IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика - феникс, но с едно крило

Според някои прогнози Гърция няма да възстанови предкризисното си ниво на БВП до 2033 г.

13:12 | 08.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Описването на гръцката икономика като феникс, възкръснал от пепелта на кризата, е подходяща метафора за страна като Гърция. Може би е твърде рано обаче да се митологизира гръцкото стопанство. Бързите пари направиха добри инвестиции в Гърция, но по-трайните дългосрочни инвеститори, от които Гърция толкова се нуждае, остават скептични, пише за Financial Times Мегън Грийн, старши сътрудник в Harvard Kennedy School.

Така наречените горещи пари - инвестициите във финансови активи, които се движат бързо с търсенето на краткосрочна възвръщаемост от трейдърите - се върнаха. Тези инвеститори се опитват да открият дъна, на които да купят евтино и да яхнат инвестицията си чак до върха. Такъв повратен момент със сигурност вече настъпи за Гърция.

Можете да го видите по улиците. Посещавайки Атина миналата седмица, бях поразена от тълпите по улица Ерму, пешеходната зона за пазаруване. Прозорците на квартала Колонаки бавно отстъпват място на бутиците. Баровете и ресторантите отново оживяват. 

Можете да го видите на пазарите. Доходността на държавните облигации сега е по-ниска в Гърция, отколкото в САЩ - забележително постижение (макар да се дължи до голяма степен на политиката на Европейската централна банка), като страната настоява да погаси предсрочно част от дълга си към МВФ. Основният гръцки борсов индекс, Athex, скочи с над 40% от януари насам, приблизително двойно повече от ръста на американския S&P 500 за същия период.

Повратният момент може да се види и в данните. След свиването си с повече от 25 на сто по време на кризата, гръцкият брутен вътрешен продукт нарасна с 1,9 на сто през 2018 г., по-бързо от Германия и Франция. През юли тази година Гърция регистрира най-високото ниво на индекса на мениджърите по доставките в промишлеността в цяла Европа. Потребителското доверие достигна 19-годишен връх през август.

Промяната, ще ви кажат гърците, може да се усети и в таверните. Наскоро страната избра нов дясноцентристки лидер, Кириакос Мицотакис, който иска да намали данъците и да ускори приватизацията, но местните приятели ми казват, че най-големият знак за подобрение е, че политиката не се обсъжда вече толкова много.

Все пак има някои тревожни знаци. Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), които биха засилили растежа и производителността, се бавят. Макар те да се повишават, темпът на увеличение намаля наполовина през 2018 г. и държавата отбелязва, че ПЧИ „са сравнително ниски в сравнение с възможностите на страната.“ Гръцките банки все още са пълни с необслужвани заеми и правителството обмисля схема за 9 млрд. евро с цел абсорбирането им. Докато тези заеми не бъдат разчистени, инвестиционният кредит ще бъде трудно достъпен.

Най-оптимистичните прогнози показват, че БВП на Гърция ще нарасне с малко над 2% през тази година. Това може да е над средното за еврозоната, но е шокиращо ниско предвид депресията, която страната претърпя. Oxford Economics прогнозира, че Гърция няма да възстанови предкризисното си ниво на БВП до 2033 г. Възстановяването също така е слабо за средния грък. Пет години след дъното на световната депресия през 1933 г. БВП на човек се увеличава с 35 на сто. Пет години след дълбините на катастрофата в Аржентина от 1998-2002 г. БВП на глава от населението нараства с 45 на сто. За сравнение, в периода от 2013 г. до 2018 г. гръцкият БВП на човек се покачва с по-малко от 6 на сто.

Вътрешната девалвация в Гърция сви евровите средни заплати и пенсии с над 25 на сто, което уби вътрешното търсене. Обикновено това води до срив на вноса и вкарва държавата в излишък по текущата сметка. Но Гърция имаше такъв излишък само за четири месеца през 2016 г., тъй като реформите от страната на предлагането, изисквани от кредиторите по време на кризата, не успяха да се справят с проблемите на конкурентоспособността. Докладът „Doing Business“ на Световната банка нарежда Гърция на 72-о място в световен мащаб, под всички страни от еврозоната освен Малта.

Така че вдигнете чаша мастика за Гърция (аз го направих). Обрулената икономика се възстановява и се вливат горещи пари. Но докато фундаментът не се подобри, фениксът ще лети само с едно крило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още