IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще преоформи ли кризата в Украйна световната парична политика?

Потенциалните направления, които могат да предизвикат зараза, включват търговията, банковото дело, валутните курсове и доставките на природен газ за ЕС

17:25 | 09.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще преоформи ли кризата в Украйна световната парична политика?

Централните банкери са принудени да отворят отново своите атласи, пише Bloomberg. След като през последните години световната парична политика бе преоформена заради дълговете на Южна Европа и заради земетресението в Япония, сега фокусът пада върху Украйна, чийто дял в световния брутен вътрешен продукт е само 0,4%.

Повечето икономисти казват, че към този момент само наблюдават безизходицата в Крим, а не реагират, тъй като поддържат неизменни своите прогнози за икономическия растеж и за курса на паричната политика. Това може да се промени, ако цените на суровините или финансовите пазари започнат да потъват. Русия вече повиши лихвените проценти, а в Полша преосмислят своя скептицизъм към еврото.

„Трябва да следим тази ситуация с особено внимание и да сме наясно, че не само вземането на решения относно паричната политика са заложени на карта, но също така е налице по-широк проблем, който може да окаже въздействие върху икономиката", заяви по-рано тази седмица президентът на Европейската централна банка Марио Драги.

Централните банкери отново са нащрек само няколко седмици след разпродажбите на развиващите се пазари, повдигнали нови опасения за състоянието на международната икономическа активност.

„Внимателно следя събитията и по-специално – дали няма да повлияят на растежа“, каза президентът на поделението на Федералния резерв на САЩ в Ню Йорк Джефри Лакър. „Досега пазарите на суровини изглежда приемат новините сравнително добре."

Президентът на поделението на Фед в Сан Франциско Джон Уилиямс счита, че до момента кризата в Украйна не представлява заплаха за американската икономика.

Въпреки че 180-милиардната украинската икономика е твърде малка, за да окаже пряко въздействие върху глобалния растеж, потенциалните направления, които могат да предизвикат зараза и които политиците трябва да контролират, включват търговията, банковото дело, валутните курсове и доставките на природен газ за Европейския съюз.

Очакванията на Международния съвет по зърното пъкса, че през тази година Украйна ще да бъде третият по големина износител на царевица в света и шестият на пшеница.

Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ViU
преди 10 години
Не бих казал, че последиците ще са минимални- всичко зависи от остротата на конфликта. Още малко ефекти тук:http://valueinuse.blogspot.com/2014/03/blog-post_8.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още