IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как кризата с коронавируса ще преобрази света? III част

Публичният транспорт и авиопревозвачите ще се наложи да се трансформират, Big Tech на практика вече са публични услуги

18:53 | 09.05.20 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Авиокомпаниите, които изградиха бизнес модела си на базата на личното преживяване, ще трябва да преосмислят и това. След като кризата отшуми, пътуванията в свободното време може също да не се възстановят бързо. Местата в близост са по-евтини, а стигането до някъде с кола е по-малко рисковано, поне от гледна точка на инфекциозно заболяване, отколкото ако се пътува със самолет.

Ryanair планира да се противопостави на това с ниски цени на билетите. Според ръководството на компанията семействата ще искат отчаяно да летят след блокадата в домовете им. Конкурентите на авиокомпанията обаче са по-консервативни. Мнозина отложиха доставките на нови самолети, защото смятат, че ще отнеме години преди самолетните пътувания да се възстановят до нивата отпреди пандемията.

… променят летищата

Летищата отдавна са входните и изходните портали към държавите, но пандемията може да изисква те да станат и лекари. Много страни решиха да инсталират термокамери за проверка на температурата и оборудване за тестване за COVID-19 в терминалите. Страховете от втора вълна на вируса или друг патоген означават, че тези съоръжения могат да останат по-дълго от самата епидемия. В някои случаи самите авиокомпании тестват пътници.

Необходимостта от социално дистанциране също ще представлява предизвикателства. Поддържането на това по отношение на сигурността и имиграцията ще изисква повече пространство и различни оформления.

Пътниците също така ще открият, че ще срещнат по-малко персонал, докато преминават през летището и в самолета, така че да се сведе до минимум риска от заразяване.

Промените в дизайна ще означават и по-малко възможности за докосване на повърхности. Това означава повече почистване, без регистрационни екрани и повече безконтактни проверки за сигурност и идентификация. Разработването на технологии за разпознаване на лица би могло да бъде ускорено за проследяване на пътниците през летището и намаляване на необходимостта от физически проверки, макар и подобни мерки да бъдат свързани със защитата на личния живот и наблюдението.

С прогнозираната рецесия и свободното падане на икономиката компаниите и политиците обмислят също така да отложат плановете за разширяване на летища.

… превърне технологичните гиганти в обществени услуги

По време на криза хората обикновено се обръщат за помощ към държавните органи. С COVID-19 те се обърнаха към Big Tech.

Facebook си партнира с националните агенции за обществено здраве, за да информира хората; Google обедини резултатите от търсенето с най-новите актуализации за това как да се предпазим; Amazon се превърна в рамо на пощенските услуги на много страни, тъй като хората разчитат на гиганта за електронна търговия за всичко - от хранителни стоки до тоалетна хартия.

Тази тенденция - да се считат някои от най-големите имена на Силициевата долина като фактически обществени услуги, ще се запази. Тези компании навлязоха още повече в обществения живот и отдръпването им ще е много трудно, ако не и невъзможно.

Последствията вероятно ще се усетят в цялото общество. Редовните взаимодействия с правителствените агенции и други публични органи също често включват участието на Big Tech. Ефектите от това ще вървят по два пътя: да затвърди позицията им в обществото, като изгони конкурентите и ги направи почти равностойни на правителствените агенции, или да принуди регулаторите да ограничат своята дейност, ограничавайки източниците си на приходи, както се прави с други обществени услуги. Това ще зависи много т това как се представят тези компании по време на кризата и как правителствата ще реагират след това.

