IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната пазарна икономика не функционира

Голямата депресия прерасна в Голямото безпокойство, смята Нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц

08:10 | 22.01.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Прогнозите за значително подобрение на световната икономика през 2014 г. - или в близкото бъдеще &ndash; изглеждат нереалистични, споделя&nbsp;носителят на Нобеловата награда за икономика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Прогнозите за значително подобрение на световната икономика през 2014 г. - или в близкото бъдеще – изглеждат нереалистични, споделя носителят на Нобеловата награда за икономика. Снимка: Ройтерс

Краят на ниските лихвени проценти няма да бъде чувствителен, въпреки че количествените улеснения допринесоха минимално за американската икономика, докато може би увеличиха риска в чужбина. Трусовете на глобалните финансови пазари, разпалени от дискусиите в началото на 2013 г. за намаляване на обема на паричните стимули, подчертаха степента на взаимозависимост на глобалната икономика.

Точно както стартирането на количествените улеснения предизвика поскъпване на валутите, обявяването на евентуалния им край предизвика обезценяване. Добрите новини бяха, че повечето водещи развиващи се държави натрупаха огромни валутни резерви и че имаше достатъчно силни икономики, които биха могли да издържат на шока.

И все пак, забавянето на растежа в развиващите се икономики беше разочароващ факт. Това е така, защото то явно ще продължи и през 2014 г. Всяка страна разигра свой сценарий. Спадът в Индия, например, се дължи на политическите проблеми в Ню Делхи, а централната банка се притесни за ценовата стабилност (въпреки че нямаше съществени причини да вярваме, че покачването на лихвените проценти ще направи нещо повече за цената на лука и за други стоки, които стоят в основата на индийската инфлация).

Социалното напрежение в Бразилия даде ясно да се разбере, че въпреки забележителният прогрес в посока намаляване на бедността и неравенството през последното десетилетие, страната все още има много да работи, за да постигне широко споделян просперитет. По същото време вълната на протестите показа растящия потенциал за влияние на средната класа, чийто дял в страната се покачва.

Понижаващият се икономически растеж в Китай имаше съществено отражение върху цените на суровините и така върху износителите на тези суровини по целия свят. Но забавянето в Поднебесната империя трябва да се погледне в перспектива: въпреки по-ниския си темп на растеж останалият свят й завижда. Страната се преориентира към по-устойчив модел на растеж. И дори при някакъв по-нисък прираст той ще служи добре в дългосрочен план както на страната, така и на света.

Както и в предишни години, основният проблем, който преследваше глобалната икономика и през 2013 г. остана липсата на търсене в световен мащаб. Това не означава, разбира се, че липсват реалните нужди – за инфраструктура, например, или по-широко погледнато, за преоборудване на икономиките навсякъде по света по начин, който да отговори на предизвикателствата, свързани с климатичните промени.

Но световната частна финансова система изглежда неспособна да рециклира излишъците на света, за да посрещне нуждите. И господстващата идеология ни пречи да мислим за алтернативно разпределение.

Имаме световна пазарна икономика, която не функционира. Имаме незадоволени потребности и неоползотворени ресурси. Системата не доставя ползите за големи сегменти от обществото. А прогнозите за значително подобрение през 2014 г. - или в близкото бъдеще – изглеждат нереалистични. И на национално ниво, и в световен мащаб политическите системи изглеждат неспособни да извършат реформите, които могат да създадат перспективите за едно по-светло бъдеще.

Може би световната икономика ще се представи малко по-добре през 2014 г., отколкото през 2013 г., или може би не. Погледнати през призмата на по-широкия контекст на продължаващото Голямо безпокойство и двете години трябва да бъдат определени като времето на пропуснатите възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Аспекта с "пренаселване"-то, има и друга гледна точка. Няма "развита икономика", която да не "реве" за демографска криза/дори и да не е "развита", достатъчно е да е членка на някой съюз ;)/. А за сериозен прираст се говори само в гладуващите и страдащи от ресурси държави. От тук и няколко "бъдещи" изводи......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Сега се провежда олимпиада на несъстезателен принцип.Нормално е участниците и зрителите да са леко притеснени , объркани и дори потресени. Какъв е смисълът и колко ще навреди на "спорта" такъв подход можем да предполагаме , а скро и да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 4
divo
преди 10 години
Верни неща казва този нобел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 7
bgMan
преди 10 години
И затова още от 80-те години всички икономически развити страни си внасяха евтина работна ръка от трети страни. Не е никаква тайна че само заради това приеха България и Румъния в ЕС. И ако искате ЕС да има по-голям принос в покачването на стандарта на живот в България просто трябва по-бързо да приемат следващите страни източници на евтина работна ръка, в случая Украйна и Сърбия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Заради това противоречие основно се говори за ефективност на производството и услугите но тънкостта е, че то засяга само икономически ангажираните с производство или предоставяне на услуги индивиди. За масата консуматори не се оставят никакви ползи. За какво мислиш съм толкова презрителен и жесток към *** и ***, които не искат да се напънат да произведат нищо реално през целият си живот а чакат някой друг да го направи и да им го даде и отгоре на всичко да не е скъпо, нали??Да, съгласен съм че бизнеса и производството не е за всеки, но живеем във времена, в които всеки, който съзнателно избира да си остане на първичното ниво консуматор (*** работник, радиослушател-чалгар, търтей....) вреди първо на себе си а след това и на останалите от обществото, в което живее.Сега знам ще ми зададат следващия въпрос: не може всички да са шефове и бизнес предприемачи, без работници няма да стане. Така е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ами тука има едно противоречие,което БГМАН-а без да иска сам изказа. Хем имало пренаселване и не можело, да е евтино, щото видиш ли ресурса бил ограничен, ХЕМ пък капитализма и свободния пазар, залага на безкрайно увеличаваща се консумация и падане на цените. Особено това е заложено в концепцията за конкуренция. Значи хем искаме да ограничим ресурса за да не свърши, хем искаме да продаваме повече и да печелим повече. Data е прав! За американците работи, щото главно те консумират. И колкото повече консумират, толкова статистиката им присъжда титлата най-развити, въпреки, че реално не произвеждат почти нищо, освен отпадъци, които пращат в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
да...те комунистите от хай тек не разбират...я си погледни дъното на лап топа и ми кажи къде е произведен? Я стига с тия лозунги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 8
data
преди 10 години
Ми , ти знаеш сигурно повече ,но към настоящият момента САЩ са най развитата икономика в света . Поне така казва статистиката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 10 години
Е да то технологиите дядо ти господ ги пуска по факса от небето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 24 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
А па ако си мислиш, че при американците е проработил мноо модела, мижи да те лажем, те живеят на издръжка на света и си трупат дългове и ги боли щеката, защото светът им гласувал доверие с пикливия долар, те не могат да го върнат това нещо никога и през цялото това време останалите ще пият една студена вода,че са живяли мизерно за сметка на тея еврейски ***!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още