IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната търговия - новото плашило

Враждебността на обществеността към Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство расте

11:00 | 23.05.16 г. 4
<p>
	Протест срещу&nbsp;ТТИП през април т. г. в Хановер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест срещу ТТИП през април т. г. в Хановер. Снимка: Ройтерс

Кандидатът за президентската номинация на американските републиканци Доналд Тръмп заклеймява международната търговия като "кражба", френският президент Франсоа Оланд плаши да наложи вето на Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), Световната търговска организация (СТО) буксува от години, а враждебността на обществеността към ТТИП нараства. Световната търговия, която излъчваше такава перспективност преди време, днес е станала плашило, пише АФП.

"Би трябвало да се радваме за края на ерата на договорите за свободна търговия, които от дълго време са се превърнали в инструмент за защита на интересите на компании и инвеститори (...), оставяйки малко място за трудещите се".

Тези думи не са извадени от манифест на антиглобалисти, а от в. New York Times и са написани от Джаред Бърнстейн, бивш икономически съветник на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

Общественото мнение подкрепя все по-слабо тези споразумения, както сочи мобилизацията в Европа срещу ТТИП, този мащабен проект за уеднаквяване на търговските норми между ЕС и САЩ.

Близо 70 процента от французите нямат доверие в Европейската комисия по този въпрос, показват резултатите от неотдавнашно проучване.

В Германия, където могъщият износ в голяма степен е двигател на икономиката, десетки хиляди души излязоха на улиците през април в Хановер, за да протестират срещу ТТИП.

И в САЩ международната търговия не предизвиква възторг.

"Осем години след кризата от 2008 година и след близо 40 години стагнация на средните доходи на американските домакинства, те се пробуждат и са гневни", коментира американски анализатор, цитиран от АФП.

А пък СТО, която би трябвало да определя рамката на стокообмена за целия свят, също залязва поради липса на успехи в дейността си. Влиянието й силно намалява заради двустранните или регионалните споразумения, чийто брой непрекъснато нараства, отбелязва АФП.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
продълж.на коментар 3На думи звучи хубаво - свободно движение на стоки и капитали но на практика става въпрос за ограбване и трябваше някак си да го обвият в подходяща идеология тоест ''вашинктонският консенсус'' беше с цел грабеж и елиминиране на конкуренцията През 1999г. премахнаха закона ''Глас-Стигъл'' от 1933г. за разделяне на банкирането и т.н. казано кратко неолиберализма особено в финан.капитализъм е престъпление срещу човечеството Преди 2-3 седмици попаднах на една статия на проф. Исраел Ауман (Нобелов лауреат по икономика за 2005г.) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1763375897273970Трябва да се обяснява ,че незнанието е голямо - индоктринирането на съзнанието се прави лесно в икономиката но вече лъснаха измамите и трябва да се прочете книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Великобритания и САЩ са изобретили протекционизма, а не свободната търговия - http://obshtestvo.net/малко-известни-факти-за-икономиката-п/тоест умишлено налагаха свободната търговия знаейки ,че развиващите се държави не могат да им бъдат конкуренция и проф.Иван Ангелов го обяснява прекрасно ''Според експерти на Световната банка, за слабо развитите страни са допустими защитни мита максимум до 20%. Американски и европейски учени твърдят, че са необходими по-високи мита, вносни квоти или субсидии, защото разликата в производителността между слабо развитите и високо развитите страни сега е много по-голяма от 20% ... - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htmКазано просто всеки растеж у нас означава спад при тях и те го знаят прекрасно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1761527467458813
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
Vesko94
преди 7 години
Ако се не лъжа тайни бяха и преговорите за свободна търговия и с други страни по света - Сингапур, Южна Корея, Канада, но това очевидно не предизвика такъв сериозен отпор като сега. Тайната страна на преговорите е само едно малко камъче, което има силата да подхлъзне преговорния процес, но истинските причини са далеч по-сериозни. Стандартите за храните в ЕС, опасността големите финансови гиганти на Уолстрийт да надделеят над европейските банкови институции, възможността корпорации да съдят отделни правителства и държава. Неприемливо! Вредно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Nathan
преди 7 години
Манипулативна статия в стил Работническо дело. ТТИп няма нищо общо със свободния пазар, нито съпротивата срещу него е по същество съпротива срещу търговията. Съпротивата срещу ТТИП в Европа се дължи най-вече на тайния характер на водените преговори и на това, че решенията се вземат тайно от европейски чиновници и бюрократи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още