IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2014 г.: Още една година на фискално приспособяване

Крайните рискове пред глобалната икономика намаляват, което ще ускори растежа, смята Нуриел Рубини

11:27 | 20.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
2014 г.: Още една година на фискално приспособяване

Що се отнася до САЩ, икономическото развитие през 2014 г. ще се възползва от революцията, която шистовият газ предизвика в енергийния сектор, подобряването на условията на трудовия и имотния пазари, както и връщането на промишленото производство на американска почва. Опасността от влошаване идва от политическата безизходица в Конгреса, която ще продължи да възпрепятства напредъка към дългосрочно фискално заздравяване.

Трудностите, които изпитваха развиващите се пазари през 2013 г., отразяват няколко фактора: забавянето на китайската икономика, края на суперцикъла при стоките за широко потребление, спада на потенциалния растеж поради забавеното започване на структурни реформи.

Освен това някои от големите развиващи се икономики претърпяха сътресения през пролетта и лятото, след като сигналът на Фед за изтегляне на стимулите предизвика обратно изтегляне на капитали. То от своя страна откри уязвимостта на икономиките, идваща от разхлабената парична, фискална и кредитна политики във време на евтини пари и изобилни входящи капиталови потоци.

Развиващите се икономики ще се разширят по-бързо през 2014 г., средно с около 5% на годишна база, поради няколко причини. Енергичното възстановяване на развитите икономики ще засили вноса от развиващите се пазари. Изтеглянето на стимулите на Фед ще бъде бавно и ще поддържа лихвите ниски. Реформите в Китай ще смекчат риска от тежък срив. А растящата средна класа в развиващите се икономиките ще потребява повече блага и услуги.

Все пак някои от развиващите се пазари, като Индия, Индонезия, Бразилия, Турция, Южна Африка, Унгария, Украйна, Аржентина и Венецуела, ще останат уязвими през 2014 г. Причината за това са голям външен дълг и фискален дефицит, забавен растеж, по-ниска от целевата инфлация и политическо напрежение.

По-добре представящите се развиващи се пазари са тези с по-малки макроикономически, политически и финансови слабости, като Южна Корея, Филипините, Малайзия и други азиатски износители; Полша и Чехия в Европа; Чили, Колумбия, Перу и Мексико от латиноамериканския регион; Кения, Руанда и няколко други страни в Субсахарска Африка, както и износителите на петрол около Мексиканския залив.

Китай от своя страна ще поддържа растежа си над 7% през тази година. Въпреки зададените реформи обаче преходът в икономическия модел на страната от предварително зададени инвестиции към частно потребление ще бъде дълъг. Множество дълбоки интереси, на местните правителства и на държавния бизнес например, се противопоставят на промяната. Голяма част от частния и публичния дълг ще стане несъбираема. А управляващите са разделени по въпроса колко бързо трябва да бъдат въведени реформите. Така че, докато рискът от тежко приземяване през 2014 г. може да се счита за избегнат, то средносрочната перспектива остава тревожна.

В заключение, световната икономика ще се разширява по-бързо през 2014 г., а крайните рискове ще бъдат по-малки. Въпреки това растежът в най-напредналите икономики, с изключение на САЩ може би, ще остане слаб. Уязвимостта на развиващите се пазари от своя страна, включително и несигурността на китайските реформи, може да забави световния растеж в следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
zepter
преди 10 години
сега идва времето на малките държави. Времето започна да тик така ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Дам - Нуриелчо мина от тъмната страна на Силата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
avramcho
преди 10 години
явно сега са го назначили в отбора на "добрите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още