IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 причини за съмнение в данните за Covid-19 в САЩ

Истинската цена на пандемията може никога да не стане известна

13:06 | 14.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

6. Смъртните случай не се съобщават незабавно или последователно. Различни оперативни проблеми, като попълване на формуляри и уведомяване на близките, определят кога действително се регистрира смъртта. Това може да помогне да се обясни защо най-много починали се обявяват във вторник. Така че не се вълнувайте твърде от добрите новини през уикенда - може да се разочаровате в началото на седмицата.

7. Смъртните случаи извън болниците не се съобщават. Когато хората умират у дома или в социални домове, заведения за ветерани и затвори, те не винаги са преброявани. Това е голям проблем: Когато Франция започна да съобщава за починалите в социалните домове, смъртността в страната се увеличи с 40%. Белгия обхваща тази статистика много добре, като установява, че 40% от смъртните случаи настъпват там.

8. Политиката за обясняване на смъртните случаи не е последователна. След като някой си отиде, защо да се хаби ценен тест? Затова лекарите може да не споменават Covid-19 като причина. Това е въпрос на преценка, особено когато някой вече е бил болен. Това може да има много голям ефект върху данните в определени среди като рехабилитационни заведения и социални домове.

9. Длъжностните лица могат да имат стимули да укриват случаите на коронавирус. Китай, Индонезия и Иран привлякоха вниманието заради своите статистически данни. „Подправянето на статистиката“ не е непознато и в други области в САЩ. Така че не приемайте, че чиновниците не могат да вършат манипулации.

10. Това, което се случва на едно място или средно, може да не е приложимо навсякъде. Някои малки изследвания сочат, че смъртността от Covid-19 е около 1% от заразеното население. Но това не означава, че ще бъде същата в САЩ или в Ню Йорк. Конкретни райони могат да имат много по-лоши проценти на смъртност, просто защото техните здравни системи не са толкова всеобхватни или населението им има повече хронични заболявания. В САЩ има много замърсени райони, които изглежда правят хората по-уязвими на инфекции и по-болни, след като веднъж се разболеят. Както видяхме през последните дни, подобни различия засягат непропорционално цветнокожите.

Колкото и да е привлекателно да продължавате да броите, истинските числа може да не се узнаят дълго време. Тестването трябва да се извършва систематично, дори и при хора без симптоми. Може никога да не се появят точни цифри за починалите. Възможно е те да се изчислят като се използва броят на неочакваните смъртни случаи в сравнение с година по-рано. Но дори и това не е идеално, тъй като блокадите може да намалят други видове смъртни случаи - например при пътни произшествия - тъй като принуждават хората да си стоят вкъщи.

Не ме разбирайте погрешно: Следенето на официалните данни не е пълна загуба на време. Цифрите могат да дадат усещане за случващото се - стига обаче да отчитаме техните недостатъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
хаха ... друго си е да идеш на поклонение пред "цар джамия" в православният център на света ... то и там какво им се пече на (цензура) , ама дано се оправят ... я да изплакнеш окото с един шоколад и да мислиш по-малко за политика ...https://***.youtube.com/watch?v=IxGvm6btP1A&list=RDMMIxGvm6btP1A&start_radio=1п.с. шоколадът се казва теяна тейлър ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Biso
преди 4 години
Напълно спокойно можехте да спестите "САЩ" в заглавието на статията. Поднесената информация/разсъждения се отнасят в пълна сила за всички повече или по-малко засегнати от коронавируса страни.Миналата седмица наблюдавах данните от Китай за нови случай на болни от коронавирус - 5-6 дена подред докладваха за 31 нови случая. На 7 ден докладваха за 62 слуая. И това при положение, че седмица, десет дена по рано бяха поставили под карантина район с 600К население. Както се казва, лъжа, по-голяма лъжа, статистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
На тия, които мислят, че САЩ имат проблеми да им се резне достъпът до щатска виза. Така няма да могат да се поклонят на Статуята на Свободата и няма да могат да се нарекат хаджии!И както е казъл класика: всеки проблем си има име, фамилия и адрес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още