IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адам Михник: Путин се държи като мафиотски бос

Сега не е време за дипломатически компромис, а за силна реакция срещу имперските планове на Русия, смята полският интелектуалец

08:45 | 28.03.14 г. 75
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Адам Михник: Путин се държи като мафиотски бос

Руският президент Владимир Путин се държи като мафиотски бос, пише полският интелектуалец Адам Михник за сайта project-syndicate.org. Михник е един от лидерите на полското движение Солидарност през 80-те и основател на вестник Газета Виборча.

С нахлуването, окупирането и накрая анексирането на Крим Путин насочи руските оръжия към Украйна и каза: "Териториалния суверенитет или живота!" Засега изнудването работи - и той го знае.

В речта, с която обяви анексирането на Крим, Путин каза това, което мисли - неговият режим се смята за безнаказан и ще прави каквото си иска. Крим е само първата стъпка към реализирането на мечтата му за възстановяване на руското величие.

Неговото обръщение в Кремъл бе низ от лъжи и манипулации, но задълбочен анализ би бил загуба на време. Простият факт е, че президентът на една от най-мощните държави в света пое по пътя на конфронтацията с цялата международна общност. Речта му напомня за трескавия, параноичен свят от "Демони" на Фьодор Достоевски, извиквайки един паралелен свят - място, което не съществува и никога не е съществувало.

Какво общо има Косово, където албанците претърпяха гонения и етническо прочистване със ситуацията в Крим, чийто хора никога не са били потискани от украинците? Какъв е смисълът да се показва открито презрение към правителството, парламента и хората на Украйна? Защо украинските власти се наричат фашистки и анти-семитски?

Кримските татари не обръщат внимание на приказките за фашисти, управляващи Украйна, те все още могат да си спомнят бруталното масово депортиране, придружено с убийства, на техните родители, баби и дядовци, наредено от Сталин и извършено от НКВД.

В съзнанието на Путин целият свят дискриминира Русия през последните три века. Кръвожадните деспоти на Русия - Екатерина II, Николай I или Сталин явно никога не са дискриминирали никого.

Путин също предупреждава, че "ние - руснаците и украинците - може да загубим Крим напълно", но не успява да се определи кой - може би поляци и литовци - отново гледа към Севастопол.

Според Путин Русия не може да остави хората на Крим „сами в беда". Тези думи предизвикват тъжна усмивка: Леонид Брежнев използва точно същата фраза през август 1968 г. да оправдае навлизането на Червената армия в Чехословакия, за да помогне на обсадените комунистически хардлайнери да смажат Пражката пролет.

"Искаме Украйна да бъде силна, суверенна и независима държава", казва Путин. Сталин каза същото за Полша през 1945 година. Смели руски демократи, които все още не са накарани да млъкнат, вече отбелязаха приликата между позоваването на Путин на етническата солидарност при анексирането на Крим и позицията на Хитлер по време на Аншлуса и Судетската криза през 1938 година.

Това е истинският край на историята - историята на мечти за свят, управляван от демократичните ценности и пазарната икономика. Ако демократичният свят не разбере, че сега не е време за вяра в дипломатическия компромис и че трябва да отговори достатъчно силно, за да спре имперските планове на Путин, събитията могат да се развият по твърде страховит сценарий. Необходима е сила, за да се спре тиранин, а не резки думи или козметични санкции.

Аз харесвам и се гордея с полската благоразумна и решителна политика и отношението на нейната общественост, което ни прави чест, казва Михник. Трябва да признаем обаче че най-добрият четвърт век в последните 400 години от полската история е на път да приключи пред очите ни. Времето на тектонични размествания е започнало. Трябва да ценим това, което успяхме да постигнем, и да се учим да го защитаваме.

Мафиотските босове често имат нещастна участ, и аз не мисля, че Путин в крайна сметка ще направи изключение. За съжаление междувременно много хора вероятно ще пострадат, и то не само тези, които сега го подкрепят, завършва полският интелектуалец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

