IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адам Михник: Путин се държи като мафиотски бос

Сега не е време за дипломатически компромис, а за силна реакция срещу имперските планове на Русия, смята полският интелектуалец

08:45 | 28.03.14 г. 75
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Адам Михник: Путин се държи като мафиотски бос

Руският президент Владимир Путин се държи като мафиотски бос, пише полският интелектуалец Адам Михник за сайта project-syndicate.org. Михник е един от лидерите на полското движение Солидарност през 80-те и основател на вестник Газета Виборча.

С нахлуването, окупирането и накрая анексирането на Крим Путин насочи руските оръжия към Украйна и каза: "Териториалния суверенитет или живота!" Засега изнудването работи - и той го знае.

В речта, с която обяви анексирането на Крим, Путин каза това, което мисли - неговият режим се смята за безнаказан и ще прави каквото си иска. Крим е само първата стъпка към реализирането на мечтата му за възстановяване на руското величие.

Неговото обръщение в Кремъл бе низ от лъжи и манипулации, но задълбочен анализ би бил загуба на време. Простият факт е, че президентът на една от най-мощните държави в света пое по пътя на конфронтацията с цялата международна общност. Речта му напомня за трескавия, параноичен свят от "Демони" на Фьодор Достоевски, извиквайки един паралелен свят - място, което не съществува и никога не е съществувало.

Какво общо има Косово, където албанците претърпяха гонения и етническо прочистване със ситуацията в Крим, чийто хора никога не са били потискани от украинците? Какъв е смисълът да се показва открито презрение към правителството, парламента и хората на Украйна? Защо украинските власти се наричат фашистки и анти-семитски?

Кримските татари не обръщат внимание на приказките за фашисти, управляващи Украйна, те все още могат да си спомнят бруталното масово депортиране, придружено с убийства, на техните родители, баби и дядовци, наредено от Сталин и извършено от НКВД.

В съзнанието на Путин целият свят дискриминира Русия през последните три века. Кръвожадните деспоти на Русия - Екатерина II, Николай I или Сталин явно никога не са дискриминирали никого.

Путин също предупреждава, че "ние - руснаците и украинците - може да загубим Крим напълно", но не успява да се определи кой - може би поляци и литовци - отново гледа към Севастопол.

Според Путин Русия не може да остави хората на Крим „сами в беда". Тези думи предизвикват тъжна усмивка: Леонид Брежнев използва точно същата фраза през август 1968 г. да оправдае навлизането на Червената армия в Чехословакия, за да помогне на обсадените комунистически хардлайнери да смажат Пражката пролет.

"Искаме Украйна да бъде силна, суверенна и независима държава", казва Путин. Сталин каза същото за Полша през 1945 година. Смели руски демократи, които все още не са накарани да млъкнат, вече отбелязаха приликата между позоваването на Путин на етническата солидарност при анексирането на Крим и позицията на Хитлер по време на Аншлуса и Судетската криза през 1938 година.

Това е истинският край на историята - историята на мечти за свят, управляван от демократичните ценности и пазарната икономика. Ако демократичният свят не разбере, че сега не е време за вяра в дипломатическия компромис и че трябва да отговори достатъчно силно, за да спре имперските планове на Путин, събитията могат да се развият по твърде страховит сценарий. Необходима е сила, за да се спре тиранин, а не резки думи или козметични санкции.

Аз харесвам и се гордея с полската благоразумна и решителна политика и отношението на нейната общественост, което ни прави чест, казва Михник. Трябва да признаем обаче че най-добрият четвърт век в последните 400 години от полската история е на път да приключи пред очите ни. Времето на тектонични размествания е започнало. Трябва да ценим това, което успяхме да постигнем, и да се учим да го защитаваме.

