IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК очаква БВП на България да спадне със 7,2% през тази година

За 2021 г. Комисията смята, че ще има рязко възстановяване с икономически растеж от 6%

14:50 | 06.05.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пандемията и кризата, причинена от икономическата блокада, засягат сериозно потребителските разходи, промишлената продукция, инвестициите, търговията, капиталовите потоци и веригите на доставки. Икономиката на ЕС няма напълно да компенсира загубите до края на годината, дори до края на следващата година, смятат от ЕК. Инвестициите ще останат затихнали и пазарът на труда няма да се възстанови напълно.

Ръст на безработицата, спад на инфлацията

Безработицата се очаква да се увеличи, въпреки политическите мерки за ограничаване на ръста и. Различните схеми и субсидии ще помогнат за ограничаване на загубата на работни места, но пандемията ще има сериозно влияние върху пазара на труда.

Прогнозира се, че равнището на безработица в еврозоната ще нарасне от 7,5% през 2019 г. на 9,5% през тази година, а догодина да се понижи до 8,5%. В ЕС се очаква нивото на безработица да нарасне от 6,7% през 2019 г. на 9% през 2020 г. и след това да падне до около 8% през 2021 г.

ЕК предупреждава, че най-уязвими са държавите с висок дял на работниците на краткосрочни договори и тези, при които голяма част от работната сила зависи от туризма. Понастоящем младите хора, влизащи в работната сила, също ще се затруднят да си намерят работа.

Очаква се потребителските цени да паднат значително през тази година поради спада на търсенето и рязкото понижение на цените на петрола. Това би трябвало да компенсира изолираните увеличения на цените, причинени от прекъсвания на доставките, свързани с икономическите блокади.

Очаква се инфлацията в еврозоната да се понижи до 0,2% през тази година и да нарасне до 1,1% през следващата, а в ЕС да бъде, съответно, 0,6% и 1,3%.

Дългът и дефицитът се увеличават

Политическите мерки в подкрепа на икономиката ще доведат и до увеличаване на публичния дефицит и дълг, подчертават от ЕК.

Общият държавен дефицит на еврозоната и ЕС се очаква да нарасне от 0,6% от БВП през 2019 г. до около 8,5% от БВП през 2020 г. и да падне до 3,5% през 2021 г.

За дълга на еврозоната се предвижда да се увеличи до 102,75% през 2020 г. от 86% през 2019 г. и да намалее до 98,75% през 2021 г. В ЕС дългът ще се увеличи от 79,4% през 2019 г. на около 95% тази година и ще намалее около 92% догодина, прогнозира ЕК.

Повече рискове пред икономиката

ЕК подчертава, че за развитието на пандемията има само предположения. По-тежка и по-продължителна пандемия от предвидената понастоящем може да доведе до далеч по-голям спад на БВП, отколкото се предполага в базовия сценарий на тази прогноза, предупреждава институцията.

При липсата на силна и навременна обща стратегия за възстановяване на равнище ЕС съществува риск кризата да доведе до сериозни нарушения в рамките на единния пазар и до затвърждаване на икономическите, финансовите и социалните различия между държавите членки, допълват от Комисията.

Съществува и риск пандемията да предизвика по-драстични и постоянни промени в отношението към световните вериги на стойност и международното сътрудничество, което да тежи на силно отворената и взаимосвързана европейска икономика.

Пандемията също може да остави трайни белези чрез фалити и дълготрайни щети на пазара на труда.

ЕК признава и за заплахата от въвеждане на мита след края на преходния период за Brexit, което също може да намали растежа, макар и в по-малка степен в ЕС, отколкото в Обединеното кралство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
така са ме учили Харвардчани - като отидеш в един град да продаваш стоката си, първо мини по магазините да видиш пулса и тенденцията на града. чак после чети статистика и след това започвай да се срещаш с купувачите си. Харвард, добър в едно, зъл в много други неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
е, прав си. трябваше да спомена, че всеки 3 или 4ти магазин беше празен и пише "дава се под наем". а има и още признаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
метане на боб ... с тая прогноза като без нея, .... като миналата :)Я стане, я не стане ! условието тук е да няма повече вирусАма ако има втора вълна тая година ще има нова прогноза със спад от 20, после възстановяване от 18 :):) или нещо подобно !Ако вълната е догодина, хептем па нема да познаете :)абе като разходка из Варна е, всичко си личи от нея ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Бидонойл
преди 3 години
Ако с една бърза разходка през града се правеха генерални изводи, и кучетата щяха да са макроикономисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
бърза разходка през Варна показва спад от над 50%. а агенциите по труда вече набират всякакви хора за цяла Европа. едва ли тези митични 6% ще се случат, няма да има кой да работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Статийката трябва да изиграе ролята на анестезия преди удара с бухалката ... и след туй скок 6% догодина ... ами като излезем от упойката какво ще видим , а ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
PanoG
преди 3 години
Въпреки това търсенето на Недвижими имоти ще скочи.Въпреки че 90% от домакинствата са засегнати от икономическата криза, имотите се търсели като топъл хляб :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още