IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Година след Ибисагейт: Щрахе не показва и искрица покаяние

Икономическият срив и рекордната безработица в алпийската република могат да бъдат идеална среда за завръщането на 50-годишния политик

08:30 | 12.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/FLORIAN WIESER</em></p>

Снимка: EPA/FLORIAN WIESER

Година след скандала политическият пейзаж в Австрия е пренареден

След десет дни на криза падна не само правителството на ÖVP-FPÖ в края на краищата, но също така и Курц след първия в австрийската история вот на недоверие. Социалдемократическата SPÖ и FPÖ (Австрийската партия на свободата), която израсна за сметка на ÖVP, свалят тогавашния 32-годишен премиер.

Социалдемократическата партия под управлението на Памела Ренди-Вагнер успя да осъществи истинско политическо наказание в нощното небе на Виена. Вечерта на евроизборите на 26 май 2019 г. слабо познатата Ренди-Вагнер обяви вота на недоверие за следващия ден. Социалдемократите току-що запазиха резултатите си в изборите, но ÖVP подобри значително представянето си.

Обявяването на вота на недоверие във вечерта на изгубени избори за ЕС веднага имаше привкуса на лошия губещ, казва Филцмайер. „Правителството се разпадна заради най-големия политически скандал досега, а в същото време най-голямата опозиционна партия също губи", казва политологът.

Година след скандала политическият пейзаж в Австрия е пренареден. След изборите ÖVP образува съюз със Зелените. В очите на много международни медии Курц по този начин се превърна от политик, който искаше да управлява с десните популисти в такъв, който изгради една коалиция, която може да е пример в цяла Европа. Зелените, които през 2019 г. дори не са в парламента, отпразнуваха триумфалното си завръщане в политиката.

А FPÖ деградира от гордия правителствен партньор в партия с едва десет процента одобрение. Вътрешнополитическите спорове със Щрахе, който беше изключен заради вредно за партията поведение, разтърси лагера вдясно. Но FPÖ също така осъзна, че страхът на много хора от вируса е много по-малък, отколкото заплахата от бедност, и започна петиция срещу „лудостта на коронавируса“.

Във връзка с видеоклипа от Ибиса прокуратурата разследва съмнения за държавна измяна срещу Щрахе. Заради скандал с разходи, възникнал през есента на 2019 г. - твърди се, че топполитикът с щедра заплата е захранил свои частни сметки на гърба на партията - властите водят и друго разследване. На 4 юни Щрахе трябваше да даде показания „за предполагаемата подкупност на федерално правителство“ пред анкетната комисия за Ибиса, която трябваше да разследва всеки на власт по времето на коалицията ÖVP-FPÖ.

Щрахе отрича да е направил нарушения. „Определено бях твърде небрежен. И съм изключително раздразнен от себе си, че навремето попаднах в този капан. Но имам чиста съвест “, каза той пред OE24. Проявата му в Ибиса той разглежда самокритично, но не бил направил нищо незаконно. Единственото, за което твърди, че е грешка, е оставката му като лидер на FPÖ.

„Той показа само много кратки, избирателни фази на покаяние", пояснява днес Филцмайер.

Всичко за скандала в Ибиса четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
"Кооперативно село" отново ни занимава с претоплени манджи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още