IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната пазарна икономика не функционира

Голямата депресия прерасна в Голямото безпокойство, смята Нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц

08:10 | 22.01.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Прогнозите за значително подобрение на световната икономика през 2014 г. - или в близкото бъдеще &ndash; изглеждат нереалистични, споделя&nbsp;носителят на Нобеловата награда за икономика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Прогнозите за значително подобрение на световната икономика през 2014 г. - или в близкото бъдеще – изглеждат нереалистични, споделя носителят на Нобеловата награда за икономика. Снимка: Ройтерс

Има нещо мрачно в обзорите за отминаващата година, маркираща половин десетилетие от изригването на световната финансова криза през 2008 г. Да, избегнахме Голямата депресия, част втора, но само за да прерасне тя в Голямото безпокойство, с почти непомръдващи доходи за голяма част от населението в развитите икономики. Можем да очакваме още от същото и през 2014 г., предрича в свой анализ носителят на Нобеловата награда за икономика Джоузеф Стиглиц, публикуван на сайта на Project Syndyiate.

В САЩ медианните доходи продължават своя безмилостен спад. Доходите на мъжете паднаха до нивата под тези, характерни за периода преди 40 г. Европа, която се гмурна повторно в рецесия, излезе от нея през 2013 г., но очевидно никой не може да потвърди, че последва възстановяване. Повече от половината младежи на Испания и Гърция остават безработни. По данни на Международния валутен фонд безработицата в Испания ще бъде над 25%.

Истинската опасност за Европа е, че може да се настани удобно чувството на самодоволство. Годините отминават. Всеки може да почувства, че ритъмът на жизнените институционални реформи в еврозоната се забавя. Например, паричният съюз се нуждае от истински банков съюз – включващ не само общ надзор, но и единен фонд за гарантиране на депозитите и общ механизъм за разрешаване на проблемите на закъсалите банки – и еврооблигации, или подобен дългов инструмент. Еврозоната дори не е близко до въвеждането на нито една мярка за разлика от миналата година.

Всеки може да почувства и възобновената отдаденост към политиките за строги икономии, които хвърлиха Европа повторно в рецесия. Продължаващата стагнация на Стария континент е достатъчно опасна. Но все още съществува значителен риск от възникване на криза и в други страни на еврозоната – ако не през следвщата година, то в не толкова далечното бъдеще.

Обстоятелствата са малко по-добри в САЩ, където растящото икономическо разделение – неравенството е най-голямо в сравнение с която и да е друга развита икономика – е придружено от строга политическа поляризация. Можем само да се надяваме, че лунатиците в Партията на републиканците, които предизвикаха блокирането на правителството и пратиха страната на ръба на фалита, няма да решат да повторят представлението.

Но дори и да не го направят, то вероятното последващо свиване чрез следващия кръг мерки за строги икономии, които вече струваха 1-2% от прираста на БВП през 2013 г., означава, че растежът ще остане анемичен, почти недостатъчен, за да генерира нови работни места за желаещите да се присъединят към работната сила.

Въпреки че имаме намаляване на обема на покупките на активи от страна на Федералния резерв на САЩ, то поне до 2015 г. не се очаква почти нулевите лихви да бъдат повишавани.

Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Аспекта с "пренаселване"-то, има и друга гледна точка. Няма "развита икономика", която да не "реве" за демографска криза/дори и да не е "развита", достатъчно е да е членка на някой съюз ;)/. А за сериозен прираст се говори само в гладуващите и страдащи от ресурси държави. От тук и няколко "бъдещи" изводи......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Сега се провежда олимпиада на несъстезателен принцип.Нормално е участниците и зрителите да са леко притеснени , объркани и дори потресени. Какъв е смисълът и колко ще навреди на "спорта" такъв подход можем да предполагаме , а скро и да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 4
divo
преди 10 години
Верни неща казва този нобел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 7
bgMan
преди 10 години
И затова още от 80-те години всички икономически развити страни си внасяха евтина работна ръка от трети страни. Не е никаква тайна че само заради това приеха България и Румъния в ЕС. И ако искате ЕС да има по-голям принос в покачването на стандарта на живот в България просто трябва по-бързо да приемат следващите страни източници на евтина работна ръка, в случая Украйна и Сърбия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Заради това противоречие основно се говори за ефективност на производството и услугите но тънкостта е, че то засяга само икономически ангажираните с производство или предоставяне на услуги индивиди. За масата консуматори не се оставят никакви ползи. За какво мислиш съм толкова презрителен и жесток към *** и ***, които не искат да се напънат да произведат нищо реално през целият си живот а чакат някой друг да го направи и да им го даде и отгоре на всичко да не е скъпо, нали??Да, съгласен съм че бизнеса и производството не е за всеки, но живеем във времена, в които всеки, който съзнателно избира да си остане на първичното ниво консуматор (*** работник, радиослушател-чалгар, търтей....) вреди първо на себе си а след това и на останалите от обществото, в което живее.Сега знам ще ми зададат следващия въпрос: не може всички да са шефове и бизнес предприемачи, без работници няма да стане. Така е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ами тука има едно противоречие,което БГМАН-а без да иска сам изказа. Хем имало пренаселване и не можело, да е евтино, щото видиш ли ресурса бил ограничен, ХЕМ пък капитализма и свободния пазар, залага на безкрайно увеличаваща се консумация и падане на цените. Особено това е заложено в концепцията за конкуренция. Значи хем искаме да ограничим ресурса за да не свърши, хем искаме да продаваме повече и да печелим повече. Data е прав! За американците работи, щото главно те консумират. И колкото повече консумират, толкова статистиката им присъжда титлата най-развити, въпреки, че реално не произвеждат почти нищо, освен отпадъци, които пращат в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
да...те комунистите от хай тек не разбират...я си погледни дъното на лап топа и ми кажи къде е произведен? Я стига с тия лозунги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 8
data
преди 10 години
Ми , ти знаеш сигурно повече ,но към настоящият момента САЩ са най развитата икономика в света . Поне така казва статистиката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 10 години
Е да то технологиите дядо ти господ ги пуска по факса от небето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 24 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
А па ако си мислиш, че при американците е проработил мноо модела, мижи да те лажем, те живеят на издръжка на света и си трупат дългове и ги боли щеката, защото светът им гласувал доверие с пикливия долар, те не могат да го върнат това нещо никога и през цялото това време останалите ще пият една студена вода,че са живяли мизерно за сметка на тея еврейски ***!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още