Мафиотските босове често имат нещастна участ, и аз не мисля, че Путин в крайна сметка ще направи изключение. За съжаление междувременно много хора вероятно ще пострадат, и то не само тези, които сега го подкрепят, завършва полският интелектуалец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

64
rate up comment 1 rate down comment 1
adub
преди 10 години
...И понеже "Те" установиха "проблема,намериха" и "решение" за "него"(така са си "мислили",предполагам)- Разграждане на всички "опорни структури на маймунството" и "създаването" на "(абсолютно)Самотната" ***-една "самостоятелна,инертна Единица"-"подходящ строителен материал".Вие знаете Иванофф за невероятните "Усилия И Ресурси" хвърляни от Десетилетия за Унищожаване на всякаква "общи"/ потенциално "обединяващи фактори"-"Вяра","Идеали",Принципи/Норми/ Разбирания-Морални,Професионални,Идеологически...всякакви,Налагане на "ИндивидА" като Абсолют...и т.н. и т.н и т.н. И.."Резултатите СА плачевни",меко казано."Най-доброто" постигнато е "Отчуждаване,Алиенация(хехе),Отричане,Отчаяние..."-НЕгоден за(каквото И да е "строителство") " материал"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
агейн не е вярно:ЕС се укропнява с пълна сила - написал съм че процеса не е приключил и тепърва върви - кое не е вярно? - Че се обединиха /постепенно - това не е приключило/ няколко държави уж в името на търговски споразумения/облекчения, които полека-лека преминаха в правил за всичко наложени над национално ниво, до налагане на чужда валута на всички /постепенно - това не е приключило/, до прехахване на ЦБ и налагане на обща ЕЦБ /постепенно - това не е приключило/ чрез Банков съюз, който се прави в момента и т.н. и т.н.постепенно загубвам интерес да ти отговарям, поради абсилютното нечуване на сабеседника и заглушаването му от тотално самослушане ;))) - смисъл в борбата няма /субективизъм-налагане на аз-а/! има в развитие/разширяване на мисълта!"Всичко И всеки път маймуните Отказват да Приемат "нещо по-голямо от" конструкцията "народ/нация" и сега го Отхвърлят-"Чуждо" на "Природата им е" за кой път вече ще посоча КИТАЙ -виж там суперсистемата как е наложена на маймуните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 2 rate down comment 2
adub
преди 10 години
"Окрупняването на модела" както си се изразил ти - тепърва предстои"Напротив-последните два века,по-същество,представляваха "Нескончаеми И Всеобхатни в Тактики,Методи и Концепции Процеси по "Окрупняването" И Неизменно,за разлика от "невидимата ръка хаха",се стига до един "невидим праг",отвъд който НЕ Може да се премине.Това не са "мои" "умозаключения","образи,генерирани от съдържанието на черепната ми кутия"-бе "изпробвано" Всичко И всеки път маймуните Отказват(ха) да Приемат "нещо по-голямо от" конструкцията "народ/нация" и сега го Отхвърлят-"Чуждо" на "Природата им е"...Ако бе "иначе" ние с Вас Нямаше (категорично)да (можем да)"правим това,което правим В Момента;) )...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
това предполагам не изисква ПАК отговор - изобщо май всичко което пишеш не изисква отговор :))) - имаш нужда да споделиш мнението си... ИЛИ да го кажеш точно на мен :))) - да не би да искаш да ми докажеш че не си от "отбора юнаци" ИЛИ че дори и да си, то отбора е много силен? :)))ще кажа че нищо до тук не е вярно! и ще ти докажа невалидността на атгументацията ти:ако презирах маймуните, то или нямаше да пиша изобщо, или щях само да им се подигравам - усещаш ли тънката разлика, спрямо това което правя или е прекалено тънка ;)))ако подценявах маймуните, то ти щеше да разбереш какво ти посочих с Китай! Но явно както всеки път разбирам в последствие, ги надценявам!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 2 rate down comment 3
adub
преди 10 години
Хе хе...Не Ви вменявам Нищо Иванофф...не се "изнервяйте"...Знаете ли "Виждам" Ви като "Ренегат","Отхвърлен"(без "лоши чувства,разбира се;) ) "Логиката" Ви поразително се "покрива" с "Тяхната"...Бихте били "отлично поълнение" към "екипа"-притежавате Най-основното "качество-"Презирате и подценявате" маймуните(а Те са си "Просто" маймуни...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
