IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оправдано ли е купуването на несъществени неща по време на рецесия?

Няма лошо в покупки, които ще ви направят по-щастливи или производителни, при сегашните ниски лихви, и ако не подкопават спестяванията ви

15:10 | 30.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Да речем, че оглеждате нови мебели за всекидневната, които ще струват 5 500 долара. Ако това няма да набута голяма част от спестяванията ви, можете да си го позволите, но трябва да попълните резервите си от следващите четири-пет заплати.

Ползата от покупката трябва да е налице. Ще се изплати ли този разход? Ще направи ли живота ви по-добър? Социалното и емоционално благополучие трябва да бъдат отчитани, особено в тези времена, когато сме по-стресирани и угрижени. Разбира се, можете да продължите да работите на стария си компютър от кухнята, но ако превърнете спалнята за гости в домашен офис и закупите нов лаптоп, което ще ви даде производителността, уединението и комфорта да бъдете десет пъти по-добри в работата си, тогава това е добра инвестиция.

Направете финансирането възможно. Поемането на дълг за покупка на нещо, което не е истинска нужда в пандемичната рецесията, звучи като лош ход. Но в действителност финансирането на покупки при днешните ниски лихви е добра идея, особено такива, които могат да ви осигурят повече мобилност, свобода и щастие, като например превозно средство.

Да се ​​върнем към нужните пари в банката. Ако финансирането ви предоставя възможност да бъдете по-ликвидни и можете с лекота да изплащате евтиния кредит с вашата заплата (в най-лошия случай с пари от резервите си), тогава няма от какво да се страхувате.

През цялото време внимавайте какво купувате. Ако искате кола, помислете за ползван сертифициран модел и проучете цените преди да се пазарите с дилъра. В крайна сметка, само защото можете да харчите, не означава, че трябва да плащате висока цена.

Същото важи и за кухненския ремонт, за който мечтаете. Сега ние прекарваме почти цялото си време вкъщи, така че парите за превръщане на това пространството в по-приветливо и изпълнено с удоволствие са добре похарчени. Ако имате късмета да се класирате за ипотечна кредитна линия, тъй като някои големи кредитори в момента не ги предоставят, използвайте само толкова, колкото можете да върнете обратно през следващата година. Поддържайте баланса по тази линия на ниво до 10% от месечния си бюджет.

Не изпитвайте вина. Ако се чувствате зле понеже голямото харчене не „изглежда” добре сега, не забравяйте, че в пазаруването печалбата за едни не е за сметка на други. Но разбирам как това може да тежи на нечия съвест.

Съветът ми е: Вместо да чувствате вина, бъдете благодарни, че сте в състояние да си позволите тези разходи. Доказано е, че усещането за удовлетворение води до повече щастие, по-добри взаимоотношения и по-добро здраве, наред с други предимства. Ако покупката все още ви тежи, помислете за доброволчество, във вид на време, пари или вещи, към каузи, които ви вълнуват. Винаги можете да намерите начини за това, особено сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още