IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залагането на американските акции става по-трудно

Макар все още да си струва да се заложи на Америка, трябва да се внимава как се прави

10:53 | 15.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нюйоркската фондова борса. <em>Снимка: Getty</em></p>

Нюйоркската фондова борса. Снимка: Getty

Второто основание на Бъфет да избира водещите американски акции, като начин да заложи на глобалния растеж, вече не работи толкова добре в епохата на локализация. САЩ, Китай и части от Европа поддържат национални шампиони в сектор като технологиите, който има непропорционална тежест в рамките на S&P 500. Невъзможно е все още да се знае как ще се развие деглобализацията в дългосрочен план. Но в краткосрочен засилената конкуренция със сигурност ще потисне цените на акциите в САЩ.

Някои отрасли ще бъдат по-безопасни инвестиции от други. Пътуванията - и всичко свързано с тях - едва ли ще се възстановят скоро. Както инвеститорът в облигации Джефри Гундлах отбеляза неотдавна, бягството на Бъфет от авиокомпаниите сега е отрицателният еквивалент на залога му върху банковите акции след 2008 г. Той направи залог, че дългосрочните перспективи на цял сектор ще се променят. В търговията на дребно е трудно да си представим, че много големи марки няма да последват фалита на J Crew. Банките са изправени пред повишен риск, тъй като корпоративната неплатежоспособност се увеличава, така че цените на акциите в сектора вероятно ще останат потиснати. Това важи и за малки и средни компании, които нямат екипи от адвокати, които да ги избутат напред в опашката за помощи. Мнозина със сигурност ще бъдат погълнати от по-големи конкуренти, след като изпаднат в затруднение.

Дори в на пръв поглед тефлонови сектори, като технологиите, ще има разлики между отделните компании. Microsoft процъфтява на фона на коронавируса, докато главният изпълнителният директор на Apple Тим Кук казва, че компанията е в "най-предизвикателната среда", която някога е виждала.

Всички американски компании ще трябва да живеят с ново ниво на политически риск, който ще затрудни прогнозирането на възвръщаемостта или тяхното регулаторно бъдеще. Не само че технологичният национализъм нараства както сред републиканците, така и сред демократите, но се повишава и загрижеността за корпоративната концентрация, която демократът Джо Байдън направи централен въпрос в своята президентска кампания.

Amazon е идеалният пример. Компанията се превърна в основна по време на икономическата блокада. И все пак тя е под по-голяма атака от всякога от работници и антитръстови активисти. Възможно е технологичните гиганти да излязат по-силни от настоящата криза, само за да бъдат в крайна сметка крилата им подрязани чрез регулиране и по-високи данъци. Те могат да попаднат на мушката, тъй като политиката на неравномерно разпределение на богатството и национализъм набира скорост.

В тази среда купуването на целия индекс S&P 500 има смисъл, само ако инвеститорите вярват, че Фед може да продължи да поддържа над водата всички лодки за неопределено време.

Вярвам, че САЩ преминават от криза на потребителската ликвидност към такава на корпоративната платежоспособност. Когато това се случи, не е ясно дали централната банка може да продължи да спасява всички. За поколение, възпитано да купува и държи водещите американски акции, залагането на Америка стана много по-сложно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Minka
преди 3 години
Аз пък съм в азиатски и пасифика. Кой както го разбира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Eто ти отговора: https://***.youtube.com/watch?v=Nu4lHaSh7D4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Изключително точно заключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
mariata
преди 3 години
А на какво да заложим? На имоти? На злато? На кеш? На криптовалути?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още