IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата ще изостри недостига на квалифицирана работна ръка в Европа

Пандемията постави край на ръста на пазарите на труда и може да им отнеме години да се възстановят до предкризисните нива, според анализ на McKinsey

10:33 | 16.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Craus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Craus/Bloomberg

Дори 4-процентен спад в общия брой работни места до 2030 г. обаче няма да реши проблема с недостига на работници да запълнят свободните позиции, подчертава се в доклада. Това важи най-вече за центровете с динамичен растеж, освен ако принудителната работа от дома не промени тенденциите за урбанизацията. Така тези градове биха „уловили“ потенциални служители и работници другаде, за да попълнят свободните работни места, което ще укрепи концентрацията на работна сила там.

Работа в преход

Повече от половината от работната сила в Европа ще се изправи пред сериозен преход, посочва се още в документа. Автоматизацията ще изисква всички работници да придобиват нови умения. Около 94 млн. работници и служители може да не се наложи да сменят работата си, но ще се нуждаят от преквалификация и тя трябва да е фокусирана върху технологиите.

Други 21 млн. души обаче вероятно ще трябва да сменят професията си до 2030 г. Повечето от тях нямат висше образование.

Новосъздадените работни места ще изискват повече сложни умения, които трудно се намират, посочват авторите на доклада. Анализът показва, че европейците често сменят сменят работните си места, но обикновено отиват там, където имат перспектива да растат или на същата залязваща длъжност. По-малко са случаите, в които европейците преминават от залязваща професия към по-актуална, но такива има и стават все повече.

Автоматизацията най-вероятно ще ускори последния процес – прехвърлянето към по-обещаващи професии.

Най-важно е да се адресират четири основни императива – уменията, които са в недостиг, подобряване на достъпа до работни места в динамичните центрове на растеж, което може да стане чрез увеличаване на работата от разстояние, съживяване на свиващи се пазари на труда, помощ на хората за идентифициране на нови възможности и подготовка за работата на бъдещето.

Повсеместна безработица след коронавируса

Мерките за спиране разпространението на коронавируса доведоха до силен ръст на безработицата в целия ЕС. При оптимистичния сценарий, представен от изследователите, властите ще се справят с вируса за няколко месеца, заради което безработицата ще се увеличи рязко през 2020 г., но ще се върне към предкризисните нива към четвъртото тримесечие на 2021 г.

При по-песимистичен сценарий, според който Европа ще трябва да прилага текущо физическо дистанциране и карантинни мерки за по-дълго време, безработицата е малко вероятно да се възстанови до нивата от 2019 г. преди 2024 г.

Засегнати от тенденциите са всякакви професии във всички сектори на икономиките, но най-сериозно пострадали са професиите в търговията на едро и дребно, производството, туризма, хотелиерство и ресторантьорство, строителство, транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
сега последно в бели дроб или в мозъка бие тоя вирус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още