IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успехът на популизма и ефектът върху средната класа

Разочарованието на младите домакинства от средната класа и загубата на работни места заради автоматизацията на производството осигуряват трамплин за популизма

09:41 | 18.05.19 г.
<p>
	Италианският вицепремиер Матео Салвини и унгарският министър-председател Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският вицепремиер Матео Салвини и унгарският министър-председател Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

От друга страна, домакинствата от същата класа, които вече са прехвърлили тази възраст, са нетни бенефициенти, които получават 60% повече помощи, отколкото е размерът на данъците, които плащат към държавната хазна.

Такава ситуация е създала атмосфера на общо разочарование, която е най-забележима сред по-младите поколения. 

От друга страна, новите предизвикателства пред сигурността и обществото, свързани най-вече с миграцията, оставиха много домакинства от средната класа да бъдат подложени на атака. Принципите и ценностите, върху които се изгражда традиционния социален модел на класата, изглежда се рушат. Политиката за идентичността трябва да се тълкува като реакция на все по-разнородното от културна и етническа гледна точка общество, с което много хора не се идентифицират.

Тази цялостна ситуация в много отношения е свързана с възникването на популистки движения в Европа. Влошаващото се състояние на средната класа е допринесло за преосмислянето на социално-икономическите баланси и електоралните тенденции по различен начин във всяка страна.

Съществува обаче една тема в общото усещане за икономическо недоволство и социално отчаяние, които помогнаха за създаването конфликти в много европейски общества.

Популистките движения до голяма степен се възползваха от подобен климат в цяла Европа и извън нея (това, което се случи в САЩ с избирането на Доналд Тръмп е част от същото явление, смята Моварели).

Тези движения са разработили и предложили изборна алтернатива не само за домакинствата с по-ниски доходи, но и за домакинствата от средната класа, които не са удовлетворени от правителствените политики и основните политически платформи.

Това се случи в Италия, където двете популистките партии - движението „5 звезди“ и партия „Лига“, имаха огромен електорален успех, което им даде възможност да сформират коалиционно правителство.

Днес, според социологическите проучвания, те все още се подкрепят от повече от 50% от италианците.

По същия начин, в общите избори в Швеция през 2018 г., крайнодесните и антиимиграционните шведски демократи достигнаха 17,5%, превръщайки се в третата най-голяма политическа сила в страната.

Ето защо, доколкото е важно да се обърне внимание на нарастващото неравенство и бедността в различните европейски страни, решаването на проблема със свиването на средната класа също е от критично значение.

Могат да се определят три ключови области в политиката, по които трябва да се предприемат действия, пише Моварели.

На първо място, необходими са данъчни реформи, за да се помогне за намаляването на неравенството и за облекчаване на тежестта за домакинствата с ниски доходи и средната класа, както и за увеличаване на участието на жените в работната сила и общата производителност.

Второ, трябва да се вземат мерки, за да се помогне на хората да се справят с нарастващите разходи за жилищата, образованието, грижите за децата и здравеопазването.

На трето, но не на последно място, насърчаването на получаването на добро образование също е важно, за да се отговори на новите изисквания по отношение на уменията, изисквани от технологичния напредък. Такива политики следва да бъдат, разбира се, съобразени със специфичната ситуация на всяка страна и придружени от конкретни мерки, които могат да помогнат за възстановяването на подкрепата за онова, което е било и все още е в основата на европейските общества, заключва Моварели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още