline
преди 10 години
Повече се притеснявам за психичното му здраве. Че като не си вземат лекарствата навреме, нали виждаш какви хора бродят из улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 24
iivanoff
преди 10 години
аз казвам повече от колкото трябва - за да разбереш всичко! но си прав че от маймунска гледна точка изглежда точно така ;)))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още