IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са актуалните инвестиционни съвети?

Изберете компании, които се придържат към това, в което са добри, и се уверете, че разбирате колко дълг носят

10:57 | 30.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Има ли скрити разходи за поддържане на бизнеса конкурентоспособен?

За да оцелее компанията в добра форма, тя трябва да инвестира в своя бизнес - в разработване на продукти, марка и оборудване. Когато избираме акции, ние се опитваме да установим капиталовите разходи, които компанията е направила през последното десетилетие. Сравняваме това с приходите на фирмата и с други компании от същата индустрия по света. Също така сравняваме капиталовите инвестиции с амортизацията, която присъства в отчета за паричния поток.

Амортизацията ви дава представа колко трябва да харчи компанията, за да не изпаднат в неработещо състояние нейните съоружения и оборудване. Добрият паричен поток в краткосрочен план може да не предотврати това.

Макар да е обективна и фундаментална отправна точка за индустриалния бизнес, амортизацията едва ли показва нивото на капиталовите инвестиции, които софтуерна компания, например, би трябвало да направи, за да остане конкурентоспособна. Следователно очакваме да видим по-високи нива на инвестиции в тези бизнеси - понякога като капиталови разходи, понякога като изследвания и развитие, а понякога и като по-големи разходи за персонал с разрастването на компанията. Ако дадена фирма не прави тези инвестиции, тогава тя трупа дълг за поддържане на бизнеса.

Натрупва ли се управленски дълг?

Собствениците на малък бизнес, чието възнаграждение се състои главно от дивиденти, знаят колко лесно е да направят печалбите си да изглеждат добре, не включвайки в изчисленията своята справедлива пазарна заплата. По-големите фирми могат да правят нещо подобно. Много технологични компании плащат на ръководството и част от персонала си главно в акции. Тези акции могат да бъдат закупени на пазара и свързания с тях паричен разход се отразява в счетоводния отчет. Търсим числото по перо „възнаграждения, базирани на акции“ и го приспадаме от кешовия приход, защото когато пазарите спаднат, тази форма на възнаграждение може да се окаже лош начин за задържане на най-добрия персонал - и компанията може да се наложи да се върне към плащането в брой.

Скрита стойност

Този вид анализ може да изкара наяве положителни изненади, както и шокове. В Япония земята и недвижимостите често фигурират в баланса по себестойност. Открих някои такива данни, които са остарели със 100 години. Това може да представи в съвсем различна светлина числата!

Ако искате да вземете инвестирането насериозно, струва си да се запознаете с литературата за тълкуване на корпоративните отчети и четене между техните редове. Това не е толкова сложно и би могло значително да подобри инвестиционния ви избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още