IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците трябва да са основен приоритет за компаниите в САЩ

Американските работници сега са по-образовани и по-квалифицирани, но споделят много по-малко от корпоративните печалби

14:21 | 15.10.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Но компаниите не могат да действат по-отговорно без подкрепата на институционалните инвеститори, които контролират капитала на работниците и инвеститорите и по този начин повече от 75 на сто от корпоративните акции. Някои големи парични мениджъри започват да отчитат екологичните, социалните и управленските фактори. Това не е достатъчно. Институционалните инвеститори трябва да бъдат съсредоточени и върху интересите на служителите на компанията. Те трябва да приведат политиките си за гласуване по време на общи събрания в унисон с интересите на работниците-инвеститори, които се нуждаят не само от устойчиви корпоративни печалби, но и от добри работни места, чист въздух и безопасни продукти. Няма смисъл да се изисква от компаниите да оповестяват представянето си по отношение на екологичните, социалните, управленските и работническите фактори, ако институционалните инвеститори също не трябва да го направят.

Необходими са други допълнителни мерки за насърчаване на справедлив и устойчив капитализъм. Трябва да променим данъчните и счетоводните правила, които насърчават спекулациите и бързия оборот на инвестиционните портфейли, а не продуктивни, стабилни и дългосрочни инвестиции. Инвестициите в служители трябва да получат толкова похвала, колкото и инвестициите в роботи. Данъкът върху финансовите транзакции, данъчната реформа върху капиталовите печалби и премахването на правилата, които намаляват данъчната ставка върху печалбите на партньорите в непубличните компании, биха увеличили справедливостта на данъчната ни система и възпрепятствали социално непродуктивните спекулации.

Получените приходи трябва да финансират инфраструктура и основни изследвания за подобряване на американските конкурентоспособност и качество на живот. Можем да ускорим усилията си за справяне с изменението на климата и да дадем глобален пример. Инвестирането в научни изследвания, инфраструктура и обучение ще създаде работни места в САЩ, ще помогне на работниците във въглеродните индустрии да се пренасочат към нововъзникващите компании за чиста енергия, ще стимулира иновациите и ще повиши дългосрочната международна конкурентоспособност на Америка.

Американските публични корпорации не са играчки. Те създават работни места, произвеждат стоки и услуги, от които потребителите зависят, влияят на околната среда, в която живеем, и създават богатство, което помага на американците да водят по-сигурен живот. Те са социално учредени институции с огромно значение и стойност. Тези, които ги управляват, трябва да са отговорни за генерирането на трайно богатство за своите работници и обикновени инвеститори.

Нуждаем се от нова система, която подкрепя устойчивото и справедливо създаване на богатство в рамките на просветлен капитализъм. Тя трябва да съгласува интересите на институционалните инвеститори и корпорациите с тези на работниците, чийто капитал те контролират. С някои скромни жертви от всяка от страните с икономическа сила можем да накараме икономиката да работи по-добре за всички американци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 2
Biso
преди 4 години
Забравих да спомена скандинавските страни, които имат много природни ресурси и те са отделен свят така да се каже. Вярно е, че в годините на прехода Чехия, Словакия, Полша, даже и Унгария дръпнаха напред, но в дългосрочен план не виждам никакво конкурентно предимство в техния икономически модел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
Biso
преди 4 години
Финансистите и банкерите са били отгоре на пирамидата и до 70-та година, но в САЩ работниците са получавали много по-високи реални доходи. Въпроса е какво се е променило тогава за да имаме сегашната ситуация? Имаме приток на мигранти и поради увеличеното предлагане, цената на труда пада, а в последствие и износ на предприятия в Китай и други страни със значително по-евтина работна ръка. Също така до към 60-та, 70-та година Америка е била силна индустриална държава без конкуренция поради изостаналостта на останалите страни като цяло и съсипаната от втората всетовна война Европа. Европа се съвзема, Япония вече е индустриална сила, Южна Корея, Тайван, Малазия и др. също излизат на сцената и вече много повече страни могат да произведат това, което можеше да произведе само Америка. Отделно на САЩ помагаше и това, че долара беше и все още е световна резервна валута, но с леко затихващи функции. В годините и това допълнително ще намалее и тогава ще видим какво ще измислят икономистите за покачване стандарта на живот на вечно страдащите синдикални братя. :)Това което се предлага в материала като възможни мерки вече го наблюдаваме от много години в една Франция: запазени места за представители на работниците в борда на директорите; блокиращи квоти за правителството, работници и профсъюзи при взимане на решения; силни профсъюзи способни буквално да съсипят едно предприятие и т.н. Резултата е повече от виден и имаме стагнираща иконимика, ниска степен на иновативност и предприемачество, тежки процедури за съкращаване на персонал или за закриванен на предприятие, Тежки процедури при смяна на собствеността на предприятието. Всичко това прави бизнес процесите тромави и неефективн за обществото като цяло. В Германия ситуацията е сходна, но с известни нюанси, които до момента даваха конкурентно предимство на страната. В Италия ситуацията е сходна с Франция. Останалите страни в Европа живеят на еврофондове и чакат "светлото бъдеще".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 4 години
към днешна дата нямаме липса на социализъм, а липса на справедливост !Ето това трябва да дойде, социализъм си имаме достатъчно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 4 години
епа е... виж ме ! :):)ама кво искаш да кажеш с ... идва социализъм? в повечето държави от много години има социални политики и следователно социализъм в някаква форма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
Pyramid
преди 4 години
И идва...СОЦИАЛИЗЪМ. - ХА СЕГА, ДА ВИ ВИДИМ ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
sirFaith
преди 4 години
значи в нашта фирма .... на месечна база ... 15 шефа на върха взимат повече пари от останалите 900 човека , които сме под тях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
khao
преди 4 години
щом финансисти и банкери са най отгоре на пирамидата, нещата няма как да се оправят.. реално човек ако се замисли най големи печалби правят тези които нямат никаква добавена стойност към икономиката, защото те не произвеждат никакъв продукт/услуга, те налагат рекет и надуват балони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още