IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идомени тъгува за бежанците

Две седмици след прочистването на лагера почти нищо не напомня за мигрантите

08:39 | 16.06.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така изглежда лагерът в Идомени днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Така изглежда лагерът в Идомени днес. Снимка: Ройтерс

Онова, което допреди две седмици беше ежедневие в Идомени, вече предизвиква учудване. Няколко възрастни мъже, седнали в малкото кафене до гарата, не вярват на очите си: двама млади сирийци с овехтели дрехи вървят по главната улица.

Те влизат в смесения магазин отсреща и си купуват голяма бутилка вода, която жадно изпиват до последната капка. После тръгват към гарата и напълно омаломощени сядат край перона. Гръцки полицай се опитва да ги заговори, но те не разбират английски. Все пак успяват някак да обяснят, че през нощта са се опитали да прекосят границата с Македония. Там били заловени от македонските граничари и незабавно върнати обратно.

Малко по-късно ги прибира една полицейска кола. „Ще бъдат върнати в някой от нелегалните бежански лагери край магистралата, защото не искат да влизат в официалните приемни центрове, а нямаме право да ги принуждаваме", казва полицаят.

В продължение на месеци Идомени беше неизменна част от световните новинарски емисии, пише Панайотис Купаранис в репортаж за Deutsche Welle.

В най-напрегнатите дни там се събираха по над 10 000 мигранти, с надеждата, че ще прекосят границата с Македония и ще продължат към Западна Европа. В края на май лагерът беше евакуиран в рамките на броени дни. От него останаха купища палатки, одеяла и непотребни вещи. Оттогава насам всички пътища, водещи към Идомени, са блокирани от полицията – но главно за представителите на медиите. Ако човек все пак попадне на мястото, където преди нощуваха бежанците, ще види само няколко от големите шатри на хуманитарните организации и фургони, в които беше подслонена полицейската охрана. По полята и в горите край Идомени обаче не са останали никакви следи от мигрантите. Нищо вече не напомня за това, че на същото място са живели хиляди хора. 

"Сега в Идомени отново са останали само пенсионерите", казва Партена с горчивина в гласа. Скоро 50-годишната жена отново ще остане без работа. По време на бежанската криза тя била назначена като продавачка в смесения магазин, който работел почти денонощно. Сега дневният оборот е паднал на десет евро. Още по-драматична е ситуацията във филиала на Western Union, който се намира точно до магазина. Офисът на агенцията за парични трансфери беше открит в началото на март . "Тогава услугите ни се ползваха от по 50 души на ден", спомня си Янис, единственият служител на Western Union в Идомени.

Обикновено са били изплащани суми от по 200 до 300 евро на човек. Но когато станало ясно, че лагерът ще бъде разтурен, все по-често пристигали и преводи за по 3000 евро. Откакто бежанският лагер не съществува, Янис минава само от време навреме, за да види затворена ли е добре вратата, пуснати ли са щорите на филиала. Той все още не е загубил надеждата, че бежанците някой ден могат и да се върнат.

Костас обаче не вярва, че подобно нещо ще се случи. Той е сред малцината, които не подписаха петицията на жителите на Идомени, апелирали към правителството да разтури лагера. Нещо повече. Костас и една възрастна жена в продължение на месеци давали подслон на бежанци в своите домове. 57-годишният грък се срамува от петицията, защото смята, че тя има расистки оттенък. Той казва, че така и не е успял да разбере страховете на местните хора, защото през всичките месеци, в които Идомени бил пълен с бежанци, никой от местните не бил пострадал от присъствието на чужденците. Условията в отдалечения на 25 км. първоприемен лагер в Неа Кавала били мизерни. Той няма представа как да бъде решен бежанският въпроси и казва: "Грешно беше, че тези хора се намираха тук, както е и грешно, че сега ги прибират в лагери." Костас се надява, че бежанците все някак ще успеят да стигнат до Западна Европа.

Лакис, собственикът на кафенето до гарата, обаче не е съгласен да го смятат расист. За доказателство той вика Махмуд – през дългите месеци, в които сирийският лекар живял в лагера на Идомени, той идвал всеки ден в заведението му и така двамата постепенно се сприятелили. Махмуд разказва, че от две седмици живее в лагера Синдос край Солун. Преди няколко дни се обадил на Лакис и го попитал дали може да го посети. После се качил на рейса и пътувал до близкия град Поликастро, откъдето Лакис го взел с кола. Полицаите ги пропуснали, само защото Лакис е местен човек. Той признава, че е подписал петицията за разчистване на бежанския лагер, но твърди, че не е бил воден от расизъм. Признава, че благодарение на бежанците е направил финансовия удар на живота си. Кафенето му било отворено денонощно и вечно препълнено с хора. В един момент обаче ситуацията станала просто неудържима. "Огледайте се наоколо", казва Костас и сочи към петимата старци, които седят в заведението му и пият кафе. "Ние тук сме само стотина жители и почти всички са пенсионери. Който живее тук, на границата, държи на спокойствието си."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
mitaka_sar
преди 7 години
Ами що не дойдат да живеят в България за постоянно?Нали е "земен рай"? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Fine-clima
преди 7 години
Ще чакаме и трета серия. Камерите ще са край магистрала/река Струма.http://fine-clima.wix.com/hvac
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Партийната" линия е такава...засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
Сашовска еврейска пропаганда кво искаш .... "Deutsche Welle" некой ше "скърбял" че вече държавата му не е катун .... пхахах хахаха мда сигурно :))) Ако на Сашови и Меркелица им е толкова мъка да си опънат едни палатки пред Белия Дом и Reichstag да стоят мангалоидите там и да се молят по 5 пъти на ден от благодарност ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Това звучи като "Мария Антоанета тъгува за гилотината"...Ако питате нашите каналджии от Драгоман и те ще скърбят като секне потокът...Толкова брутално глупава статия отдавна не беше превеждана... Като му липсва на някой Идомени - да отиде на о.Самос, там палатките, ц.иганията и службите за обгрижване на имигранти работят с пълна сила...Както и в центрове като Аугуста, Трапани и Катания на о.Сицилия... Споко, стига сте лели сълзи - набегът на т.арамбуки към Европа продължава с пълна сила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
verimg
преди 7 години
Много добра статия, малко в стил 'В очакване на Годо' - всеки сам си прави изводите, с отворен край.НА мен ми хрумва следното - "Проблемите винаги се създават от хора и с тяхното изчезване, изчезват и самите проблеми". Но пак евала на гърците - реават нещо, каквото и да е то, и държавата изпълнява волята им. Как го правят бе? И защо тук никога не се случва. Задавам отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
"горките" сега взимат по 1000? на гърба на някой евроггейски данъкоплатец ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
deant
преди 7 години
ох моля ви просълзих се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още