IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криза ли? Русия запазва спокойствие въпреки поевтиняването на рублата

Все пак има сигнали, че доверието към Путин може да има граници, пише в свой анализ Ройтерс

08:34 | 15.10.14 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p align="LEFT" style="font-size: 11.8181819915771px;">
	Много богати руснаци вече се възползваха от годините на относителна финансова свобода, за да разпределят яйцата си в повече кошници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Много богати руснаци вече се възползваха от годините на относителна финансова свобода, за да разпределят яйцата си в повече кошници. Снимка: Ройтерс

"Хората свикнаха много повече с по-голямата гъвкавост на валутните курсове", посочва Дмитрий Полевой, главен икономист за Русия и Общността на независимите държави (ОНД) на ING Bank в Москва.

"Хората имат и два пъти повече дългове спрямо доходите си, отколкото дори през 2008 година, което означава, че имат и по-малко налични пари за обменяне", допълва той.

Световната финансова криза от 2008 - 2009 година причини спад от 30% на стойността на рублата, но на практика положението далеч не бе толкова драматично, колкото през 1998 година. А това донякъде успокои руснаците, че не всяка девалвация означава криза.

Освен това, ако Западът вижда Путин като основна причина за напрежението между Изтока и Запада заради Украйна, то у дома одобрението за него скочи до над 80%.

"Поевтиняването на рублата не ме безпокои. Нямам много да губя. Това не е 1998 годна", казва 52-годишната Татяна Либерман, мениджър в търговски център в уралския град Екатеринбург.

"Тогава бяхме изплашени, но преминахме през 2008 година и изглежда вече имаме имунитет. Путин няма да ни остави да умрем от глад", заявява тя.

Все пак има сигнали, че това доверие може да си има граници и а един от факторите, които възпрепятстват хората да продават рубли, е страхът, че правителството може да ги накаже.

"Хората нямат ясна представа какво да правят, но мислят, че доларът може да не е толкова сигурен както по-рано, например, ако правителството въведе ограничения, забраняващи на обикновените руснаци да имат долари", посочва Наталия Орлова, главен икономист на Alfa Bank в Москва.

Свободно плаване

В изследване на фонд "Обществено мнение", публикувано в края на миналата седмица, 41 % от руснаците посочват, че не разбират защо рублата поевтинява тази година. 39 % пък обвиняват страничните ефекти от кризата в Украйна. 87 % от анкетираните заявяват, че държат спестяванията си в рубли. Депозитите в рубли отчитат слабо изменение за периода от януари до 1 септември, според данни на централната банка. В същото време обаче депозитите в чуждестранна валута са нараснали с 13 %. Това може би отчасти се дължи на факта, че богати руснаци връщат у дома активите си в чуждестранна валута заради страха от санкции.

Бизнес изданието "Ведомости" съобщи, че търсенето на долари е нараснало през последната седмица, но е било ограничено до малки банки с гишета за валутен обмен. При това положение Русия разполага с удобния буфер от 450 милиарда долара златно-валутни резерви, от които може да тегли, за да подкрепя рублата.

Според икономисти обаче, ако голяма част от населението започне да обръща спестяванията си във валута, то това силно ще засили натиска върху рублата. От идната година банката планира да се откаже от политиката да се намесва, когато курсът на рублата излезе от определения валутен коридор и да остави курсът на националната валута да плава свободно.

Това означава, че колебанията на рублата най-вероятно ще се засилят, макар централната банка да си запази правото да се намесва, за да запази финансовата стабилност. Цените на дребно обаче вече рязко се повишиха заради последиците от западните санкции и руските ответни мерки и това може да има политически последици.

"От идната година рублата ще бъде по-чувствителна към шокове в цените на петрола и промени в текущата сметка. Хората ще бъдат по-тревожни. Ускоряващата се инфлация и понижаването на валутния курс са два фактора, които могат да направят населението недоверчиво към сегашното правителство", казва Полевой.

