IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Европа изгражда банков съюз

Национализмът и разнопосочните политически интереси затрудняват амбициозното начинание, посочва Stratfor

07:45 | 02.11.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Реалният проблем: липса на лесно достъпен кредит

И докато стрес тестовете и оценката на качеството на активите предлагат по-ясен поглед върху банките в Европа, повечето европейски домакинства и компании са изправени пред по-непосредствени проблеми. На 27 октомври централата банка разгласи, че заемите за частния сектор са намалели с 1,2% на годишна база през септември, след като се свиха с 1,5% през август.

Данните показват по-бавен темп на свиване, но не дават сигнал за силно възстановяване на кредитирането в еврозоната. Информацията освен това потвърди, че кредитните учреждения остават особено затруднени в периферията на еврозоната. 

Тъй като банковият кредит е жизнено важен за домакинствата и компаниите, условията за кредитиране са тясно свързани с икономическото възстановяване на Европа. Неотдавна ЕЦБ одобри пакет от мерки, включващи отрицателни лихвени проценти и евтини заеми за банките.

Само че понеже банките все още се опитват да прочистят балансите си, кредитирането остава плахо. Дори в случаи, при които банките са склонни да дават заеми, те предпочитат да налагат строги условия, които клиентите трудно могат да изпълнят.

Има проблем и с търсенето. Предвид слабата икономическа активност и високата безработица в европейската периферия, много домакинства и компании просто не кандидатстват за кредит.

Накрая, най-новата политика на централната банка предизвика значителни разногласия вътре в институцията. Някои членове на управителния съвет, най-отявлено германската Бундесбанк, са предпазливи, когато става дума за мерки, които биха финансирали правителства и биха отслабили темпа на икономически реформи. 

Германците се тревожат и за законността на мерки като количественото облекчаване и потенциалното му влияние върху инфлацията.

Сегашните търкания в централната банка са олицетворение на по-широките дебати, водени в Европа между държави, начело с Германия, в подкрепа на реформи преди стимулиране, и група, оглавявана от Франция, която е на мнение, че кризите не са най-доброто време за прилагане на големи икономии. През идните седмици и месеци този дебат ще бъде ключов при решаването на бъдещето на ЕС.   

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още