IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС изхарчи огромни суми за сближаването на континента. Напразно

Някои от най-големите получатели на финансови помощи сега са развъдници на много недоволство, което води до разединяване на блока

08:18 | 10.08.18 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	Полски десни националисти. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Полски десни националисти. Снимка: архив Ройтерс

Откриха се чуждестранни супермаркети, които подложиха на натиск местните търговци. Потребителите купуват вносни стоки с пари, внесени от младите хора, които са се преместили в процъфтяващи полски градове или западни страни.

Религиозните лидери започват да задават въпроса дали Европейската общност споделя същите ценности, като тези на тази преобладаващо католическа страна. Те наблюдават внимателно случващото се в Ирландия, друга католическа страна на ЕС, която позволи абортите и еднополовите бракове. Повечето поляци посочват, че искат страната да остане член на ЕС. Независими допитвания показват, че те обаче не са готови да дадат на Брюксел, неофициалната столица на ЕС, повече власт.

Да се върнем обратно във времето. През 2002 г. на среща на високо равнище в Копенхаген, наречена "Една Европа", европейските лидери набелязаха розова визия за това как ще се харчат техните пари. Срещата бе завършекът на тригодишен дебат за това дали Полша и девет други държави трябва да се присъединят като пълноправни членове на ЕС и да получат икономическа помощ, подобна на тази, която преди това беше заделяна за Ирландия, Гърция, Испания и Португалия.

Финансирането за развитие трябваше да помогне на поляците да се превърнат в потребители на западноевропейски продукти и услуги, частично компенсирайки разходите за помощ, твърдяха защитници на плана, като британският премиер Тони Блеър. Полският тогавашен министър-председател Лешек Милър каза, че средствата се възприемат като вид компенсация за неуспеха на Западна Европа да спаси Изтока от комунизма. „Това беше убедително за тях", казва Милър в интервю.

Източноевропейските лидери се завърнаха вкъщи, прегръщайки идеята за обещаните средства. Някои казват, че това е създало нереалистични очаквания за бърза икономическа промяна. Сред ентусиастите от ЕС срещата на върха в Копенхаген е възприета като стъпка към политическия съюз на ЕС - анатема за източноевропейците, които тъкмо бяха отхвърлили съветската хегемония.

"Тази визия никога не беше споделена в страни като Полша или балтийските държави", каза германският политик Гюнтер Ферхойген, който ръководеше разширяването на ЕС от 1999 до 2004 г.

В селските райони на Полша делът на децата, които могат да посещават предучилищна занималня, е скочил на 84% от едва 2% през 90-те години, съобщиха полските власти наскоро. Отчасти благодарение на средствата от ЕС икономическото производство на Полша на глава от населението се очаква да достигне 67% от средното ниво за ЕС за миналата година спрямо 42% през 1995 г. Държавата не е преживявала рецесия от 1992 г. насам.

В близост до градския площад на Лапи, финансиран от ЕС офисен комплекс отдава офиси под наем на стартиращи фирми, някои от които получават безвъзмездни средства от ЕС. Радослав Заремба например е получил 6 500 долара, за да разкрие свое фото студио.

Когато 30-годишният Заремба е разказал на майка си за безвъзмездната финансова помощ, тя му е казала да бъде предпазлив, защото се страхува, че Брюксел ще настоява за връщането на парите. "За мнозина в Лапи и околността Европейският съюз е далечен, непознат и страшен“, признава Заремба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
а пък на югоизточните хич не им пука, дори да е на кредит.лудува ли лудува.Който може - бачка, който има - дава. Социализъм в чист вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
Грую Груев
преди 5 години
Хубава статия, но нищонеказваща, защото не е политически коректно да се каже. А истината е една - ЕС представлява впрягане на силите на немския народ, за да храни останала *** по южните и източните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Верно е! Което си е така, си е така. Щом го има като възможност...що да не :)Хората са го изпяли още на времето-"Любовта с пари не се купува, кара то сърцето да лудува..." :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
Храни куче.. но пък не е луд тоя дето яде баницата, нале?Имали са пари бол - дали са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Направо си е храни куче да те лае. Неблагодарници! Като всеки клуб, съюз, организация, която е съществувала някъде и ще съществува, членуващите в тях получават дадена "облага", но и плащат дадена "цена" и винаги има някой печеливш в цялата история. Така е било от време оно и така ще бъде. Няма място за драми, просто е въпрос на аритметика да се претеглят "разходите" и "ползите" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
ЕС изхарчи огромни суми за сближаването на континента. Напразно --------Как ще е напразно. Това е още едно солидно доказателство за вярността на разни поговорки като : Няма безплатен обяд, Храни куче да те лае и т.н. Зависи от това, кой от коя страна гледа на нещата. Аз не разбрах какво иска да каже тази статия. Промъква се някъде в подтекста, че "ние помагаме и полагаме грижи за тях, а те са неблагодарни и непослушни".ЕС (хората в ЕС) сега навлезе и преминава през етап на освобождаване от илюзиите. Ще мине време. Какво ще се получи накрая, може само да гадаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още