IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни казва Бъфет с мълчанието си?

От 1987 г. насам делът на кеша в портфейла му е бил по-висок само през годините, предшестващи финансова криза

17:45 | 31.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В същото време малкото акции, които се харесват на Бъфет, предполагат, че вярата му в инвестирането в стойност е непоклатима, въпреки лошото десетилетие за тази стратегия. Приблизително 45% от портфейла с акции на Berkshire се пада на финансовия сектор, като 8 от най-големите 12 вложения на холдинга са финансови акции - категоричен контра залог. Секторът бе възпрепятстван през по-голямата част от последното десетилетие от по-строга регулация и ниски лихви. Макар че печалбите се повишиха наскоро, много инвеститори се опасяват, че продължителен период на ниски ставки ще задържи печалбите в обозримо бъдеще.

В резултат на това финансовият сектор от години е един от най-евтините на пазара. Той все още е най-представеният сектор в много индекси за инвестиране в стойност, включително с 21% в S&P 500 Value Index и с 23% в Russell 1000 Value Index. Това очевидно не е достатъчно за Бъфет, чиято алокация към финансовия сектор е двойно по-голяма.

През последните години се коментираше много нехарактерната ориентация на Бъфет към технологичните акции, но това също е предимно инвестиране в стойност. Apple съставлява близо 90% от 27%-я дял на технологичния сектор в портфейла на Berkshire. Когато Бъфет започна да купува Apple в началото на 2016 г., това беше истинска акция на стойността. Тя можеше да се похвали със средно съотношение цена/печалба от едва 10,6 пъти, базирано на печалбата за предходните 12 месеца, и средно съотношение цена/паричен поток от 7,5 пъти през първото тримесечие на същата година, доста под съответните нива за индекса S&P 500 - 19,5 и 10,9. Apple е по-скъпо оценена днес, като все още е най-голямото име в S&P 500 Value Index, със солидния дял от 8,3%.

Бъфет каза, че съжалява, че е подминал Amazon и Google, когато компаниите са били по-млади, но не тълкувайте погрешно маестрото. Фактът, че той не трупа от тези акции днес, въпреки че разполага с достатъчно пари за това, е многозначителен. Amazon се търгува при умопомрачителното съотношение цена/печалба от 73 пъти, а Google - при 27, коетo няма нищо общо с акциите на стойността. Бъфет вече е вложил 0,5% от портфейла си в книжа на Amazon по препоръка на един от заместниците си. Не разчитайте обаче, че той ще инвестира много повече в Amazon или Google при текущите цени. 

Засега Бъфет плаща цена за своето несъгласие. Възвръщаемостта на Berkshire бе по-ниска от тази на индекса S&P 500 с 0,9 процентни пункта годишно от 2009 до 2018 г., с включени дивиденти. Това не е първият път. Бъфет изоставаше от пазара с 3,2 процентни пункта годишно около манията Nifty Fifty (по 50-те най-популярни акции с голяма пазарна капитализация – бел. прев.) между 1971 и 1975 г., и с 6,1 процентни пункта годишно по време на дотком балона от 1995 г. до 1999 г.

И все пак портфейлът на Berkshire остава невъзмутимо Бъфетски: големи печалби на разумна цена. Портфолиото има среднопретеглена възвръщаемост на капитала от 12%, в сравнение със само 7,9% за S&P 500. И е далеч по-евтин. Портфeйлът на Бъфет има съотношение P/E от 16,5, базирано на оперативната печалба на акция за предходните 12 месеца, в сравнение с 21 за S&P 500.

С други думи има малко индикации, че Бъфет се отклонява от своите дългогодишни инвестиционни принципи. Това е навременен пример, дори ако Бъфет вече не иска да го каже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Нека вярват, че инвестиране в стойност: мъртво, та аз да пазарувам качество на сгода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още