IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зад срива на пазарите се крие страхът от дефлация

Дългогодишната битка на Япония с дефлацията показва колко трудно е за една икономика да се измъкне от дефлационния капан

16:08 | 17.10.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Акциите на Wall Street продължават да вървят надолу. <em>Снимки: Getty Images News</em></p>

Акциите на Wall Street продължават да вървят надолу. Снимки: Getty Images News

Особено остри са дефлационните притеснения в Европа. Годишната инфлация в 18-те страни от еврозоната през септември е в размер на 0,3 на сто. Така инфлацията отбеляза петгодишно дъно и е доста далеч от заложената от Европейската централна банка цел от близо 2 на сто.

Предвид толкова слабата инфлация няма нужда от нови лоши новини, достатъчно е само да се помисли за отслабването на германската икономика или за геополитическите напрежения в Украйна, за да може целият регион да се потопи в дефлационен вихър. Някои страни в еврозоната, като Италия, вече страдат сериозно от падащите цени. И дори страни, които не принадлежат към валутната общност, са засегнати от тренда. Така например шведското статистическо бюро съобщи във вторник, че потребителските цени в страната са се свили през миналия месец на годишна база с 0,4 на сто. През август те са се забавили с 0,2 на сто. С това инфлационната цел на шведската централна банка от 2 на сто е далеч от постигане.

Рискът от дефлация в Европа представлява "истинска опасност", подчерта наскоро професорът в Харвард и бивш управител на Федералния резерв Джеръми Стейн. „Правилната рецептата за политиците е да се действа агресивно".

През юни и септември президентът на ЕЦБ Марио Драги предприе стъпки в битката с опасността от спад на цените. И двата пъти централната банка намали лихвените проценти до рекордно ниски нива, като дори бе въведен отрицателен лихвен процент по банковите депозити в ЕЦБ. Драги също така представи нови планове за кредитиране и програма за покупка на обезпечени с активи ценни книжа и облигации.

Но все още няма консенсус за предприемането на по-драматични стъпки и предоставяне на парични стимули, каквито дават Фед, Централната банка на Англия и Японската централна банка. С това се има предвид по-специално закупуването на държавни облигации в голям обем, за да се повиши паричното предлагане.

Президентът на германската централна банка Bundesbank Йенс Вайдман вече сигнализира, че се противопоставя на такива покупки на облигации. И други членове на Управителния съвет на ЕЦБ изглежда не са съгласни с този подход, тъй като цените за кредитите за правителствата и компаниите вече са изключително ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
"Зад срива на пазарите се крие страхът от дефлация"======И не само страхът от дефлация. Пък и къде има пазари, които могат само да растат. Винаги има неща или някои, които обръщат тренда. Зад каквито и модели да са скрити, настроенията и намеренията движат пазарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
т.е. всеки се е втурнал да спазва даадени правила за да хранути бюрокрацията си. Ще спечели този който е готов на късосрочна или средночна загуба, но дългосрочна печалба ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
щото ако не се лъжа 47% от износа на България е суровини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Много интересен материал, благодаря :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
simbad12
преди 9 години
А всички твърдят, че еврозоната се е запътила към Япония, по отношение на дефлацията поне. Мъка, мъка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Япония е пример за балон в цените на имотите и активите.. последван не от рязко спукване, а от бааааавно изпускане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
simbad12
преди 9 години
Но все пак падащите цени на суровините имат и своята положителна страна,,., Защо обаче в БГ не ги усещаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още