IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото на 20 години - един несъвсем пълен успех

Ако стабилността е оспорвана рядко, то просперитетът, създаден от еврото, невинаги е забелязван от хората

22:50 | 03.01.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

3. Просперитетът не достига до всички

Поддържаше ли еврото икономическия растеж на еврозоната или го възпрепятстваше заради прословутите критерии от Маастрихт, които са толкова ограничителни? Тази тема е обект на дебати, но въпреки това фактът, че общата валута сложи край на рисковете от конкурентни девалвации, е неоспорима придобивка. ЕЦБ от своя страна изтъква, че брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС на глава от населението би бил "днес вероятно с 20% по-нисък, ако не бе имало никаква интеграция след Втората световна война" и че еврозоната е на второ място сред водещите икономики в света по БВП на глава от населението. Разликите между икономиките на отделните държави от групата обаче се увеличиха, особено между Германия, от една страна, и Франция и Италия, от друга. Жителите на Люксембург се радват на най-висок стандарт на живот, по покупателна способност, изчислена от Евростат, германците са на шесто място, французите - на единадесето, а италианците - на дванадесето. Правилата за бюджетна правоверност сами по себе си не позволиха изравняването на икономики, които са много различни по промишлено развитие.

Въпреки че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "еврото донесе просперитет и защита на нашите граждани", председателят на Европейския парламент Антонио Таяни подчерта, че са необходими още усилия (и по-конкретно изграждането на един истински политически, финансов и бюджетен съюз).

4. Недовършена конструкция

Най-голямата слабост на общата валута безспорно е нейната недовършена конструкция, въпреки че отказът на държавите от паричен суверенитет сам по себе си вече е една революция. Различните европейски лидери са съгласни: икономическият и паричен съюз трябва да бъде довършен, което минава през доизграждането на банковия съюз и този на капиталовите пазари, но и през установяването на истинска бюджетна солидарност, с други думи, бюджет на еврозоната - проект, защитаван пламенно от председателя на Европейската комисия и от френския президент Еманюел Макрон, но получил доста хладна подкрепа от германския канцлер Ангела Меркел.

Проектът е поддържан също от левицата и особено от френските евродепутати социалисти и радикали.

Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
я напиши що висшия управленски ешалон на матушката си държи спестяванията в ойро и долари по европейски и швейцарски банки , а не по родните има банки в рубли :))) ... и колко трилиона рубли напечатаха от 2014 досега ... нейде пише ли го из онези сайтове с извънземните ?!? мхммм ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Еврото на 20 години - един несъвсем пълен успех Ъмдааа, всеки успех трябва да се повтаря, нали това е смисъла!ЕЦБ печати по 80 000 000 000 ойро ката месец дан' фалира ойрозоната.Или поне така бе преди месеци. *** едва ли се е променило.На тия, де трябва да пишат за това - сега им е дописане на дитирамби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
studioaa
преди 5 години
Стабилен значи такъв, който НЕ СЕ ПРОМЕНЯ, а не такъв, който расте с 1.7% годишно средно. Еврото не е осигурило никаква стабилност на цените защото цените не са спрели да растат с неговото въвеждане и безочливите лъжи на ЕЦБ не минават. Няма нужда нито от общ бюджет, нито от банков съюз, а още по-малко има нужда от общи капиталови пазари. Това, че еврото е оцеляло 20 години въобще не значи, че то е спасено и следващата рецесия ще му бъде последна, а тя вече започна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още