IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп греши, че обезценката на еврото ще помогне на Европа

Американският президент бърка и ако смята, че девалвацията на долара ще помогне на САЩ

17:42 | 19.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В работен материал от 2018 г. професорът от Калифорнийския университет Андрю Роуз изследва неконвенционалната парична политика, която практикуват ЕЦБ и Фед, и констатира, че тя не е увеличила износа. „Страните, използващи количествени улеснения и/или отрицателни лихви просто не отчитат подем в износа”, пише той.

Предупреждението на Тръмп към Драги и неговия наследник е, че Вашингтон ще погледне подозрително към по-нататъшни прикрити опити за валутна обезценка. Това може и да няма значение, след като не е ясно дали приемникът на Драги ще следва неговата политика.

Драги засега е сдържан по отношение на това каква допълнителна приспособителна политика ЕЦБ може да предложи, отчасти защото изборът не е голям. Той може да намали още лихвите, макар че ставката върху банковите резерви вече е -0,4%. Директните кредитни субсидии чрез целевите дългосрочни рефинансиращи операции не успяха да произведат желания икономически стимул.

Инвеститорите настояват за възобноване на покупките на активи от ЕЦБ, които бяха преустановени през декември. Това обаче ще вкара ЕЦБ в ново политическо минно поле, тъй като централната банка вече наближава лимита, който си постави – да притежава не повече от 33% от дълга на която и да било държава. Вдигането на този праг ще предизвика обструкции от отколешните критици на ЕЦБ, особено в Германия, и ще въвлече банката в политически и юридически битки в качеството й на миноритарен държател на различни дългови ценни книжа.

На Драги му остава да прави това, което направи вчера – да окуражи пазарите, да подцени еврото и да говори отвъд практическите ограничения, пред които е изправена ЕЦБ. Тази стратегия обаче също си има граници, както Драги винаги пръв е предупреждавал.

Вътрешните реформи, целящи съживяване на трудовия и продуктовия пазари, и стимулирането на бизнес инвестициите, са липсващото звено в европейската икономика от десетилетия. Без тях Европа трудно ще постигне устойчив растеж при какъвто и да било валутен курс.

Тръмп е прав, че еврозоната опита конкурентна девалвация като заместител на тежките реформи, но греши, че тя ще помогне на Европа. Той греши и относно това, че валутната обезценка ще донесе ползи на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Valentin13
преди 4 години
нима това означава, че Европейската банка манипулира валутата, така както го прави и Китай и за което е войната САЩ - Китай. а значи ли, че следващата цел на Тръмп е Европа ? а как се води война на една армия с един главнокомандващ, който знае какво иска, който е безмилостен в целите си, срещу армия от 28 генерала, които освен това не знаят какво точно искат и се променят със всеки нов ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още