IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: С това темпо Европа няма да се възстанови преди следващото десетилетиe

Нито една страна не е възстановила просперитета си чрез икономии, посочва Нобеловият лауреат за икономика

08:35 | 16.12.13 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стиглиц: С това темпо Европа няма да се възстанови преди следващото десетилетиe

Голяма част от визията на еврото отразява неолибералната икономическа доктрина, която доминираше, когато общата валута се зароди. Смяташе се: че задържането на инфлацията ниска е необходимо и почти достатъчно за растеж и стабилност; че превръщането на централните банки в независими институции е единственият начин да се осигури доверие в монетарната система; че ниските дълг и дефицити ще осигурят икономическа конвергенция между страните членки; и че единният пазар, със свободно движение на хора и капитали, ще осигури ефективност и стабилност.

Всяка от тези доктрини се оказа грешна. Независимите американска и европейска централни банки се представиха много по-зле от очакваното в навечерието на кризата, отколкото по-малко независимите централни банки на някои водещи развиващи се икономики, защото техният фокус върху инфлацията отклони вниманието им от далеч по-важния проблем за финансовата стабилност.

По подобен начин Испания и Ирландия имаха фискални излишъци и ниско съотношение дълг/БВП преди кризата, която донесе дефицити и висок дълг, а фискалните ограничения, които Европа прие, няма нито да подпомогнат бързото икономическо възстановяване от последната криза, нито да предотвратят следваща.

Накрая, свободното движение на хора, както и свободното движение на капитал, изглеждаха оправдани. Така производствените фактори ще се насочат там, където възвръщаемостта им е най-голяма. Миграцията от засегнатите от кризата държави подкопаваше по-слабите икономики. Това може също така да доведе до неправилно разпределение на трудовите ресурси.

Вътрешната девалвация – понижаването на местните заплати и цени – не е заместител на гъвкавите валутни курсове. В действителност, расте безпокойството относно дефлацията, която увеличава бремето на дълговете, които и без това са твърде големи. Ако вътрешната девалвация бе добър заместител, златният стандарт нямаше да е проблем по време на Голямата депресия, а Аржентина можеше да запази фиксирания курс на песото спрямо долара по време на дълговата й криза преди десетилетие.

Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 27 rate down comment 13
iivanoff
преди 10 години
"Всяка от тези доктрини се оказа грешна."Бреййййй... Много лесно искате да се измъкнете бе?? - ами наказани, които да понесат отговорността пред маймуните за настоящото им ЗЛЕ - докарано "по погрешка"???Хммм... има и по-справедлив ИЗХОД от сконфузната ситуация: - Печатарите да се откажат доброволно от напечатаните дългове към маймуните!!! - ама не с бъдеши ниски или отрицателни лихви, а ПЪЛНО отказване от събитане на дълговете, ... заради ГРЕШКАТА!!В крайна сметка те нищо не губят - нали?? печалбата за хартия и мастило са си я прибрали и до момента милионократно...А и без това паричното предлагане трябва да е нормална собствена функция на "държавата" (в кавички!)... та дори и да се прескочи последноро (все едно не съм го казал) и да си продължи цирка по старому, да упростят настоящите дългоре, заради ГРЕШКАТА!! А ??? - Не ли? Ааааа, ами да, то нали това е целта , на това ниво от изпълнение на ПЛАНА :)))))))И сега пак Субективизъм яко -> като в Бразилия след 2005г.!!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още