IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Формулата на голямата коалиция в Германия се изчерпа

Тя загуби волята да преследва сериозни икономически реформи, точно когато рисковете за германския бизнес модел нарастват

15:09 | 16.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Показателна бе проведената по-рано през юни годишна конференция на BDI, влиятелната германска индустриална асоциация. След като ръководителят ѝ Дитер Кемпф обвини голямата коалиция в загуба на доверието на бизнеса, Меркел отвърна, че индустриалците са загубили доверието на обществото, благодарение на скандала с вредните емисии на дизеловите коли.

Налага се изводът, че голямата коалиция загуби волята да преследва сериозни икономически реформи, точно когато рисковете за германския бизнес модел нарастват. Те включват икономически спад в Китай, потенциални американски мита върху вноса на коли в САЩ, Brexit без сделка и евентуални геополитически кризи.

Една амбицоизна програма от реформи може да започне с преразглеждане на германската данъчна система. От почти 30 години правителството налага допълнителен подоходен данък, за да финансира възстановяването на Източна Германия след обединението. Както някои средновековни данъци върху солта, които са били налагани, дълго след като вече е нямало основание, допълнителният данък продължава да се събира от германците, въпреки че средствата вече не се насочват към Изтока.

Липсата на реформи в Германия е отразена в ерозията на инфраструктурата, породена от години на недостатъчни инвестиции, както и от високата цена на енергията, която уврежда конкурентността на компаниите. Ниската безработица прикрива факта, че много работни места в сектора на услугите са лошо платени, което прави трудно за много германци да свързват двата края.

Меркел отстъпи лидерството на CDU през миналата година, но заяви, че възнамерява да изпълни 4-годишния си мандат на канцлер преди да се оттегли през 2021 г. В продължение на години тя бе почти недосегаема на базата на силната си международна репутация и постоянния успех на изборите.

Предаването на властта в CDU обаче не върви по план. Новият лидер Анегрет Крамп-Каренбауер прави грешка след грешка. Германските глсоподаватели са все по-малко впечатлени от нея. Съперниците ѝ от CDU, страхувайки се от най-лошото на следващите избори за Бундестаг, не искат тя да е изборът на партията за канцлер.

SPD може да разруши голямата коалиция, ако, както излежда вероятно, партията претърпи провал на изборите в три източногермански провинции през септември и октомври. Преждевременни парламентарни избори обаче може просто да потвърдят, че подкрепата за SPD се срива.

Външните наблюдатели обаче не трябва да злорадстват заради тези трудности в Германия. Страната е незаменим стълб на стабилност в Европа и никой освен противниците на Запада не печели от проблеми при нея. Но обновление и промяна на посоката са крайно необходими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Много добра идея е зелените да вземат властта в Германия защото предстои страховита икономическа криза и някой трябва да опере пешкира за нея и защо това да не са зелените, левите, либералите и останалата "прогресивна" пасмина. Така след като инфлацията рязко скочи, безработицата след нея трябва да се обвиняват тези, които са на власт. Така зелените ще отнесат рекорден наказателен вот на следващите избори и даже няма да влязат в парламента повече и ще се отървен веднъж завинаги от ултра-нежелания преход към безвъглеродна икономика, електрическите отпадъци, маскирани като коли, жените лидери, гей браковете и останалите безумия... А ес няма да го има въобще докато се стигне до тези избори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още