IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Русия не може да осъществи националните проекти на Путин?

Уникалната смесица от обсебваща държава, рушветчийство и прекомерен контрол пречи на страната да реализира икономическия си потенциал

08:20 | 22.11.19 г. 38
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Така наречените национални проекти на руския президент Владимир Путин - разходни планове, целящи да рестартират икономическия растеж в Русия - изглежда са в застой. Изненадващо е, че не парите са проблемът: има достатъчно кеш за финансирането им, но руската бюрокрация не иска да ги похарчи, като очевидно се страхува от отговорността след евентуални лоши резултати, пише Леонид Бершидски за Bloomberg. 

Проектите предвиждат общ разход от 25,7 трлн. рубли (400 млрд. долара) до 2024 г. Те имат за цел да повишат качеството на живот в Русия в най-широк смисъл, от осигуряване на по-добро здравеопазване и образование до по-добър комфорт в градовете, построени от Съветския съюз. Путин отчита спадащата си популярност и трябва да докаже на руснаците до края на настоящия си президентски мандат, който завършва през 2024 г., че става за нещо повече от това да показва мускули във външната политика. Но програмата, за първи път обявена миналата година, буксува.

По-рано през ноември Сметната палата, надзорният орган за бюджета в Русия, публикува доклад за състоянието на федералните разходи през първите девет месеца на 2019 г. Според документа, докато общите бюджетни разходи достигат 62,9% от предвидените за годината (най-ниското ниво по това време от поне 2010 г.), разходите за 12-те национални проекта, плюс свързан план за модернизиране на „гръбначната инфраструктура” на Русия, като пристанища и железопътни линии, възлизат на само 52,1% от заложеното. За някои от проектите, по-специално усилията за засилване на цифровата икономика на Русия, почти не е похарчено нищо от наличните фондове. Общите разходи за обществени поръчки по проектите, което е различно от други форми на харчене, като субсидии или трансфери към регионалните власти, са достигнали едва 14% от планираната сума за годината.

Русия редовно не успява да изразходва целия си бюджет за дадена година. В края на 2018 г. бяха останали 778 млрд. рубли (12,1 млрд. долара). Тази година ръководителят на Сметната палата Алексей Кудрин очаква да останат 1 трлн. рубли, в голяма степен заради недостатъчните разходи за националните проекти. Кудрин, бивш министър на финансите, е най-известният от руските „системни либерали“ - хора, лоялни към Путин, които подкрепят по-прогресивни политики на правителството. Той каза следното пред руския парламент:

„Защо да не похарчим 1 трлн. рубли или 1% от БВП? Разбира се, не може да се каже, че имаме твърде малко пари и затова не можем да ги харчим. Мисля, че това е заради лощото качество на управлението.”

През 2017 г. Кудрин и колегата му икономист Александър Кнобел публикуваха изследване, което твърди, че Русия харчи твърде много пари за програми, при които разходите са слабо или отрицателно свързани с икономическия растеж, като отбрана и сигурност, и твърде малко за тези, които водят до експанзия, като например образование. Националните проекти са поне отчасти отговора на Путин на мисленето на Кудрин и Кнобел.

Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 13 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
тебе точно русофоб не съм те наричал, само Стоенчо по клони на такъв, но то му е явно от генома :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
неграмотноста, кухий се пише с две ТТ! Та е.а в грамотника :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 4 години
ако можеш да осмислиш коментарите, щеше да си разбрал отдавна :):) тук няма русофоби, така ни наричате вие по неизвесни за нас причини, тук никой не мрази руснаците, даже ги съжаляваме заради диктатурата в която живеят и се мъчат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Глупости, никога не съм плюл Европа, САЩ и България и на съм казвал, че за Русия не може лоша дума! На ангро приказваш в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 15
Бидонойл
преди 4 години
Значи, вие сте свободни да оплювателствате САЩ, Европа и България в частност, но за Русия - сакън! Никой лоша дума да не казва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 4 години
неграмотноста на някой от писачите тук е потресаваща ... започвам да се отчайвам за Родината, все пка това са неща които сме учили в училище!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Не мога да разбера, защо всички толкова се фило-фобите, като ви пусне Инвесторо някаква тематична миризлива статия на тема Русия. Първо нека руснаците се оправят със собствените си проблеми, какво сме им тръгнали да им берем гайлето. Второ добри или лоши са руснаците, отговорът никога не е еднозначен. Има и добри има и лоши, като при нас. Специално за Стоенчо, че гледам пръски и пяна му излизат от устата, като чуе Русия. Успокой се, руснаците не стоят по-високо от турците, както гърците и румънците или британците не стоят по-високо от нас и обратно. Все едно да ти кажа, че моя "човешки геном" е по-хубав от твоя - глупости! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
khaо ме изпревари. В русия крепостните са били роби и също са били продавани, измъчвани и убивани. За разлика от западните държави, роби са им били техни сънародници. Историята е такава каквато е и ние не сме *** да се опитваме да я променяме. Единственото нещо което няма да спра да твърдя е, че руснаците не стоят по-високо от турците. Тяхното място е на най-ниското стъпало на човешкия геном. Ето един кратък пример какво е била русия : " През 1782 г., например, невръстно момиче е струвало само 50 копейки по-малко от цената на едно прасе или на стар кон. Най-скъпо се продавали готвачите, фризьорските и други занаятчии, както и момчета новобранци, като търговията с бъдещи войници се превръща в най-печелившия сегмент на пазар на роби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 16
khao
преди 4 години
а русия е ползвала собствените си хора за роби, но са им викали крепосни селяни ... така че остави кво е казал някой си по телевизията, ами прочети поне един учебник по история и тогава ще се излагаш по малко по форумите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 11
serafima
преди 4 години
Кристофър Кларк по VIASAT History изнесе следните факти: САЩ, Франция, Великобритания, Испания, Португалия, Италия, Белгия и Холандия са забогатели за сметка на робите от Африка и ограбване на богатствата на избити народи като инки, ацтеки, североамерикански индианци. По документи от роботърговци само за един век САЩ са ползвали 12 милиона роби, като при транспортирането им от Африка са умрели 2 милиона. Холандия е ползвала 850 000 роби. На кралската каляска на холандските монарси още има сцени с черните роби. Над Британската империя слънцето не залязвало и реките от кръв не спирали да текат. Белгия е убила 14 милиона души в Конго. Западът сега мълчи за това. А някои дрънкат за евро-атлантически ценности !!!???Колко грозно е на фона на тази история да се наглеждат на Русия и я обвиняват, че иска да запази територията и целостта си си!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още