IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото на 20 години - един несъвсем пълен успех

Ако стабилността е оспорвана рядко, то просперитетът, създаден от еврото, невинаги е забелязван от хората

22:50 | 03.01.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докладът на французойката Перванш Берес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент подкрепя по този начин създаването на Европейски механизъм за стабилизиране на инвестициите, защитаван от Комисията (финансова помощ под формата на заеми за държава членка в затруднено положение, гарантирани от бюджета на ЕС), но включвайки клауза за "плащане на социалните помощи на безработните в страните, които понасят асиметричен шок".

5. Валута, която не е достатъчно международна

В речта си за състоянието на Съюза през септември 2018 г. Жан-Клод Юнкер обяви, че "трябва да бъде направено повече, за да може общата валута да поеме пълната си роля на международната сцена". Да, еврото вече е втората най-използвана валута в света, като 60 страни са вързали своята парична единица към него по един или друг начин. Тежестта му на валутните пазари обаче е намаляла, според статистика (от 2016 г.) на Банката за международни разплащания.

Ако на еврозоната се пада дял от 12% от световния БВП, то 36% от международните трансакции миналата година са били фактурирани или извършени в евро. Само 20% от международните резерви на чуждестранните централни банки са в евро - много далеч зад долара (60%), въпреки че никоя друга валута не надхвърля 5%. След кризата със суверенните дългове централните банки, по-специално на нововъзвикващите пазарни икономики, проявяват склонност да диверсифицират валутните си резерви.

За да засили международната роля на еврото, Европейската комисия обяви в началото на декември обществена консултация и поредица от мерки, целящи по-конкретно да стимулират представителите на някои стратегически сектори като енергетиката да се разплащат в евро, въпреки че 85% от енергията в ЕС е фактурирана в долари. Тя също така ще проведе проучване сред заинтересованите страни, за да установи как да увеличи използването на еврото в търговията със суровини (селскостопански продукти, метали и полезни изкопаеми), транспортния сектор (производството на самолети, влакове и кораби) и на финансовите пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
я напиши що висшия управленски ешалон на матушката си държи спестяванията в ойро и долари по европейски и швейцарски банки , а не по родните има банки в рубли :))) ... и колко трилиона рубли напечатаха от 2014 досега ... нейде пише ли го из онези сайтове с извънземните ?!? мхммм ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Еврото на 20 години - един несъвсем пълен успех Ъмдааа, всеки успех трябва да се повтаря, нали това е смисъла!ЕЦБ печати по 80 000 000 000 ойро ката месец дан' фалира ойрозоната.Или поне така бе преди месеци. *** едва ли се е променило.На тия, де трябва да пишат за това - сега им е дописане на дитирамби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
studioaa
преди 5 години
Стабилен значи такъв, който НЕ СЕ ПРОМЕНЯ, а не такъв, който расте с 1.7% годишно средно. Еврото не е осигурило никаква стабилност на цените защото цените не са спрели да растат с неговото въвеждане и безочливите лъжи на ЕЦБ не минават. Няма нужда нито от общ бюджет, нито от банков съюз, а още по-малко има нужда от общи капиталови пазари. Това, че еврото е оцеляло 20 години въобще не значи, че то е спасено и следващата рецесия ще му бъде последна, а тя вече започна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още