74
rate up comment 5 rate down comment 4
serafima
преди 10 години
Един поляк и доказан хулиган като АДАМ Михник е ясно какво ще каже за Путин и Русия. Добре, че няма значение какво мисли и казва той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 9 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Понеже всяка *** може да се изходи навсякъде - няма задръжки, нито ум, то изкоментирай ТИ нещо не-малоумно! - ако коментарите са ***, ти защо ги четеш - *** си и ти и държиш да ни го споделиш ли?А допускаш ли, че може проблема да е само у теб, а не в коментарите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 3 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 10 години
*** *** коментари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Доказателство:/давам го с мотив: "adub" е новия ник на по-предния ми опонент/последната ти "барикада" отстояваща неприемането на аргумента се крепи на противоречието: - едни маймуни (ти) са по-малко маймуни от други! (1)/мотива за изграждане на притоворечието е изцяло в услуга на и като следствие на субективизма ти -> "разбира се, ти си от по-малко маймуниТЕ"/(1) се самоотрича, от факта че всички маймуни са маймуни ;))) - а за обратно потвърждение на грешната предпоставка /противоречив аргумент (1)/ чрез която не приемаш аргумента , аз мога да ти изградя логическа верига /алгоритъм/, чрез която да обясня непротиворечиво наличието на разлики в системата /дори по няколко начина/, които са заложени нарочно /с цел/ именно за да се поддържа глобално-системата, а не защото и пречат (2) маймуните - чрез това последно допускане (2), се стига до противоречие (1)! - (А1) = чрез => 'Налагане чрез разделяне' - (А2) = чрез => 'Минимизиране на риск' - (А3) = чрез => 'Проверка на процес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Значи от всички изписани противоречиви на реалността и наложени чрез желанията искания, вече почти прие единия аргумент оборващ те напълно :))- в Китай суперсистемата е наложена на маймуните успешно!Сега остава да приемеш и другия и после ще ти дам още 10-ина :))) - ЕС (зона/съюз) се укрупнява!А ако се научиш и да го правиш на ум този процесс - шума ще бъде много по-малък... и аз ще съм ти благодарен също! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 1 rate down comment 1
adub
преди 10 години
"- "Доказателството", че в Китай суперсистемата НЕ е наложена на маймуните успешно!'Наложена е да,НО "Китай"-"Китайците"...За "отделната" "народна/национална система,очевидно,все още не е достигнат (в мерна единица "***")"количествен праг"(ако има изобщо такъв) Но "Етиопците",Виетнамците",Поляците"... НЕ са(били),няма изгледи да станат,а И Не "искат" да станат "Китайци..отделни "единици" или "групи" от 'Етиопците"... могат да бъдат "трансформирани"(нещо отработено) в "Китайци" и Толкоз.От "ЕтиопциТЕ","ПоляциТЕ","КитайциТЕ... да "обединиш" и "създадеш" нещо "Общо" и "Ново"...хммм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
абе човек, престани да налагаш умозаключенията си за ФАКТИ - Факт е самия процес на мислене, а не извода ти!Ако аз стигна до извода че не си в ред, това не е ФАКТ /че не си в ред/, а е теза, която тепърва предстои да се "провери".та, ако ти си стигнал до извод, че даден процес не трябва да съществува, а той съществува, то => метода на стигане до извода е грешен - или си допуснал маймунска /логическа/ грешка! - или аксиомните ти допускания за анализ на реалността са грешни/непълнита никога не трябва да оставяш мисленето ти да е определящо само по себе си, без критична проверка на резултата от него с резултатите в реалността!та когато ВИЖДАШ, че маймуните са балансирани в "уравнението" и не влияят на резултата, то търси причината да не го виждаш у теб, а не налагай чрез искането си да е обратното, налагайки грешното си мислене и последващ грешен резултат за ФАКТ, чрез който да наложиш исканото /ЖЕЛАНОТО/ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 2 rate down comment 2
adub
преди 10 години
"ЕС се укропнява с пълна сила - написал съм че процеса не е приключил и тепърва върви - кое не е вярно?...."Отново и отново Изключвате маймуните от "уравнението"... Ние с Вас,да предположим,разполагаме със "силата"-още сега Можем да Обявим каквото си искаме,да Създадем каквито си щем Мегаструктури,да...Е и?А маймуните?"ЕС" се "окрупнява" по същия начин-механично,как да кажа,"надмаймунски"-Фантазии в които маймуните НЕ вярват,НЕ приемат,(дори! се)Съпротивляват!-"ЕС" е една "Конструкция",която вече е "Чужда" на маймуните-нима го отричате!?"ЕС" стигна до предела си(а това е И Максимума)-сбор от "Национални/Народни" "системи".Има ОТхвърляне(категорично и масово) от маймуните на каквито и да е (дори)"Идеи" за някакво "общо-европейско" "съзнание,душевно състояние"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
"това" отговор на кое е: - "Доказателството", че ЕС (зона/съюз) НЕ се укрупнява! - "Доказателството", че в Китай суперсистемата НЕ е наложена на маймуните успешно!ако просто искаш последното мнение да е от тяб - ОК, няма да отговарям повече!мога да напиша по 10-ина страници по всяко допускане /теза/ което правиш... но ти не си способен да прочетеш дори 1 изречение...Виждам че си се регистрирал специално за разговор с мен, чвно си искал да ми поКАЖЕШ нещо ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 2 rate down comment 0
adub
преди 10 години
...И понеже "Те" установиха "проблема,намериха" и "решение" за "него"(така са си "мислили",предполагам)- Разграждане на всички "опорни структури на маймунството" и "създаването" на "(абсолютно)Самотната" ***-една "самостоятелна,инертна Единица"-"подходящ строителен материал".Вие знаете Иванофф за невероятните "Усилия И Ресурси" хвърляни от Десетилетия за Унищожаване на всякаква "общи"/ потенциално "обединяващи фактори"-"Вяра","Идеали",Принципи/Норми/ Разбирания-Морални,Професионални,Идеологически...всякакви,Налагане на "ИндивидА" като Абсолют...и т.н. и т.н и т.н. И.."Резултатите СА плачевни",меко казано."Най-доброто" постигнато е "Отчуждаване,Алиенация(хехе),Отричане,Отчаяние..."-НЕгоден за(каквото И да е "строителство") " материал"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още