IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел си отива, Германия остава

Консерваторите ще трябва да мислят бързо, ако искат да се противопоставят успешно на заплахата на крайната десница

09:09 | 24.12.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Напрежението се пренесе и в коалицията, където в двата противоположни края а ринга застанаха канцлерът с нейния либерален подход и лидерът на ХСС и вътрешен министър Хорст Зеехофер със своето искане за затягане на контрола върху прииждащите в страната чужденци.

Този сблъсък бе и последният отчаян опит на ХСС да спаси остатъците от увяхващата си подкрепа преди местните избори и да се защити от настъпването на крайнодясната „Алтернатива за Германия“. В крайна сметка това се оказа доста закъсняла тактика, която не можа да подкрепи резултатите на партията.

Това доведе до исторически провал за ХСС на местните избори в Бавария, отслабвайки още повече управляващата коалиция.

Но последният пирон в ковчега на реномето на управляващите дойде с вота в провинция Хесен две седмици по-късно. ХДС спечели първото място на вота, но получи само 28% от гласовете на избирателите. Това е голям спад спрямо над 38-те процента, които партията получи на предишните избори в провинцията през 2013 г.

Това доведе до неминуемото и според някои анализатори дори позакъсняло решение на канцлера да не се кандидатира за нов мандат начело на ХДС. Това фактически означава, че Меркел се отказва и от надпреварата за канцлер на следващите парламентарни избори през 2021 г.

Ново начало?

Краят на една ера – изтърканото клише за излизането на Меркел от политиката не може да бъде по-вярно, тъй като от идването ѝ на власт през 2005 г. са минали вече 13 години и на последните избори право на глас вече са имали младежи, които през съзнателния си живот не са имали друг канцлер освен нея, а следващите избори техният брой ще става още по-голям.

Решението на Меркел, макар и логично и очаквано, донесе със себе си несигурност, която обаче бързо беше разсеяна от нейните обещания да изкара докрай мандата си. Но истинското успокоение дойде след избора на новия лидер на ХДС в началото на декември.

За поста успя да се пребори генералният секретар на партията и определяната за протеже на канцлера Анегрет Крамп-Каренбауер, с което партията си гарантира, че няма да изменя драстично поддържаната досега линия, съсредоточена около центъра на политическия спектър.

Крамп-Каренбауер тепърва ще трябва да доказва контрола си върху партията, но поне докато Меркел остане в политиката е малко вероятно тя да трябва да се изправя пред по-значителни предизвикателства вътре и извън ХДС.

Заплахи обаче не липсват и това си пролича именно на изборите за председател на ХДС, на които основният съперник на Крамп-Каренбауер бе кандидатът на клонящата вдясно фракция на консерваторите Фридрих Мерц. Самочувствие на нейните представители даде изборната подкрепа за „Алтернатива за Германия“, разпалвайки с нова сила въпросът за това дали партията трябва да направи завой надясно в опит да привлече по-умерените избиратели на крайнодясната партия или да остане в центъра, опитвайки се да поддържа баланса на политическата сцена, както правеше досега.

Резултатите от гласуването за нов лидер дадоха яснота за това кои сили преобладават в партията, макар и това да не отговаря на въпроса дали те съвпадат с настроенията на германските избиратели. Отговор партията ще може да получи най-рано на предстоящите избори за европейски парламент през май. Това обаче може да се окаже твърде късно, тъй като тенденциите в страната, както и в останалите части на еврозоната, продължават да са за обръщане към алтернативите на традиционните партии (В Хесен Зелените станаха втора политическа сила с над 18% подкрепа).

Това означава, че консерваторите със сигурност ще трябва да направят промени в политиките си, ако искат да запазят своите силни позиции, и няма по-добра възможност за това от идването на нов лидер на партията. През идната година Крамп-Каренбауер ще има възможността да докаже, че ще може да изведе партията до нови върхове (също като влиятелната си предшественичка), а не просто да остане в историята като протежето на Меркел. И колкото по-бързо го направи, толкова по-добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
Aбсолютно всичко си представил наопаки..Не, САЩ не искат да разпускат ЕС, нито да унищожават еврото - точно обратното!!. На САЩ им трябва функциониращ, но послушен ЕС, със стабилна икономика и силно евро. Няма да се впускам в подробности сега, това е обяснявано отдавна и по много, вкл от асове като Грийнспан. Не, Русия няма никаква полза от слаб и разпокъсан ЕС, тъй като трябва да си продава газта и нефта на богата и просперираща страна, а не на някаква политическа и икономическа неразбория. Еврото не е заплаха за долара. Просто защото доларът е резервна валута заради факта, че е петродолар, или иначе казано котировка на суровините. Заплахата ще дойде тогава, когато големи играчи започнат да се разплащат помежду си в други валути - дали ще е в евра, юани или франкове е без значение. Една от причините Саддам и Кадафи да си отидат тъй бързо и безславно беше точно това, че искаха да се откажат от търговия с петрола си в долари - а това бяха големи играчи, много големи !! Е, в момента никой не оспорва статута на долара..засега. За курса на еврото също не си прав - никой не го дърпа надолу, той си е просто изкуствено на високи нива и само ще расте догодина...бас ловя. Аз дори прогнозирах, че ще тръгне сериозно нагоре още тая година и наистина в началото беше така, но после явно се постигна договорка да не се дърпа прекалено нагоре, защото това би спихнало европейската икономика доста силно, а тя си е в неособено добро състояние и сега..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Sandy
преди 5 години
За да оцелее долара като първа световна валута, ще трябва еврото да го няма, тоест ЕС да го няма. САЩ правят всичко възможно да разбият ЕС, но не успяват, защото икономиката в ЕС не е по слаба от тая в САЩ. Русия също има интерес ЕС да бъде разпуснат, но и те не успяват. Забележете: САЩ, заедно с Русия не могат да унищожат ЕС! Правете си сметката! Вярно, в ЕС има държави, които са зле, но това е общо взето "добре", защото дърпа курса на еврото надолу, а това е еликсир за икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Представям истината според моите сили и възможности.Подобно на други политици тя е подведена от тези, които реално представят, че въведения в Европейския съюз Модел на Джон Лоу за държавно подпомагане на икономическия прогрес без съпътстваща защита срещу щети от еврото ще е вечна даденост.Ситуацията е ясна - вариантите са два. Ако някой не е съгласен с представената от мен истина, той реално е съгласен с въведената преди три века от Джон Лоу неправилна практика. Вие виждате как някой изразява несъгласие с представената от мен истина, ала не казва защо е съгласен с Джон Лоу?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
А ти написа ли и едно писмо да и обясниш къде греши ... щот тука от години повтаряш , че водата е мокра и дотам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Канцлерът на Германия Ангела Меркел е с политически провал от собствено поведение да запази Моделът на Джон Лоу за държавно подпомагане на икономическия прогрес без съпътстваща защита срещу щети от прилагане на еврото.При наличната държавна грешка всеки политик е със съдба на жертва и подсигуряван провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Ако бабиерата си отиде несанкционирана , за безобразията които докара на на Германия, бъдещето на циментените кратуни се очертава още по кофти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още