Всичко за санкциите четете тук!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
виж-дънки не сме имали:) което е показателно колко бяха праволинейни нашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
стига бе човек:)Това за касетките не вярвам да ти е ставало и се надявам поне до толкова да ме уважаваш, че да знаеш, че го казвам не заради партийни пристрастия, а вярно щото не го вярвам. У нас(аз съм 84ти) се е слушало само Бийтълс, Стикс, Ийгълс(само някои парчета на Ийгълс), много Куин и много Пинк Флоид и яко класическа музика(майка ми свиреше на пияно и от там). Това важи и за много ранните ми години, щото както казах майка ми е музикална личност. А можеш да си сигурен, че идвам от семейство което не обича да си създава проблеми(аз и един от братовчедите, мир на праха му, сме голямото изключение), та ако имаше някаква сериозна забрана нямаше да си позволят нашите. Най-малко щото баща ми беше фотограф към военните и си го проверяваха и досие си има(от ония в ДС дето са) и си е бил разследван много пъти. Сега...ако Пинк Флоид е бил по-разрешен от Металика, това не знам. Ама иначе е било както ти го описвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Дедо Мави, до момента не бях казал, че пишеш глупости, но сега ти го казвам в прав текст!От къде имахте всички тесни дънки супер райфЪл бе деде? Валентината продаваше дънки "Пионер" и като пуснат беше война отвън. Иначе на свободния пазар Панака ( ако помниш тази марка). Да не кажа голяма дума, ама Райфъл и Ливай'с до средата на 90тте беше трудно да си намериш (не говоря за цени). След 86та *** продаваха на битака на черно дънки, внесени нелегално от тираджии.Така че Мави или пишеш напълно нарочно манипулативни глупости или си синче на партизанин и кварталния и директора на училището са се насирали от страх да не ги изтопаш на тати че са те погледнали на криво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Явно си учил в друго време/училище или в София са били по благоклонни към такива неща. Мен през 88, на 10г и в 4ти клас, за малко да ме изключат от училище щото се бях появил на един спортен полуден с фанелка на Slayer. Чак в ДПС ме водиха и викаха баща ми да ме прибира..... Та - чисто прятелски съвет без да искам да те обиждам... по спокойно, и приемай, че има различна гледна точка и реалност от твоята.. Иначе.. с нищо не си по различе от Данито Шестака... дори на моменти съм си мислел, че сте едно и също лице...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 22 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Не пиши глупости, защото освен младежи с промити мозъци има и зрели хора тук! През 1970 г. аз си купувах български плочи на Бийтълс и Ролинг Стоунс от магазините на Балкантон - още ги имам някъде и с удоволствие ще ти ги строша от главата! Касетата са ти прибрали, защото си я слушал в час, а не защото е на Металика! Аз свирех в ученическа рок-банда, а уредбите бяха на училището ми! Техникума "Киров"! Свирехме само Пърпъл, Назарет, Гранд Фънк и Цепелин! Свирехме на училищни забави по цяла София. Беше пълно с такива като нас по кварталните читалища! Не помня съученик или приятел без дънки - все тесни. Супер Райфъл и Ливай'сРазказвай страшни случки на децата си... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 11
misanthrope
преди 9 години
Вие не усещахте забраните, щото равнявахте по партията . Като каже Йосиф Кобзон и Йосиф Кобзон, няма Бийтълс и упадъчна музика. Та ... няма как да си разбрал.Обаче на мен през 86та са ми прибирали касети на металика и са ме водили при директора на училището, а да не ти казвам как си я бях намерил тази касета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Ти кой набор си, че на теб са ти забранявали толкова много работи, а на мен не са? Аз съм 56-ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Това е малко циничен прочит, но може и така да. Лесен избор никога няма, те обаче изобщо нямат избор това е. Ето на мен например изобщо и не ми минава през главата, че правителството може да забрани да притежавам долари, а те си го мислят съвсем сериозно. Хората живеят с чувството, че съдбата и живота им е изцяло в ръцете на Путин. От него зависи дали ще ядат, от него зависи да им вземе каквото си иска когато си иска и няма смисъл да правиш каквото и да било, защото в края на краищата с теб ще стане това, което иска Путин.Страшно е това, невероятно отчаяние и примирение, до такава степен, че вече дори го смятат за нормално. Невероятно е колко лесно се манипулират хората. Някога, когато и ние бяхме част от тази трагикомедия, не ни липсваше свободата, демокрацията, даже западните стоки не ни липсваха много, защото просто НЕ ЗНАЕХМЕ че може да бъде иначе. Бяхме родени и живели в тази реалност и не си и представяхме друга, както да кажем не си представяме сват без гравитация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
Просто нямат лесен избор (това за което ти намекваш, че има вариант да се съхранят международните политически и икономически отношения, които ще позволят съществуването на широка като численост, задоволена потребителска прослойка в Русия) поне моята гледна точка е такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 11
SSIW
преди 9 години
... те се стремят към оцеляване.....Тук се съдържа и цялата моя теза по въпроса. Американците ги почнаха руснаците! Най-доброто на което могат да се надяват рашките, да се случи в страната им, по милостта от Уошингтън, е епоха Елцин 2.0 да бъде разпродадена страната за жълти стотинки и народа да бъде потопен в мизерия, те това вече са го опитали и за малко не катурнаха колибата.... Алтернативите им са или елцинова мизерия с пълен разпад и маргинализация на нацията и държавата или мизерия, като следствие от борбата им за суверенитет, докато и ако им стигнат силите да го отвоюват. Ако ще водят битка, жертвите са неизбежни, а ограничения, от рода на това да държат валута, ще са само първите стъпки по стръмната и трънлива пътека която ги очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още