за 2-ри път те каня , да пишеш по спокойно и ясно! За мен не е Невъзможно е да отговоря коментара ти, но съм сигурен че после няма да се осмисли!Изрази си тезата без чуства и не приемай резултата на умозаключение за факт! Факт е самото ти умозаключение, но не съдържанието му!започна с въпроси а сега ми налагаш мнението си, без да си поискал моето:""Това НЕ Е "крайната цел""" - къде съм посочил крайната ЦЕЛ, та да ми вменяваш/подменяш не-споделената "теза" с твоя - че и да го "защотаваш"? аз ти отговорих как да подредиш алгоритмично мисълта си, та да отделиш цел от план! не съм степенувал цели по важност нито съм казвал на какво е подчинен плана!ако искаш да те оставя да споделиш какво "мислиш" и да не ти отговарям повече? :))) - явно не четеш изобщо какво пиша аз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 3
adub
преди 10 години
"та коя цел не е постигната - не е обхваната цялата земя, чрез рарастване на населяването на земята ли? или другата не се изпълнява сега - "окрупняване и централизация" на вече населената земя? - примери ли искаш ил ида го обясня по-конкретно :))) "Това НЕ Е "крайната цел"...А "Тя" е?Създаването на "Абсолютна(о)-Затворена-САМОстабилизираща(на)-Система"..."създаването" на "Вечността"..."това" с маймуните,без тях не става.Че са "обхванали" "цялата земя",че "се разрастнали",че ...Е И?Дисбалансите(потенциално "Фатални" при каквото и да е "Интензифициране" на "процеса"),още на този "етап" НЕ СЕ подават на Контрол..."Следващи етапи",на практика,НЕ МОЖЕ да има...Това не значи,че няма да "опитат","дай боже"(като стана дума за "Бога"..,но за това после) защото това значи КраЯТ на "играта".Разберете Иванофф,Вие "изключвате от уравнението Фактора" Маймуни.За вас "Те" "не играят,не участват" или по скоро са "Пасивен,Инертен Обект"..A e Точно Обратното-Маймуните СА "(в)Центъра на уравнението".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
."Окрупняването на модела" стигна само до ниво "отделна нация,народ"-след това "ниво" Неизменно следва(ше) ПРОВАЛ!Факт-никога НЕкато изключа красотата на изрзяването ти ще подскажа, че "Окрупняването на модела" както си се изразил ти - тепърва предстои! Не се е осъществило още, но имаш прекрасната възможност да го наблюдаваш! Това го пиша в 3 поста подред, но явно се пробва колко ще изтрая ;)))После, това че ти се РЕШИЛ /чрез ума си/ нещо, не го прави ФАКТ :)))и *** приемр е, точно обратното на умозаключението ти, което ти от самосебе си го налагаш като ФАКТ: именно Китай е пример за работещ укропнен модел "суперконструкция", осъществен без Абсолютно никакъв проблем, категорично изключващ аргумента ти - ''проблема Им" е в "маймуните....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Човек, моля те да напишеш поне едно ясно и смислено издържано изречение! Изрази мисълта си чрез конкретни понятия, дори и самоволно въведени, но поне определи нещо конкретно!После, не е ясно питаш ли ме или ми обясняваш! ако е второто - да ти покажа противоречия, искаш ли? - уточнявам - целта не е Плана!! само цел не го определя, защото нямаш последователност от която да го изведеш! налична последователност на целите чрез резултата на действията им го определя!Та се връщам на коментара ти -> "Постигането на "целта им" Изискава Две Задължителни "Условия"" - КОЯ ЦЕЛ ??Прочете ли целия комента 54 - гледам че не е много дълъг ;))) - та коя цел не е постигната - не е обхваната цялата земя, чрез рарастване на населяването на земята ли? или другата не се изпълнява сега - "окрупняване и централизация" на вече населената земя? - примери ли искаш ил ида го обясня по-конкретно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 3
adub
преди 10 години
Хехе пак говорим за различни неща...Постигането на "целта им" Изискава Две Задължителни "Условия"...И нито едно от двете не е И не може да бъде постигнато...А "двадестия" век Бе Изцяло "Посветен" на това-опитаха Всичко!Nada... 1.Първото задължително "Условие" е "чисто техническо"(според тях,а нЕ Е...)-"работеща","устойчива" структура","скелет на сградата"...БЕ изпробвано "Всичко и комбинациите между Всичко", вкл. и Най-Фантасмагоричните и Брутално-Касапски "методи",бе използван и "моркова" във всякакви размери и т.н. и т.н....NADA."Окрупняването на модела" стигна само до ниво "отделна нация,народ"-след това "ниво" Неизменно следва(ше) ПРОВАЛ!Факт-никога НЕ Може да се изгради подобна "суперконструкция",И то не заради "технически проблеми"...''проблема Им" е в "маймуните....следва продължение(по-късно:)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още