IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС изхарчи огромни суми за сближаването на континента. Напразно

Някои от най-големите получатели на финансови помощи сега са развъдници на много недоволство, което води до разединяване на блока

08:18 | 10.08.18 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	Полски десни националисти. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Полски десни националисти. Снимка: архив Ройтерс

Откриха се чуждестранни супермаркети, които подложиха на натиск местните търговци. Потребителите купуват вносни стоки с пари, внесени от младите хора, които са се преместили в процъфтяващи полски градове или западни страни.

Религиозните лидери започват да задават въпроса дали Европейската общност споделя същите ценности, като тези на тази преобладаващо католическа страна. Те наблюдават внимателно случващото се в Ирландия, друга католическа страна на ЕС, която позволи абортите и еднополовите бракове. Повечето поляци посочват, че искат страната да остане член на ЕС. Независими допитвания показват, че те обаче не са готови да дадат на Брюксел, неофициалната столица на ЕС, повече власт.

Да се върнем обратно във времето. През 2002 г. на среща на високо равнище в Копенхаген, наречена "Една Европа", европейските лидери набелязаха розова визия за това как ще се харчат техните пари. Срещата бе завършекът на тригодишен дебат за това дали Полша и девет други държави трябва да се присъединят като пълноправни членове на ЕС и да получат икономическа помощ, подобна на тази, която преди това беше заделяна за Ирландия, Гърция, Испания и Португалия.

Финансирането за развитие трябваше да помогне на поляците да се превърнат в потребители на западноевропейски продукти и услуги, частично компенсирайки разходите за помощ, твърдяха защитници на плана, като британският премиер Тони Блеър. Полският тогавашен министър-председател Лешек Милър каза, че средствата се възприемат като вид компенсация за неуспеха на Западна Европа да спаси Изтока от комунизма. „Това беше убедително за тях", казва Милър в интервю.

Източноевропейските лидери се завърнаха вкъщи, прегръщайки идеята за обещаните средства. Някои казват, че това е създало нереалистични очаквания за бърза икономическа промяна. Сред ентусиастите от ЕС срещата на върха в Копенхаген е възприета като стъпка към политическия съюз на ЕС - анатема за източноевропейците, които тъкмо бяха отхвърлили съветската хегемония.

"Тази визия никога не беше споделена в страни като Полша или балтийските държави", каза германският политик Гюнтер Ферхойген, който ръководеше разширяването на ЕС от 1999 до 2004 г.

В селските райони на Полша делът на децата, които могат да посещават предучилищна занималня, е скочил на 84% от едва 2% през 90-те години, съобщиха полските власти наскоро. Отчасти благодарение на средствата от ЕС икономическото производство на Полша на глава от населението се очаква да достигне 67% от средното ниво за ЕС за миналата година спрямо 42% през 1995 г. Държавата не е преживявала рецесия от 1992 г. насам.

В близост до градския площад на Лапи, финансиран от ЕС офисен комплекс отдава офиси под наем на стартиращи фирми, някои от които получават безвъзмездни средства от ЕС. Радослав Заремба например е получил 6 500 долара, за да разкрие свое фото студио.

Когато 30-годишният Заремба е разказал на майка си за безвъзмездната финансова помощ, тя му е казала да бъде предпазлив, защото се страхува, че Брюксел ще настоява за връщането на парите. "За мнозина в Лапи и околността Европейският съюз е далечен, непознат и страшен“, признава Заремба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Ужасно манипулативен материал.Първо - защо продължава да се твърди, че това са хвърлени пари на вятъра след като хората категорично отказаха да приемат единствено хомосексуалната диктатура и новите й философски възгледи?Второ - на кого му трябваше да обвърже сближаването и европейските инвестиции и фондове с насилственото налагане на Истанбулската конвенция и суспендирането на национален суверинитет?Б*хти и лъжите дето продължават да се тиражират от някого с надеждата да станат някога истина!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Вие сигурно се шегувате. Това, което е изхарчил ес са новонапечатени пари възникнали от нищото след решение на някой централен банкер. Зад тези пари не стои нищо - никакви стоки или услуги, а само предполагаеми гаранции на западните правителства. Истиска справедливост може да се възстанови, когато всяко правителство бива наказвано с инфлация, когато си позволява подобни своеволия, за да заработи този механизъм трябва да отпадне възможността да се заменя поскъпващото местно производство с евтин внос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 3
Onia
преди 5 години
и още нещо: с трансит на руски газ икономика не се прави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 7
Onia
преди 5 години
Преди ЕС в България нямаше нито едно свясно летище и нито една завършена магистрала. Половината населени места нямаха пречиствателни станции и канализация (справка морето). Да факт е, че пазарите ни се орвориха за западните продукти и инвестиции. Щеше ли това да е различно, ако източна Европа не беше част от ЕС? Ами съмнявам се. Те дойдоха още преди ЕС и то защото социализмът фалира (спомняте ли си мораториума върху плащанията на външния дълг при Луканов?). Ако те бяха фалирали, ние щяхме да ги 'завладеем'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 6
KPetkov
преди 5 години
Тоя въпрос към Business Insider и Bloomberg :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 4
neverland
преди 5 години
Е хубаво де, чакаме...за коя дата е насрочено изчезването, да знам да го гледам по телевизора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 5
khao
преди 5 години
ти ли доведе троловете да ръсят лъжи от пенсионерския клуб ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 4
khao
преди 5 години
писал си абсолютни глупости .... кво значи работим за тях, ето импа е акционер в Даймлер, значи те работят за него ... :):) за теб незнам, но аз работя за пари, не работя за никого
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 6
KPetkov
преди 5 години
Май има нещо такова :(Bulgarias population is shrinking faster than any other nation in the worldhttps://***.businessinsider.com.au/10-countries-at-risk-of-becoming-demographic-time-bombs-2018-8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 16
BobbyM
преди 5 години
И какво е 1 трилион - нищо 5 процента от БВП на съюза за една година дадени за период от 30 години. В замяна източна европа загуби 20% от работоспособно си население - перфектно обучени бели хора в развета на силите си които замаскираха демографския срив в ес за цели 30 години. Западна европа получи и пълен достъп до активите и пазарите и изкупи всичко на безценица. Членството на БГ в ЕС до момента е най скъпо струващата национална катастрофа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още