Първа част на материала можете да прочетете тук

Втора част на материала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
много думи бе човек. кажи накратко - социализма отрови света. а социализма е това - да имам земя и кон и дърво - и да питам държавата дали мога да обработвам, да яздя и да сека. и там една група нищоправци да мътят закони и да измислят зелени конспирации, за да ми вземат жълтите стотинки.светът ще се оправи, когато никой не зависи от държавата, а си гледа фермичката или фабричката или магазинчето. и няма вече партийни секретари, кауфланди, бенетета и вивакоми.докога ще си мислите, че държавата щяла да ви оправи здравеопазване и земеделие и икономика. едно време си казвахме, че тошо казвал - партията храни, облича и се грижи за децата ви. народа питал - а децата др. Живков каде са. Тошо - и деца ще ви направи Партията ако трябва. опитваше много тогава партията, но хващаше повечето пъти. сега се смени с Брюксел, държавата, европейските програми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 3 години
Първото нещо с което трябва да сме наясно, е че СВЕТА ВЧЕРА НЯМА ДА Е ТОВА КОЕТО Е ДНЕС.Проблема не е създаден за да бъде решен и преодолян, а за да ни вкара в един нов етап на СВИВАНЕ на БВП и оставането в него само на изчистената от УСЛУГИ и РАЗВЛЕЧЕНИЯ икономика. Естествено е, че при този свит БВП ще настъпят някои ключови изменения касаещи - ТРАЙНО УВЕЛИЧЕНА БЕЗРАБОТИЦА И СВИТИ ПРИХОДИ В ЗДРАВНИТЕ И ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ. Постъпленията и в момента към ЗДРАВНИТЕ и ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ, ще доведат до необходимостта от тяхното преобразуване и замяна на принципите на СОЛИДАРНОСТТА с този на ИНДИВИДУАЛНОТО РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА СРЕДСТВАТА. Принципа на СОЛИДАРНОСТТА бе онаследен от една СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ИКОНОМИКА , в която НЯМАШЕ БЕЗРАБОТИЦА и всички пълнеха тези социални и пенсионни фондове. Големият ОБХВАТ на тези социални системи позволяваше това да продължи до момента в който се стигна да СВИВАНЕ в приходната част наложено от НЕПЛАЩАНЕ НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО на здравни и пенсионни вноски. Близо 600 000 държавни служители са на хранилката на бюджета и от заплатите им НЕ СЕ ОТЧИСЛЯВАТ нито здравни , нито пенсионни вноски. Да се продължава така както бе досега е не само недопустимо , но и НЕВЪЗМОЖНО. КАК ПРИ СВИТИТЕ ДНЕС С БЛИЗО 70 % ПРИХОДИ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ОСИГУРИ ЗАПЛАТИ И ВНОСКИ НА ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ?!! КАК ЩЕ УСПЕЕ ДА ЗАПАЗИ ЗДРАВНАТА И ПЕНСИОННА СИСТЕМИ?!!Искат или не управляващи и опозиция ще трябва да режат от държавната хранилка жива братовчедска плът. ВСЪШНОСТ ЗАРАДИ СТРАХА ОТ КОРОНА ВИРУСА ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА НЕ РАБОТИ И БОЛНИЦИТЕ СА ПРЕД ФАЛИТ. Възможно е да не съм прав но мисля, че ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА Е ПРИКЛЮЧИЛА и проблема е "РЕШЕН" на с прилагането на принципа - ИМА БОЛЕН ИМА ПРОБЛЕМ , НЯМА БОЛЕН НЯМА ПРОБЛЕМ. С пенсионната система нещата стоят по подобен начин със ЗАТВАРЯНЕ НА ВХОДА на имащите възможност да се пенсионират и преминаване в отвъдното на част от тези които са на хранилката на системата!!Държавата ни е водеща в света по смъртност и според доклада на ЦРУ заемаме "достойната" втора позиция за 2019 година. Ние сме водеща държава по отношение на всичко онова, което в другите страни следва да се случи. Можем само да се гордеем с ВОЖДА и партията му от чиито опит ще се ползва не само ЕВРОПА , НО И СВЕТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ДХДО
преди 3 години
Благодаря ти за разясненията, за напред ще се старая да бъда два пъти по-внимателен и постоянно нащрек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Явно се шокираш прекалено лесно, тъй като манипулациите са навсякъде. Всяка реклама например е откровена манипулация, а на ден ти виждаш и чуваш десетки. В статиите които четеш те също не липсват. Дори когато авторът се стреми да е напълно обективен, все пак и той си има лично мнение и несъзнателно се опитва да го наложи. За коментарите под статиите да не говорим, те са подчертано манипулативни. Но и хората не се поддават чак толкова лесно, вече са свикнали да отсяват информацията и когато се съмняват, да търсят по-достоверни източници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
ДХДО
преди 3 години
"Светът, който познавахме преди пандемията от новия коронавирус COVID-19, си отиде."===Бавно, но упорито в главата ми се настанява усещането, че тези хора се опитват да ви манипулират ... ... признавам, че съм в истински шок от констатацията, че някой може да се стреми да манипулира чрез мас-медиите ( и то американските!) общественото мнение, но по всичко изглежда живота е низ, от шокове и изненади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
ще дойде момента, когато повечето народ разбере, че вирусите ги има и ще ги има. и ние си живеем с тях, имаме по-слаб или по-силен имунитет. и така си е живота. и като слагаме парцали по устата си или се крием по къщите си нищо добро не вършим, а напротив правим организма си по-неустойчив. беж на работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още